Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί
  • Συγκεντρώσεις στις 12μ. στα Προπύλαια και σε άλλες μεγάλες πόλεις
  • Διεκδικούν αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του εκπαιδευτικού
  • Συμμετέχουν μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές

Διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, απεργούν σήμερα νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με αιτήματα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, με στόχο το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με το σύστημα της επετηρίδας και μια σειρά από άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, οι εκπαιδευτικοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο και Σύρο.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με κοινές αποφάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Παράλληλα, μέχρι και τις 17 του Μάη θα πραγματοποιούνται συσκέψεις με τη συνεργασία κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων στις πρωτεύουσες όλων των νομών, με σκοπό την ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συμμετοχή φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Μέχρι χτες το βράδυ απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, είχαν πάρει τα Διοικητικά Συμβούλια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας και της Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας, του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Παντείου και της ΣΕΛΕΤΕ.Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει επίσης οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μπραχαμίου, του 1ου ΓΕΛ Υμηττού και του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Παπαδάκης,γραμματέας του ΔΣ της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και υπογράμμισε: "Πρέπει όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης να παλέψουν για τη δημιουργία ενός γερού μετώπου παιδείας, που θα εμποδίσει τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα και την είσοδο των βιομηχάνων και άλλων ιδιωτών στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στη σημερινή πορεία οι σπουδαστές θα δώσουν το δικό τους μαχητικό "παρών" ενάντια σε αυτούς που θέλουν να θάψουν το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση".

Οι σχολικοί σύμβουλοι

Συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά και συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού Παιδείας, τη μέρα που θα αρχίσει ξανά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση του εξωτερικού, αποφάσισαν οι σχολικοί σύμβουλοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διατρανώνοντας έτσι την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και του θεσμού του σχολικού συμβούλου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των σχολικών συμβούλων τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί δραχμή από την κυβέρνηση για την επιμόρφωση των συμβούλων και έχουν οδηγηθεί στο σημείο να έχουν αποδοχές μικρότερες από εκείνες που θα είχαν ως διευθυντές ή ως δάσκαλοι ειδικής αγωγής. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του θεσμού, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η πολιτική κατάργησης του θεσμού και επαναφοράς του επιθεωρητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ