Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Εντονες αντιδράσεις για την "Ιόνιο Ακαδημία"

Συλλαλητήριο σήμερα, στις 7 μ.μ., διοργανώνουν καθηγητές, φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου και φορείς της Κέρκυρας

Την έντονη αντίδραση των καθηγητών και των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να ιδρύσει και να χρηματοδοτεί με 60 εκατομμύρια το χρόνο την ,Ιόνιο Ακαδημία", ένα κέντρο προπαγάνδισης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα, στις 7 μ.μ., πρόκειται να γίνει στην Κέρκυρα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας και στην ίδρυση της "Ιονίου Ακαδημίας".

Το συλλαλητήριο συναποφάσισαν στη διάρκεια προχτεσινής σύσκεψης οι σύλλογοι φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, η τοπική ΕΛΜΕ, σύλλογοι δασκάλων της Κέρκυρας, ενώ συμμετέχουν η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Κέρκυρας και η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Κέρκυρας.

Η τροπολογία για την ίδρυση της "Ιονίου Ακαδημίας" περιλαμβάνεται στο "νομοσχέδιο - σκούπα" για την "Ελληνική Παιδεία στο Εξωτερικό - Διαπολιτισμική Εκπαίδευση". Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ιδρύει και αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί ένα τέτοιο ερευνητικό κέντρο, τη στιγμή που στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αρνείται αύξηση των κονδυλίων με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι η "Ιόνιος Ακαδημία" θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. πράγμα που σημαίνει αυτόματα ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας και όπως επισημαίνει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της "αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου στην πατρίδα μας". Παράλληλα επισημαίνεται ότι το όνομα "Ιόνιος Ακαδημία" είναι ψευδεπίγραφο, αφού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ο ιστορικός και πνευματικός κληρονόμος του Ιδρύματος.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην κινητοποίηση εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία με την οποία ιδρύεται η "Ιόνιος Ακαδημία". Παράλληλα ζητούν τα 60 εκατομμύρια με τα οποία, σύμφωνα με την τροπολογία, θα χρηματοδοτεί ετησίως την "Ιόνιο Ακαδημία" το υπουργείο Παιδείας, να αποδοθούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την εκλογή 13 μελών ΔΕΠ και την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου.

Η "Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση" - ΠΚΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, αφού από τη μια ο φετινός προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου για λειτουργικές ανάγκες είναι μειωμένος κατά 137 εκατομμύρια και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας "χαρίζει" 60 εκατομμύρια ετησίως στην "Ιόνιο Ακαδημία". Η ΑΡΚ - ΠΚΣ επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για ένα Ιδρυμα που θα "παράγει" έρευνα με καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς υπέρ των ευρωπαϊκών ιδεών, για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που επιτάσσει η ΕΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ