Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τέρμα τα δίφραγκα" για τους βαμβακοπαραγωγούς

Χάνεται κάθε ελπίδα, πλέον, για εισπράξουν κάποια ψίχουλα από επιστροφή συνυπευθυνότητας

Χάνεται οριστικά κάθε ελπίδα για τους βαμβακοπαραγωγούς να εισπράξουν πίσω, έστω και κάποια ψίχουλα από επιστροφή συνυπευθυνότητας, ενώ άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς θα εξοφληθούν με βάση τις χαμηλές τιμές, που υπέγραψαν στις συμβάσεις με τους εκκοκκιστές.

Οπως φαίνεται από τα τελικά στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος, η παραγωγή βαμβακιού έφτασε σε 1.356.034 τόνους (από αυτούς 460 τόνοι είναι καμένο) και με την αναπροσαρμογή βάρους γίνεται 1.369.324 τόνοι, ενώ το εκκοκισμένο είναι 443.552 τόνοι. Από την άλλη, η Ισπανία δήλωσε στην πρόσφατη διαχειριστική Επιτροπή Βάμβακος της ΕΕ 104.500 τόνους. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι η κοινοτική παραγωγή βαμβακιού θα αγγίξει τους 1.473.824 τόνους και η επιστροφή συνυπευθυνότητας για τους βαμβακοπαραγωγούς - που είχε οριστεί αρχικά στις 67 δρχ. - θα είναι ένα μεγάλο μηδενικό. Τον τελευταίο λόγο πάντως έχει η Διαχειριστική Επιτροπή Βάμβακος της ΕΕ, που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό περί τα τέλη Μάη, ενώ το περιθώριο που έχει η Κομισιόν για να καθορίσει το οριστικό ύψος της συνυπευθυνότητας είναι μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Ο χρόνος καθορισμού της οριστικής συνυπευθυνότητας από την ΕΕ έχει σημασία για το πότε οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν την εξόφληση με βάση τις αναγραφόμενες τιμές στις συμβάσεις. Αν η Κομισιόν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που έχει, τότε οι παραγωγοί θα πληρωθούν το υπόλοιπο ποσό που έχουν να λαμβάνουν μετά τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ένα ακόμα οικονομικό χτύπημα για αυτούς.

Πέρα από όλα αυτά, φαίνεται πως το "φιάσκο" της πολιτικής της κυβέρνησης σχετικά με το βαμβάκι θα επιχειρηθεί να φορτωθεί καθ' ολοκληρίαν στους παραγωγούς, με αφορμή απάτες που φέρεται να έγιναν με τις κοινοτικές ενισχύσεις, αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ίδιο πρόκειται να ισχύσει και για τους "κομπιναδόρους" εκκοκκιστές. Γιατί οι παραγωγοί, χωρίς τους εκκοκκιστές, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν απάτες, οι εκκοκκιστές όμως μπορούν να τις κάνουν και χωρίς τους παραγωγούς. Το θέμα αυτό ανέδειξε ως "πρωτεύον" ο παραιτηθείς πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος Σπ. Βελώνης και ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του τελευταίου ΔΣ υπό την προεδρία του. Ο Σπ. Βελώνης υποστήριξε πως οι πλαστές ποσότητες που δηλώθηκαν φέτος, με στόχο την παράνομη είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων, ανέρχονται στο 15% της συνολικής παραγωγής. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έγιναν έλεγχοι στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και τις Σέρρες, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται αυστηρές κυρώσεις για τους παρανομούντες παραγωγούς.

Χτες, επίσης ο Σπ. Βελώνης κοινοποίησε στον υπουργό Γεωργίας ότι παρέδωσε τη διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος στον αντιπρόεδρο του ΔΣ Γ. Τσουτσάνη. Οσο για τη θέση του προέδρου του ΟΒ προαλείφεται ο σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας, Π. Μυλωνάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ