Κυριακή 12 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιον εστί

Αξιον εστί

Μια ακόμη εκπομπή για το βιβλίο παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός στην εκπομπή "Αξιον εστί". Προσκεκλημένοι του είναι ο Δημοσθένης Κούρτοβικ με το βιβλίο του "Τετέλεσται" (εκδόσεις "Οπερα"), ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης, με το βιβλίο του "Η κόμη της Βερενίκης" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και ο Δημήτρης Σταθάκος, με το βιβλίο του"Αγγλοελληνικό λεξικό βιοχημείας - μοριακής βιολογίας - βιοτεχνολογίας" (εκδόσεις "Ελληνική Βιοχημική και Βιοφυσική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Βιοτεχνολογίας"). Ειδική καλεσμένη είναι η αντικέρ Δήμητρα Παναγοπούλου (Κυριακή ΕΤ - 2, 22.00).

"Πορτρέτο" της Ρεντγκρέιβ

Το πορτρέτο της Αγγλίδας ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ παρουσιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ "Πορτρέτα καλλιτεχνών". Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που κάνει μια βαθιά εσωτερική τομή στην τέχνη, την προσωπικότητα και το ταλέντο της μεγάλης ηθοποιού. Σταθμός στην καλλιτεχνική της καριέρα ήταν το 1966, τότε που γύρισε την ταινία του Αντονιόνι "Μπλόου απ". Στην εκπομπή, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ αναφέρεται στη δουλιά της, τις σπουδές της, καθώς και στους γονείς της, ηθοποιούς Σερ Μάικλ Ρεντγκρέιβ και Ρέιτσελ Κέμπσον. Παρουσιάζονται, επίσης, σκηνές από πρόβες της θεατρικής παράστασης βασισμένης στα χρόνια εξορίας του Μπρεχτ στην Αμερική, καθώς και σκηνές από την εξαιρετική ερμηνεία της στο έργο του Σαίξπηρ "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" (Τρίτη ΕΤ - 1, 16.20).

Στη Ζέη ο... επισκέπτης

Τη συγγραφέα Αλκη Ζέη φιλοξενεί ο Αρης Σκιαδόπουλος στην εκπομπή του "Νυχτερινός επισκέπτης". Από νωρίς η Αλκη Ζέη βρήκε διέξοδο στο γράψιμο, κρατώντας ημερολόγιο και γράφοντας για κουκλοθέατρο. Το πρώτο της βιβλίο, το"Καπλάνι της βιτρίνας", το γράφει στη Μόσχα, όπου βρέθηκε μετά την Τασκένδη."Δεν ήξερα ότι έγραφα ένα βιβλίο για παιδιά", θα πει η ίδια. "Κάθισα και έγραψα τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο, όπως τα διηγόμουν στα παιδιά μου". Θα πει ακόμα πως δεν ήξερε ότι είχε γίνει η έκδοση του πρώτου της βιβλίου, μέχρι να το δει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το '64 που γύρισε στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Το "Καπλάνι της βιτρίνας" κυκλοφόρησε σε είκοσι χώρες. Ακολούθησαν πολλά ακόμη παιδικά βιβλία και το 1992 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Ανασκαλεύοντας τη μνήμη της θα θυμηθεί τη συνάντησή της με τον Οδυσσέα Ελύτη. Μια Πρωτοχρονιά στη Μόσχα, θυμάται, με τον άνδρα της Γιώργο Σεβαστίκογλου, φιλοξένησαν τον μεγάλο Ελληνα ποιητή. "Ηταν σαν να μπήκε σπίτι μας ο ήλιος, λέει, γιατί είχα πάντα τον Ελύτη μέσα στην καρδιά μου, από τότε που τον γνώρισα" (Δευτέρα ΕΤ - 1, 00.20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ