Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καραγκούνικο" "μολών λαβέ"

"Ξερό κεφάλι" έχουν οι κάτοικοι του χωριού Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Κεφάλι "καραγκούνικο". Διότι αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν σε ιδιώτες - μαζί με το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), που αυτοί αγόρασαν, "αντί πινακίου φακής", από την Αγροτική Τράπεζα - έκταση 500 στρεμμάτων γης που ανήκει στην κοινότητά τους. Και δεν αρνούνται μόνο στα λόγια, αλλά πήραν - οι αθεόφοβοι - τα τρακτέρ τους κι έσπειραν την κοινοτική έκταση με σιτάρι, δηλώνοντας ευθαρσώς προς κάθε κατεύθυνση "μολών λαβέ"!

Γι' αυτό σας λέω: "Καραγκούνικα" κεφάλια αυτοί οι Μεγαλοκαλυβιώτες. Διότι πού ακούστηκε σήμερα, εν έτει 1996 - σε μια εποχή πανηγυρικής νίκης της ιδεολογίας του "φιλελευθερισμού" - κάποιοι ν' αρνούνται ν' αποδεχτούν και να συναινέσουν στη λογική της "ελεύθερης" αγοράς, σύμφωνα με την οποία "όλα πουλιούνται κι αγοράζονται";

Θα μου πείτε, πάντα οι Μεγαλοκαλυβιώτες ήταν "ξεροκέφαλοι". Οι προπάπποι τους πήραν ενεργά μέρος - και είχαν αρκετά θύματα - στην εξέγερση των κολίγων που δημιούργησαν το Κιλελέρ. Και στη διάρκεια της δικτατορίας - όταν "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" - οι πατεράδες τους ξεσηκώθηκαν "συν γυναιξί και τέκνοις", πραγματοποιώντας δυναμικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της χούντας να πάρει με το ζόρι κοινοτική έκταση 800 στρεμμάτων για να δημιουργηθεί η ΕΛΒΙΚ. Εκείνη η "ξεροκεφαλιά" - τότε που πολλοί είχαν "λουφάξει" κι αρκετοί συμβιβαστεί με το καθεστώς των "μαύρων συνταγματαρχών" - προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σ' ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφού ήταν η πρώτη μαζική, δυναμική λαϊκή αντίδραση στη χούντα.

Σήμερα, λοιπόν, οι Μεγαλοκαλυβιώτες αρνούνται ν' αποδεχτούν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε "αετονύχηδες" ιδιώτες, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και δεν πείθονται από τις υποσχέσεις των κυβερνώντων ότι θα έχουν οικονομικά οφέλη, αν δεχτούν να παραχωρήσουν την κοινοτική γη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε "κωλώνουν" μπροστά στις απειλές και τους τραμπουκισμούς των νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο - έχοντας την ανοχή ή και τη συμπαράσταση του κράτους - να πυροβολούν με καραμπίνες εναντίον τους.

Αυτό το σύγχρονο "μολών λαβέ" των κατοίκων ενός χωριού των Τρικάλων δείχνει ότι, σήμερα, που οι κυβερνώντες - "φιλελεύθεροι" και "σοσιαλιστές" - προσπαθούν να κρύψουν μέσα στον ιδεολογικό "κουρνιαχτό" της καπιταλιστικής επέλασης την πολιτική τους της "αρπαχτής και της ρεμούλας", στο λαό μας υπάρχουν εστίες αντίστασης. Κι αυτό που χρειάζεται είναι αυτές οι εστίες ν' ανάψουν παντού και να εξελιχθούν σε "λάβα" αντίστασης και πάλης, για την υπεράσπιση του εθνικού πλούτου της πατρίδας μας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να υπάρξουν πολλά "καραγκούνικα" κεφάλια, όπως αυτά των Μεγαλοκαλυβιωτών.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι αντάμα...! (2004-04-22 00:00:00.0)
Θα αποδοθούν ευθύνες για το σκάνδαλο ΕΛΒΙΚ; (1999-06-26 00:00:00.0)
Κι άλλη "προίκα" στην αμαρτωλή ΕΛΒΙΚ (1998-01-13 00:00:00.0)
"Οι κομμουνιστές ξανάρχονται... " (1997-10-10 00:00:00.0)
Η ιστορία μιας ιδιωτικοποίησης (1996-05-05 00:00:00.0)
Επιμένουν για τα 500 στρέμματα (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ