Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΔΥ
Στηρίζει τον κυβερνητικό έλεγχο στην Περιφέρεια

Πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ασφυκτικότερο έλεγχο στην Περιφέρεια, εμφανίζεται η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Αποδεχόμενη την ουσία του νομοσχεδίου για την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, που προωθεί η κυβέρνηση, και "αντιδρώντας" σε επιμέρους σημεία του, "ξεχνά" το Γ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, που ζητά το κίνημα της Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα αποφεύγει να θίξει ζητήματα σχετικά με τη διασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, απέναντι σε κινδύνους που εγκυμονεί το νομοσχέδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επικέντρωσε την "κριτική" της απλώς και μόνο σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν εργασιακά ζητήματα όσων υπαλλήλων ενταχθούν στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, ζητά οι μετατάξεις να γίνονται μια φορά το χρόνο και σε κενές οργανικές θέσεις, που θα έχουν πρώτα δημοσιοποιηθεί, καθώς και να ισχύσουν τα κριτήρια του Ν. 2190 (νόμος Πεπονή για προσλήψεις) για τη σειρά προτεραιότητας. Εξάλλου, αντιδρά στην πρόσληψη επιστημόνων για την Περιφέρεια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ ζητάει ο περιφερειάρχης να επιλέγεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οι γενικοί διευθυντές Περιφέρειας και οι αναπληρωτές τους να επιλέγονται από το ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο που ορίζει ο Ν. 2190.

Ο επικεφαλής της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης,μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί την αποκέντρωση και δεν προσεγγίζει τη θέση για Γ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως τον έχει περιγράψει και ζητά το κίνημα.

"Το νομοσχέδιο, είπε, κάνει μια "αποσυγκέντρωση", όπου ο διορισμένος περιφερειάρχης, σαν "μικρός πρωθυπουργός" στην Περιφέρεια, μπορεί να αναιρεί αρμοδιότητες των αιρετών νομαρχών και δημάρχων. Ακόμα, έχει άμεση σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αποτελεί και θέση της τελευταίας, προκειμένου να προωθεί την πολιτική της κατευθείαν στην Περιφέρεια".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και για τους εργαζόμενους, διότι όσοι ενταχθούν στην Περιφέρεια θα χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα. Αλλωστε, από το Σύνταγμα ορίζεται ότι η μονιμότητα ισχύει μόνο για όσους υπηρετούν στην κεντρική διοίκηση και δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση για όσους υπηρετούν στην περιφερειακή διοίκηση. ΟΔ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο δεν ορίζει πού θα γίνονται οι ασφαλιστικές εισφορές όσων ενταχθούν στην Περιφέρεια. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να "φύγουν" πόροι από τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και να μειωθεί η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι η ίδια ασάφεια επικρατεί και για τους αποσπασμένους στις νομαρχίες, με αποτέλεσμα αυτοί να αποφεύγουν την ένταξή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

"Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και η κυβέρνηση να αποδεχτεί τη θέση του κινήματος για δημιουργία Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης", σημείωσε.

Επιπλέον, κατήγγειλε τις παρατάξεις της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", ότι διαμόρφωσαν μια πλειοψηφία, που αποδέχεται το νομοσχέδιο και εστιάζει την κριτική της μόνο στα εργασιακά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ενταχθούν στην Περιφέρεια. "Από την πλευρά μας επισημαίνουμε τα παραπάνω, αλλά και το κύριο ζήτημα, το πολιτικό, που είναι ο οργανισμός που δημιουργείται και τον οποίο αποδέχονται οι άλλες παρατάξεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση του Γ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" θα επιμείνει στις παραπάνω θέσεις και θα προβάλει την ανάγκη αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα σχέδια, που έρχονται από τις Βρυξέλλες και δεν υπηρετούν τον τόπο και τους εργαζόμενους", κατέληξε.

  • Ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των ονομάτων που καταλαμβάνουν τις 1.691 θέσεις τακτικού προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Οπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, συνεχίζεται η τμηματική έκδοση των αποτελεσμάτων και για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ