Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
"Πράσινο φως" στην παραβίαση του καμποτάζ!

Τις πειρατικές μεθοδεύσεις του ΥΕΝ καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες και προσανατολίζονται σε αποφασιστικούς αγώνες

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε όλα τα ανασφάλιστα και με σημαίες ευκαιρίας πλοία δηλώνουν οι ναυτεργάτες, καθώς το προηγούμενο Σάββατο η κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" στο υπό σημαία... Μπαχάμες πλοίο "Μάρκο Πόλο" της αμερικανικής εταιρίας "Οριεντ Λάινς" να αποβιβάσει και να επιβιβάσει Αμερικάνους τουρίστες στο λιμάνι του Ναυπλίου, παραβιάζοντας το καμποτάζ!

Από τα χαράματα του Σαββάτου εκατοντάδες ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί στην Ακτή Ξαβερίου για να εμποδίσουν την είσοδο του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά, πράγμα που κατάφεραν. Το ΥΕΝ - το οποίο ήδη είχε υποκύψει σε πιέσεις και είχε αποδεχτεί την παραβίαση του καμποτάζ - κάλεσε την ΠΝΟ σε σύσκεψη στις 3.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου της παρουσίασε τις θέσεις της εταιρίας, προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία. Ωστόσο, πριν ακόμα η ΠΝΟ συναντηθεί με τον Κ. Σφυρίου,ο υπουργός - όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές - είχε ήδη δώσει εντολή να δέσει το πλοίο στο λιμάνι του Ναυπλίου!

Στη σύσκεψη του ΥΕΝ και της ΠΝΟ παρουσιάστηκε η θέση της εταιρίας που με έγγραφό της αναφέρει: "Το "Μάρκο Πόλο" θα επιβιβάσει περιηγητές από ελληνικό λιμένα, με σκοπό την εκτέλεση περιηγητικού πλου που θα έχει τερματικό λιμένα την Κωνσταντινούπολη και δεν πρόκειται να εκτελέσει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον κανένα κυκλικό ταξίδι που δεν επιτρέπεται από τον ελληνικό νόμο". Σχεδόν το σύνολο της ΕΕ της ΠΝΟ στη σύσκεψη εξέφρασε την αντίθεσή της προς το έγγραφο της πλοιοκτήτριας εταιρίας, η οποία από την αρχή δε θεωρούσε ότι το πλοίο παραβιάζει το καμποτάζ! Μετά το τέλος της σύσκεψης και ενώ συνεδρίαζε η ΠΝΟ, ο υπουργός κάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου και δήλωσε ότι το "Μάρκο Πόλο" έχει δέσει στο Ναύπλιο!

Μετά από αυτή την άθλια μεθόδευση, οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΥΕΝ, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Η άρνηση του υπουργείου να επιτρέψει την είσοδο σε αντιπροσωπεία προκάλεσε ένταση και επεισόδια, τα οποία δεν πήραν μεγάλη έκταση, χάρη στην ψυχραιμία των συγκεντρωμένων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γ. Μανουσογιαννάκης μας δήλωσε: "Η εξέλιξη αυτή θέτει την ΠΝΟ και τους ναυτεργάτες μπροστά σε πολύ σοβαρές ευθύνες. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη όχι μόνο για την εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά συνολικότερα για την οικονομία μας. Πρέπει άμεσα η διοίκηση της ΠΝΟ να συνέλθει και να αποφασίσει κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος των Ελλήνων ναυτεργατών να συνεχίζουν να εργάζονται. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο το Μάρκο Πόλο, αλλά το σύνολο των τουριστικών πλοίων όπου απασχολούνται κατά εκατοντάδες χαμηλόμισθοι αλλοδαποί. Εχει λοιπόν η διοίκηση της ΠΝΟ και υποχρέωση και καθήκον να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων ναυτεργατών να συνεχίσουν να έχουν εργασία, να υπερασπιστεί τους ίδιους τους νόμους που η Ελλάδα έχει θεσπίσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ