Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Κατάντησαν να "παράγουν"... μόνο χρέη

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η πλειοψηφία των θερμοκηπιακών μονάδων της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στον ευαίσθητο αυτό κλάδο.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θερμοκηπιακές μονάδες - οι οποίες καλύπτουν συνολικά μια έκταση 43.000 στρεμμάτων και ζουν από αυτές 10.000 περίπου οικογένειες - έθεσε χτες στον υφυπουργό Γεωργίας, Αλ. Μπαλτά, αντιπροσωπεία του κλάδου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες της περιοχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων καλλιεργητών θερμοκηπιακών προϊόντων, τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι τα υπέρογκα χρέη και η ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, που δεν αφήνει πλέον περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς.

Για το θέμα των χρεών υποστήριξαν πως το 1994 τα χρέη προς την ΑΤΕ έφταναν τα 14 δισ. δραχμές και φέτος ξεπέρασαν τα 25 δισ. δρχ. Η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεων της ΑΤΕ οδήγησαν το 80% των θερμοκηπιακών μονάδων να είναι υπερχρεωμένες και να οδηγούνται στο κλείσιμο, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μονάδες που αντιπροσωπεύουν το 30%. Εδώ πρόσθεσαν ακόμα πως η τελευταία τραπεζική ρύθμιση της ΑΤΕ έγινε μόνο για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και σε καμιά περίπτωση δε ρυθμίζει τα χρέη των αγροτών, και ζήτησαν την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων θερμοκηπιακών μονάδων, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων.

Οσον αφορά το κόστος παραγωγής, τόνισαν πως μέσα στην τελευταία δεκαετία αυξήθηκε μέχρι και 30 φορές πάνω σε κάποιες περιπτώσεις, όπως, π.χ., στο σπόρο ντομάτας, όπου από 3.000 δρχ. που είχε το ένα φακελάκι το 1985, έφτασε τις 37.000 δρχ. φέτος. Μεγάλη επίσης είναι η επιβάρυνση από την άνοδο της τιμής των καυσίμων για τη θέρμανση των θερμοκηπίων. Η αλματώδης αύξηση του κόστους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα, καθιστούν πλέον τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ασύμφορες. Με βάση τα λεγόμενά τους, πάντα, στα παραπάνω προστίθενται: Η απουσία κινήτρων και προϋποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων. Η ελλιπής τεχνική υποστήριξη, η περιορισμένη γεωργική έρευνα στον κλάδο και η έλλειψη εργαστηρίων εφαρμοσμένης έρευνας. Η ελλιπής ασφαλιστική κάλυψη των θερμοκηπιακών μονάδων. Επιπλέον, η έλλειψη πληροφόρησης για την εσωτερική και εξωτερική αγορά, καθώς και οργάνωσης στη διακίνηση και διάθεση της παραγωγής.

Και η ντομάτα στα ύψη

Η κρίση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι καιρικές συνθήκες, σ' ένα βαθμό, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα κηπευτικά θερμοκηπίου και κυρίως στην ντομάτα. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο την εκτόξευση των τιμών στα ύψη το τελευταίο διάστημα. Επίσης, δίνει πρόσφορο έδαφος για τους κάθε λογής κερδοσκόπους, αφού, για παράδειγμα, στην ντομάτα, σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι έμποροι αγοράζουν από τους παραγωγούς, στην Πελοπόννησο μέχρι 200 δρχ. το κιλό και στην Κρήτη μέχρι 250 δρχ., ενώ το προϊόν φτάνει στους καταναλωτές από 700 έως 800 δρχ. το κιλό. Μέσα σ' όλα αυτά άνοιξε και ο δρόμος για εισαγωγές κηπευτικών από την Τουρκία, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ ποσότητες μαροκινής ντομάτας μπαίνουν στη χώρα μας μέσω Ιταλίας και Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ