Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η λιτότητα "τυφλώνει" το ΚΕΑΤ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, επισκέφτηκε χτες το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Στις 2 Μάη του 1976 οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) κατέλαβαν το χώρο της σχολής. Επί πέντε μήνες έκαναν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερη εκπαίδευση.

Αφορμή για εκείνον τον πολύμηνο αγώνα ήταν η αποβολή τεσσάρων συμμαθητών τους. Ομως, οι αιτίες ήταν βαθύτερες: Αφορούσαν στις ελλείψεις στην υποδομή και στην αυταρχική συμπεριφορά των διοικούντων τη σχολή. Τρία χρόνια μετά η Εκκλησία αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μαθητές, όμως, αλλά και αυτοί που αποφοίτησαν δε σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται. Το αίτημά τους, για βελτίωση της εκπαίδευσης και κατ' επέκταση των συνθηκών διαβίωσης, μακριά από τις κάθε είδους φιλανθρωπίες και γκέτα, παραμένει.

Οι μαθητές εκείνης της χρονιάς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για τα 20 χρόνια από την εξέγερση. Τα συνθήματα που φώναξαν δε διαφέρουν και πολύ απ' αυτά του 1976: "Θέλουμε σχολεία και όχι επιχειρήσεις", "Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι υποσχέσεις προεκλογικές".

Το ΚΕΑΤ επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης,συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης των Τυφλών. Ο Σπ. Στριφτάρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΑΤ Γ. Μαρκέτο,τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τους μαθητές.

Ο οργανισμός του ΚΕΑΤ δεν έχει ανανεωθεί από το 1979, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τροποποίηση θέσεων και η χρηματοδότηση να είναι ελλιπής. Πέρυσι το ΚΕΑΤ χρηματοδοτήθηκε με 370 εκ. δραχμές. "Τώρα ανήκουμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο Νομάρχης Αθήνας υποσχέθηκε ότι το ΚΕΑΤ θα έχει τακτική επιχορήγηση 540 εκατομ. δραχμές. Ποτέ όμως δε θα είμαστε καλυμμένοι. Πάντα θα είμαστε σε καθεστώς διαπραγμάτευσης", είπε ο Γ. Μαρκέτος. Ετσι το Κέντρο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υποδομής. Ο αριθμός των ειδικών γραφομηχανών δεν είναι αρκετός για τους 43 μαθητές, ενώ δεν έχουν εισαχθεί ακόμα ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η σχολή λειτουργεί, κυρίως, σαν δημοτικό σχολείο. Περιλαμβάνει, όμως, και τμήματα υποστήριξης παιδιών που βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης. Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που παρακολουθούν μαθήματα στο γενικό γυμνάσιο και λύκειο. Αυτό συμβαίνει διότι στα γενικά σχολεία, μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο θεωρητικά μαθήματα. Ετσι, τα τμήματα αυτά παίζουν το ρόλο του φροντιστήριου. Και σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν προβλήματα. Εκτός απ' τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, φροντιστήρια κάνουν και επιμορφωτές απ' τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ). Οι επιμορφωτές, όμως, της ΝΕΛΕ δεν έχουν ασφάλιση και έχουν να πληρωθούν απ' το Φλεβάρη του 1996.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνάντησε μαθητές λυκείου στην αίθουσα ψυχαγωγίας. Ο 17χρονος Κυριάκος εκτιμά ότι το σύστημα της εκπαίδευσης πρέπει να αλλάξει ριζικά. "Αυτές οι γνώσεις πρέπει να μας παρέχονται από ένα σχολείο και όχι από δύο όπως γίνεται σήμερα. Είναι εξαντλητικό", πρόσθεσε η συμμαθήτριά του η Γιάννα.Ο Χ. Χουρδάκης από την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση, τους είπε: "Οπως και τότε, έτσι και τώρα, με το δικό σας αγώνα θα πετύχετε κάποια πράγματα. Χωρίς εκπαίδευση ο τυφλός θα είναι δύο φορές τυφλός".

Στο τέλος της επίσκεψης ο Σπ. Στριφτάρης δήλωσε στο "Ρ" πως και το ΚΕΑΤ είναι θύμα της πολιτικής συρρίκνωσης των πόρων για την πρόνοια. "Η κυβέρνηση, όχι μόνο αυτή, αλλά και η προηγούμενη - συνέχισε - έχουν πολλές ευθύνες, γιατί ένα τέτοιο Κέντρο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους τυφλούς. Θα μπορούσε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν οι οποίες είναι πολλές. Πραγματικά μου έκαναν εντύπωση οι ικανότητες των παιδιών". Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ειδικής αγωγής που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τα ειδικά σχολεία, είπε: "Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα επιμείνει σ' αυτό, αλλά εμείς θα παλέψουμε, τουλάχιστον, να αποσυρθεί για να μην έχουμε πισωγύρισμα".

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ