Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα του Κολ

ΜΟΝΑΧΟ.-

Οξύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Γερμανών εργαζομένων, που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ για "πάγωμα" των μισθών, περικοπές στα επιδόματα ασθενείας και αύξηση των ωρών απασχόλησης.

Από χτες άρχισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία οι εργαζόμενοι στα μεταφορικά μέσα του Μονάχου, λίγες ώρες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, με σκοπό τη ρύθμιση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, σε απεργία κατέβηκαν χτες και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια του γερμανικού κρατιδίου.

Η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε μετά την αποτυχία των επαφών στην πόλη της Στουτγκάρδης, μεταξύ της εργοδοσίας και των αντιπροσώπων των εργατικών συνδικάτων. Οι τρεις εργατικές συνομοσπονδίες διεκδικούν αύξηση 4,5% των μισθών, ενώ η εργοδοσία και η κυβέρνηση επιμένουν στο "πάγωμα" των μισθών για δύο χρόνια, σε περικοπές στα επιδόματα ασθενείας και σε αύξηση των ωρών απασχόλησης. Οι συνομιλίες ορίστηκαν να επαναληφθούν στις 22 Μάη.

Κάποιοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο όπου θα συναντούσε ο Κολ τους πολιτικούς του συμμάχους, αντιδρώντας στα σχέδια τις κυβέρνησης για περικοπές, του φώναξαν: "Χάσου". Σύμφωνα με το "Ασοσιέτεντ Πρες", οι διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS). Ο καγκελάριος Κολ, απαντώντας στους διαδηλωτές είπε: "Οσο εσείς βρίσκεστε ακόμα στο κρεβάτι με το PDS, δεν έχετε το δικαίωμα να συζητάτε για το μέλλον αυτής της χώρας μαζί μου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ