Κυριακή 12 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνη απάντηση η "Αγωνιστική Συνεργασία"

Μιλά στο "Ρ" ο Χ. Χαλβατζόγλου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΒΑΚΩ, για τις θέσεις και προτάσεις της παράταξης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου αργυροχρυσοχόων

Για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων της Αθήνας στις 14 και 15 του Μάη,τα προβλήματα του κλάδου και την απάντηση που δίνει η Αγωνιστική Συνεργασία Αργυροχρυσοχόων, μίλησε στο "Ρ" ο Χ. Χαλβατζόγλου,μέλος του ΔΣ της ΠΟΒΑΚΩ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της Αθήνας.

- Στις 14 και 15 Μάη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων της Αθήνας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής και οι συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο;

- Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων. Αυτό αποδεικνύεται από τα δεκάδες καθημερινά λουκέτα ΜΜΕ, καθώς και από τις ακάλυπτες επιταγές που έχουν φτάσει σε ύψος μαμούθ. Ειδικά στον κλάδο μας έχουμε μια πτώση του τζίρου που αγγίζει το 35% ετησίως. Τα προβλήματά μας αυτά δε δημιουργήθηκαν όλως τυχαίως. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι και αυτή είναι η πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ (Συνθήκη Μάαστριχτ) που πιστά, χωρίς καμία παρέκκλιση, έστω για την τιμή των όπλων ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, είτε γαλάζιου είτε πράσινου χρώματος είναι αυτές. Στον κλάδο, εξαιτίας της πολιτικής της "ελεύθερης" αγοράς έχουμε και μία άλλη αρνητική εξέλιξη. Ενώ το 1986 είχαμε ίσες εισαγωγές, με εξαγωγές, το 1994 οι εισαγωγές είναι 5,5 φορές περισσότερες. Ολα αυτά, βέβαια, εις βάρος των δικών μας επιχειρήσεων και βλέπουμε συνάδελφοι που παλιότερα είχαν προσωπικό 10 - 15 ατόμων, σήμερα να έχουν το πολύ 1 - 2 και με τα δόντια να κρατιούνται μη βάλουν λουκέτο προσφεύγοντας σε δανεισμούς με υπέρογκα επιτόκια. Αυτό, βέβαια, έχει και άλλη επίπτωση. Δηλαδή, την αύξηση της ανεργίας, οπότε απώλειες μισθών, ανεργία, ακρίβεια ισούται με περιορισμένη κίνηση των μαγαζιών, δεν κινούνται τα μαγαζιά, δεν αγοράζουν από τις βιοτεχνίες, και τα εργαστήρια. Το συμπέρασμα είναι ότι ακολουθείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος είναι εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης. Το τραγικό είναι ότι έρχεται ο ξένος στην Ελλάδα να αγοράσει ελληνικό κόσμημα και τελικά αγοράζει ιταλικό. Σημειωτέον ότι, με επίσημα στοιχεία, το 93% των εισαγωγών σε κοσμήματα στην Ελλάδα είναι ιταλικά. Αποδεικνύεται έτσι πόσο ψεύτικο ήταν το επιχείρημα των "φιλοευρωπαϊστών" ότι τα προϊόντα μας, με την ένταξή μας στην ΕΟΚ τότε και νυν ΕΕ θα βρουν 300.000.000 πελάτες. Και τελικά διαπιστώνουμε ότι χάσαμε και τους δικούς μας.

- Τι απαντά η Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων σ' αυτά τα προβλήματα, σ' αυτή την πολιτική;

- Για μας δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική όπως θέλουν να την εμφανίσουν. Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στην από κοινού συστράτευση όλων των στρωμάτων της κοινωνίας που πλήττονται (μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, αγρότες), σε έναν αγώνα κατά του κοινού εχθρού που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι εκφραστές τους.

- Ποιες άλλες παρατάξεις κατεβάζουν ψηφοδέλτιο στις εκλογές και τι πρεσβεύουν;

- Εκτός από εμάς κατεβαίνει και η παράταξη "Ενωτική Κίνηση των Αργυροχρυσοχόων", η οποία αποτελεί την πλειοψηφία μέχρι τώρα στο ΔΣ του Συλλόγου της Αθήνας, καθώς και στο ΔΣ της Ομοσπονδίας της κλαδικής (ΠΟΒΑΚΩ). Αυτή η παράταξη κινείται εντός του "Μααστριχτικού τόξου" και εμφανίζει αυτή την πολιτική ως μονόδρομο. Χαρακτηριστικά, στη διακήρυξή της αναφέρει ότι τα προβλήματά μας υφίστανται, επειδή δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στα κοινοτικά πρότυπα και στελέχη τους δε χάνουν την ευκαιρία να διακηρύσσουν, όπου βρίσκονται ότι υπάρχουν κονδύλια από την ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις είναι ανίκανες να τα πάρουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι ό,τι κονδύλια υπάρχουν είναι, πρώτον λίγα και δεύτερον αναφέρονται σε ένα 5% και εκείνα στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν, ΜΜΕ στην ΕΕ σημαίνει μέχρι 500 εργαζόμενους και για την Ελλάδα μέχρι 100.

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους επαγγελματίες του κλάδου μπροστά στις εκλογές;

- Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους αργυροχρυσοχόους ότι ο εφησυχασμός και η μοιρολατρία θα είναι ό,τι χειρότερο γι' αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάμε. Χρειάζεται συσπείρωση και αγώνας μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, για να διώξουμε τους συμβιβασμένους και υποτακτικούς που βρίσκονται στα συνδικαλιστικά όργανα, ώστε στη θέση τους να μπουν δυνάμεις απείθαρχες προς αυτή την πολιτική που μας αφανίζει και αποφασισμένες να φτάσουν το δίκαιο αγώνα μας στην πλήρη δικαίωση.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πραγματικό δίλημμα είναι: Αποδοχή του αυταρχισμού και της «νομιμότητας» του άδικου νόμου ή κλιμάκωση του αγώνα; (2021-10-19 00:00:00.0)
Ανάπτυξη προς όφελος του λαού (2005-09-07 00:00:00.0)
Ανοδος των δυνάμεων που υποστήριξε η ΔΗΚΕΒΕ (2002-12-19 00:00:00.0)
Προεδρείο συνενοχής θέλουν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ (1999-07-08 00:00:00.0)
Ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά η ΔΕΕ (1999-06-26 00:00:00.0)
Νέα διοίκηση, ίδιοι συσχετισμοί (1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ