Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ
Αλλη μια επιτροπή στον ΟΤΕ

Επιφυλάξεις Κόκκινου

Ενώ ο θόρυβος για τα ψηφιακά δε λέει να κοπάσει, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα της ανάθεσης της νέας προμήθειας των 320.000 ψηφιακών μπήκε εκ νέου στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΤΕ. Τελικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση άλλης μιας επιτροπής, που θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των επειγουσών αλλά και μελλοντικών αναγκών του ΟΤΕ στα ψηφιακά και στις μεγάλες προμήθειες. Στην επιτροπή συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ Νικ. Καλουπτσίδης, Αριστ. Μαντάς και Γεωργ. Χρυσολούρης, δύο από τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση επιχειρεί να ξεπεράσει το μπλοκάρισμα των νέων προμηθειών και να δώσει την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την όποια επέκταση της σύμβασης. Πάντως, η συμμετοχή των Χρυσολούρη και Καλουπτσίδη, που ανέλαβαν επί κυβέρνησης Σημίτη, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την εσωτερική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ και τη διαμόρφωση καινούριων συσχετισμών στα ηγετικά κλιμάκια του Οργανισμού.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως για το θέμα της προμήθειας από τον ΟΤΕ των συμμετρικών καλωδίων ύψους 13 δισ. περίπου ως επέκταση της "961 Α" σύμβασης, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, η διοίκηση περιορίστηκε στην έγκριση καλωδίων που είναι αναγκαία μόνο για το τρέχον έτος αξίας περίπου 4 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων που εξακολουθούν να εφαρμόζουν αδιαφανή και επικίνδυνη πολιτική προμηθειών στο δημόσιο τομέα και απαιτεί: Αναπροσανατολισμό της πολιτικής προμηθειών, με στόχο την απεμπλοκή του από το σφιχτό εναγκαλισμό των πολυεθνικών. Αυστηρή νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου. Ειδικά για τον ΟΤΕ να προχωρήσει η δικαστική έρευνα σχετικά με τις προμήθειες και να αποδοθούν ευθύνες. Τέλος, να αποκαλυφθεί η σχέση πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ - Δημόσιου χρήματος, που αναπτύσσεται στο όλο κύκλωμα των κρατικών προμηθειών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής διατυπώνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος, με επιστολή που απέστειλε χτες στον πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ. Απαντώντας σε αίτημα του Μ. Εβερτ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ ή κατά της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, επικαλούμενος την ιδιότητά του, αφήνει όμως να διαφανούν οι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. "Είναι πρόδηλο, αναφέρει στην επιστολή του ο Β. Κόκκινος, ότι η λειτουργία, οι ενέργειες και το πόρισμα τέτοιας επιτροπής, θεωρητικώς τουλάχιστον, είναι δυνατόν να προκαταβάλουν κατά κάποιο τρόπο την κοινή γνώμη και ενδεχομένως να δημιουργήσουν την εντύπωση επηρεασμού της κρίσεως των αρμοδίων εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών". Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί"σχηματίζουν γνώμη μόνο από τα στοιχεία της δικογραφίας και όχι από εκτιμήσεις και κρίσεις τρίτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ