Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΥΣΗ
Στο εδώλιο η ελευθερία του λόγου

Δικάζονται αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο ηθοποιός Βασ. Διαμαντόπουλος και ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Γ. Ρούσης για τις απόψεις που διατύπωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με τα επεισόδια στην περσινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Εναντίον τους είχε ασκήσει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για "εγκωμιασμό παράνομης πράξης", ενέργεια η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών, αφού αντιβαίνει στην πάγια αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος ότι δε διώκεται η έκφραση γνώμης, αλλά μόνο η παράνομη πράξη. Η υπόθεση πήρε, όμως, το δικαστικό δρόμο της, εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και προσδιορίστηκε η μέρα της δίκης.

"Η δίωξη των Διαμαντόπουλου - Ρούση δεν μπορεί ν' αφήσει κανέναν αδιάφορο. Πρόκειται για ουσιαστική δίωξη της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, για ποινικοποίηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης", τονίζει η "Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της Μαζικής Δράσης κατά της Κρατικής Καταστολής", υπενθυμίζοντας ότι την ώρα που σύρονται στα δικαστήρια δύο πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας για τις ιδέες τους, ο Αρειος Πάγος προωθεί την αναψηλάφηση της δίκης Καλαμπόκα με μειωμένες κατηγορίες και προφανή στόχο την άμεση αποφυλάκισή του.

Εκπρόσωποι της παραπάνω κίνησης χαρακτήρισαν τη δίκη, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "πρωτοφανές γεγονός, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς επιθέσεων κατά των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα μας" και επισήμαναν ότι από την έκβασή της θα αποδειχτεί αν υπάρχει κράτος δικαίου. Η Επιτροπή Δικηγόρων για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της ότι "η δίωξη κατά Ρούση - Διαμαντόπουλου καταδεικνύει την ανελαστικότητα ορισμένων κέντρων απέναντι σε ιδέες που αμφισβητούν τις κυρίαρχες δομές και εκθέτει ανεπανόρθωτα το αστικό σύστημα κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης, έτσι όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ