Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Να διαφυλάξουμε τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του Κόμματος

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για την εκπλήρωση των στόχων του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12.5.96, ο προσυνεδριακός διάλογος στις Οργανώσεις της ΚΟ Εύβοιας, με τη Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξε ο γραμματέας της Γ. Αργύρης, ο οποίος στην εισήγηση αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ΚΟ Εύβοιας και στην περίοδο συζήτησης των ντοκουμέντων. Επισήμανε τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Οργάνωση και τόνισε την αναγκαιότητα έντασης της δουλιάς των μελών και στελεχών, των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης για τη βελτίωση και συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους και το λαό, την ανάδειξη των προβλημάτων ανεργίας, αποβιομηχάνισης, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, χτυπήματος των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών και την πρωτοπορία που πρέπει να καταχτήσουν οι κομμουνιστές για τη συγκρότηση του ΑΑΔ μετώπου.

Προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό της προσυνεδριακής δράσης της ΚΟ και έθεσε τα καθήκοντα για το αμέσως επόμενο διάστημα, την άνοδο στο μαζικό λαϊκό κίνημα και την οργάνωση της αντίστασής του, την άνοδο της κυκλοφορίας του "Ρ", τη βελτίωση της δουλιάς στη νεολαία, την κάλυψη του οικονομικού πλάνου που βρίσκεται στο 95%, την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των ΚΟΒ και της ΚΝΕ, τη συγκέντρωση υπογραφών για το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η συζήτηση που ακολούθησε, έγινε μέσα σε κλίμα ιδεολογικής ενότητας, δημιουργικού διαλόγου και φανερής αισιοδοξίας για την επιτυχία των στόχων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η αυτοκριτική και κριτική στάση των αντιπροσώπων πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα και η αναζήτηση λύσεων για την ενίσχυση της ΚΟ και του Κόμματος στον αγώνα για τη συγκρότηση και δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού μετώπου, απασχόλησε έντονα τη Συνδιάσκεψη.

Τονίστηκε η δικαίωση των θέσεων του Κόμματος σε σημαντικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που όμως δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε αλλά να εντείνουμε τις προσπάθειες και να αναδειχτεί η πρωτοπόρα δράση του Κόμματος.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι αυξάνεται η επιρροή του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα και τα άλλα κοινωνικά στρώματα (αγρότες, ΕΒΕ, νεολαία), και επισημάνθηκαν οι μεγαλύτερες και αυξημένες ευθύνες της ΚΟ Εύβοιας. Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε σαν σωστό τον στόχο που θέτει το Σχέδιο Προγράμματος για τη δημιουργία του ΑΑΔ Μετώπου, ενώ αντιπρόσωποι τόνισαν ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν καλύτερα ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη δράση του Μετώπου, ενδεχόμενη κυβέρνησή του και τη σύνδεσή του με τη σοσιαλιστική επανάσταση.Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι πρέπει να διαφυλαχτούν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, των βασικών αρχών οργάνωσης και λειτουργίας του, που προκύπτουν από τον επαναστατικό - κομμουνιστικό χαρακτήρα του. Να αποκρουστούν σταθερά και αταλάντευτα, λαθεμένες απόψεις που αφορούν την πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών, τη θέση του Κόμματος για την ΕΕ.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκε το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Ζάχαρης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Συνδιάσκεψη είχε ψηλό επίπεδο συζήτησης και οι γνώμες που ακούστηκαν θα συμβάλλουν στη συνεδριακή δουλιά, ούτως ώστε το Κόμμα να βγει και να προχωρήσει ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ατσαλωμένο στον άμεσο πολιτικό του στόχο.

Επισήμανε ότι υπάρχει το υλικό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το στελεχικό δυναμικό για ν' αλλάξει η κατάσταση στην Εύβοια. Αναφερόμενος στο ΑΑΔ Μέτωπο πάλης, σημείωσε ότι αυτό θα συγκροτηθεί στη βάση των προβλημάτων, οικονομικών - εθνικοανεξαρτησιακών. Η δημιουργία του, επισήμανε, είναι η συμβολή μας για ν' ανοίξει ο δρόμος της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η εποχή μας, είναι εποχή των επαναστάσεων. Το σύνθημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι όσο ποτέ επίκαιρο. Γι' αυτό και ο τελικός μας στόχος πρέπει να προβάλλεται στους εργαζόμενους καθημερινά.

Και κατέληξε: Για να υλοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται γερό Κόμμα, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά ενιαίο.

Τέλος η Συνδιάσκεψη ψήφισε ομόφωνα τα τρία ντοκουμέντα της ΚΕ του Κόμματος, για το 15ο Συνέδριο, καθώς και την εισήγηση της ΝΕ.

Οι εργασίες έκλεισαν με την εκλογή των αντιπροσώπων για το 15ο Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ