Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
290496r.384

Δε φθάνει το ΚΚΕ να είναι κόμμα επαναστατικό,

χρειάζεται να είναι και όλα τα μέλη του επαναστάτες

Προχωρώντας προς το 15ο Συνέδριο, το ΚΚΕ με τα 3 κείμενα, θυμίζει στους Ελληνες εργαζόμενους ότι στη χώρα μας υπάρχει επαναστατικό κόμμα, υπάρχει το κόμμα της εργατικής τάξης, που σαν τελικό σκοπό, έχει την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Προσωπικά ψήφισα και τα 3 κείμενα, πέρα βέβαια από ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, που μερικές απ' αυτές, τις διατυπώνω παρακάτω:Σωστά επισημαίνεται ότι η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική, εκτιμώντας ότι στη χώρα μας έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες.

Σωστά, επίσης εκτιμάμε ότι παράλληλα πρέπει να ωριμάσει και ο υποκειμενικός παράγοντας, που είναι βασικός για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενα βασικό όμως ερώτημα που με βασανίζει - και πιστεύω και όλους τους κομμουνιστές - είναι, γιατί η απόσταση αντικειμενικών συνθηκών και υποκειμενικού παράγοντα είναι τέτοια μεγάλη;

Σύντροφοι, εδώ πρέπει να δώσουμε μια απάντηση που τη θεωρώ καθοριστική για το Κόμμα μας και παραπέρα για τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Τι φταίει λοιπόν και οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας - ενώ βασικά δέχονται την πολιτική, τις θέσεις, την ιστορία, τους αγώνες του ΚΚΕ, από την άλλη μεριά αρνούνται να το ακολουθήσουν, αν δεν το πολεμάνε κιόλας;

Φταίει ο καπιταλισμός; η άρχουσα τάξη; τα κόμματά της; οι αποστάτες του κινήματος; τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές; η ξένη εξάρτηση; η συνεχής συκοφάντηση ή η αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ; το ρουσφέτι; η άγνοια; οι προκαταλήψεις; η εξαγορά συνειδήσεων; η απάθεια του λαού, τα όποια λάθη που έγιναν στο παρελθόν του ΚΚΕ; η ανατροπή του σοσιαλισμού;

Βέβαια, όλα τα παραπάνω και ίσως και άλλα, είναι σοβαροί ανασταλτικοί παράγοντες.

Πώς όμως εξηγείται αυτό, όταν η 78χρονη ιστορία του ΚΚΕ είναι γεμάτη θυσίες και αγώνες, όταν το ΚΚΕ, χρόνια τώρα είναι ο υπερασπιστής των καταπιεσμένων και δεν απουσίασε από κανένα μεγάλο ή μικρό αγώνα; για τα λαϊκά ή εθνικά προβλήματα της πατρίδας;

Απάντηση δεν μπορεί εύκολα να δοθεί. Εγώ, όμως, θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις για τις αιτίες που τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ καταληστεύονται, καταπιέζονται και συνεχώς προδίδονται από τα αστικά κόμματα, δεν ακολουθούν το ΚΚΕ.

- Μια από τις αιτίες είναι η έλλειψη επαναστατικής προοπτικής, μετά την απελευθέρωση από πλευράς ηγεσίας.

- Ο εμφύλιος πόλεμος, η ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και η μετεμφυλιακή περίοδος.

- Οι συνεχείς πολυδιασπάσεις και τα συνεχή λάθη των ηγεσιών, ιδιαίτερα στα χρόνια της παρανομίας (διάλυση κομματικών οργανώσεων - γεγονότα Τασκένδης).

- Τυφλή και άκριτη υποταγή στην κάθε ηγεσία του ΚΚΣΕ, διαγραφές, αποστασίες που φθάνουν μέχρι τις μέρες μας και προξενούν σοβαρές απογοητεύσεις στους εργαζόμενους της χώρας μας.

Σήμερα, βέβαια, έχουμε μια ικανή ηγεσία, έχουμε σωστή πολιτική και σωστές θέσεις, τόσο στα λαϊκά, όσο και στα εθνικά ζητήματα. Κι αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί. Εκείνο όμως που λείπει είναι ότι οι κομματικές οργανώσεις και πολλά κομματικά μέλη δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα και δεν προσφέρουν στις σημερινές απαιτήσεις του Κόμματος.

Ενώ λοιπόν έχουμε καθαρές και σωστές θέσεις, τα περισσότερα ή πολλά μέλη, δεν τις εφαρμόζουν. Παρατηρούνται φαινόμενα απουσιών, απάθειας, άρνησης ανάληψης ευθυνών, δε συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κόμματος και του μαζικού κινήματος (εξόρμηση "Ριζοσπάστη", οικονομικές εξορμήσεις, αφισοκόλληση κλπ). Με δύο λόγια, λείπει η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, η συνέπεια και προπαντός η επαναστατικότητα. Χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για κάθε κομμουνιστή.

Οσο λοιπόν το ΚΚΕ - που σκοπό έχει την ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική επανάσταση - ανέχεται στις γραμμές του να υπάρχει αυτή η κατάσταση, κανένα πρόγραμμα, καμιά απόφαση, όσο σωστή κι αν είναι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, να προχωρήσει στη ζωή.

Πίστευα και πιστεύω ότι το μέλος του Κόμματος θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο για κάθε θυσία και προσφορά, να είναι υπόδειγμα στην εργασία του, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Τέτοια παραδείγματα το ΚΚΕ έχει να δείξει πολλά. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα. Μόνο που δυστυχώς, αυτά δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

Πηγαίνοντας προς το 15ο Συνέδριο το ΚΚΕ, είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων, ώστε να αποκτήσει ξανά την παλαιά ακτινοβολία του. Να εμπνεύσει ξανά τους εργαζόμενους και όλους τους καταπιεσμένους της πατρίδας μας, στην πορεία προς το σοσιαλισμό.Λίγα λόγια για το συζητούμενο Καταστατικό. Η ζωή έδειξε ότι χρειάζονται Αχτιδικές και Επιτροπές περιοχών, μόνο που αυτά τα όργανα να είναι ολιγομελή και ευέλικτα. Προτείνω οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο να εκλέγονται από τις Νομαρχιακές και όχι από τις Συνδιασκέψεις περιοχών. Επίσης, μέχρι τις Νομαρχιακές Επιτροπές να μην υπάρχουν προτάσεις από τα παραπάνω όργανα στις εκλογές (Γραμματέων Γραφείων, Αχτιδικών Επιτροπών, Νομαρχιακών Επιτροπών).

Συμφωνώ ότι οι αποφάσεις των παραπάνω οργάνων να είναι υποχρεωτικές, θα πρέπει όμως να προστεθεί, ότι για πολύ σοβαρές αποφάσεις, να υποχρεώνονται τα παραπάνω όργανα να παίρνουν τη γνώμη των παρακάτω οργάνων και των μελών του Κόμματος. Βέβαια, στο άρθρο 32, αναφέρεται αυτό - όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και να μην εφαρμόζεται στην πράξη.

Η ΚΟΒ να εκλέγει Γραφείο ή Γραμματέα κάθε 2 χρόνια και όχι κάθε χρόνο, όπως προτείνεται.

Για τον Κυριακάτικο "Ριζοσπάστη", θα πω, ότι είναι δύσκολη η ανάγνωσή του - κι αυτό είναι παράπονο οπαδών και φίλων μας - Χρειάζεται περισσότερα ιδεολογικά άρθρα και κύρια μεγαλύτερη ενημέρωση και σχόλια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε όσες υπάρχει σοσιαλισμός. Νομίζω για ό,τι γίνεται στον κόσμο, δεν πρέπει να μεταφέρονται απλά τα γεγονότα, αλλά να σχολιάζονται.

Επίσης τα μέλη της ΚΕ να αρθρογραφούν συχνά στο "Ριζοσπάστη" και να υπάρχει καθημερινά κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα.

Για το ραδιοφωνικό σταθμό "902", προτείνω - αν τούτο τεχνικά είναι εφικτό, να εκπέμπει προς όλη την Ευρώπη, όπως γινόταν πριν, με τη "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ".

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται για τον τηλεοπτικό σταθμό. Είμαι απ' αυτούς που συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι το ΚΚΕ, με κάθε τίμημα, πρέπει να τον λειτουργήσει. Γνωρίζω τις δυσκολίες και ιδιαίτερα το συνεχές και μεγάλο οικονομικό κόστος που απαιτείται. Είναι όμως μεγάλη η αναγκαιότητα της τηλεοπτικής εμφάνισης του ΚΚΕ, σε κάθε ελληνικό σπίτι, όταν σήμερα το Κόμμα μας είναι από παντού αποκλεισμένο, απ' όλα τα κανάλια και ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά που προξενούν την αποχαύνωση, την απάθεια, την αποβλάκωση. Υπάρχουν προτάσεις από πολλούς φίλους για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού. Θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σ' όλους τους εργαζόμενους, στο μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών, σε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να αντισταθεί στην παραπληροφόρηση και την αλλοτρίωση. Αν γίνει μια μεγάλη καμπάνια για τους λόγους και την αναγκαιότητα ύπαρξης τηλεοπτικού σταθμού, είμαι σίγουρος ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Χαίρομαι, βέβαια, που προτείνεται στην Εκθεση Δράσης να υπάρξει διερεύνηση του θέματος. Προσωπικά, δεσμεύομαι για ηθική και υλική βοήθεια, όταν ξεκινήσει μια τόσο σοβαρή προσπάθεια. Ας το τολμήσουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μέλος Ν. Επιτροπής Τρικάλων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ