Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
"Πλημμύρισε" από την οργή των αγροτοκτηνοτρόφων

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, το τρίτο στο τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν χτες

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Ανταπόκριση).-

Πλημμύρισε η Μυτιλήνη από την αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, που πολιόρκησαν για δύο ώρες περίπου το υπουργείο Αιγαίου, ζητώντας να μπει τέρμα στην κοροϊδία και τις συνεχείς υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα των αρμοδίων. Αγροτοκτηνοτρόφοι από όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού διαδήλωσαν μαχητικά, για τρίτη φορά μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, τη συσσωρευμένη αγανάκτησή τους.

"Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Τα προβλήματά μας παραμένουν άλυτα. Εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις. Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας". Ηταν η "κραυγή αγωνίας" των οργανωτών, αλλά και των κτηνοτρόφων που, το μεσημέρι χτες, κατέκλυσαν το χώρο έξω από το δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης. Εκεί κατάγγειλαν όχι μόνο τους υπεύθυνους που αδιαφορούν για τις καταστροφικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημά από την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, αλλά και την ποινικοποίηση του αγώνα τους, καθώς καλούνται σε απολογία οι οργανωτές του συλλαλητηρίου των αγροτοκτηνοτρόφων στις 11 του Μάρτη, έξω από το υπουργείο Αιγαίου.

Χτες, επιχείρησε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" της αγανάκτησης των αγροτών ο γγ του υπουργείου Αιγαίου, ο οποίος, χωρίς ίχνος ντροπής, ζήτησε από τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα, να καταδικάσει ως προβοκάτορες κτηνοτρόφους που προξένησαν μικρές ζημιές σε έπιπλα που βρίσκονται στον προθάλαμο του γραφείου του! Ωστόσο, η απάντηση ήρθε όχι μόνον από τον βουλευτή του ΚΚΕ, αλλά και από μέλη της οργανωτικής επιτροπής: "Καταδικάζουμε την πολιτική που έχει κάνει τους αγροτοκτηνοτρόφους να ξεχειλίζουν από οργή. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους", ήταν η απάντηση. Ενώ τα ερωτήματα των κτηνοτρόφων προς τον γγ του υπουργείου Αιγαίου ήταν απανωτά: Γιατί δεν έχει δεχτεί τους κτηνοτρόφους ο υπουργός Αιγαίου Α. Κοτσακάς;Γιατί απουσιάζει σε κάθε κινητοποίησή μας; Γιατί δεν υλοποιούνται οι πρόσφατες δεσμεύσεις από τη Μυτιλήνη, του υφυπουργού Γεωργίας Α. Φωτιάδη,για καλύτερη τιμή στο γάλα, την απορρόφηση της ντόπιας φέτας; Γιατί εμπαίζουν οι εκάστοτε υπουργοί Γεωργίας (Γ. Μωραϊτης,Στ. Τζουμάκας) τους κτηνοτρόφους της Λέσβου με το θέμα των αποζημιώσεων, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού που είχε δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημά μας; Γιατί υλοποιεί η κυβέρνηση, με περισσή προθυμία, τις εντολές των ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ;.Και βέβαια απάντηση δεν έλαβαν από τον πολυπράγμονα κ. Τσιμπίδη.

Μόνος δρόμος ο αγώνας

Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η συνέχιση και ένταση του αγώνα μας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου Σ. Σκοπελίτης, αφού "καυτηρίασε" την πολιτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. "Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις αντιαγροτικές οδηγίες της ΕΕ που η ίδια ψήφισε, αρνείται να τα υλοποιήσει και μοιράζει δεσμεύσεις και υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο", κατάγγειλε ο ομιλητής.

Στο συλλαλητήριο κυριάρχησαν συνθήματα όπως: "Μάαστριχτ σημαίνει αγροτιά ξεκληρισμένη", "Κάτω τα χέρια από τον ιδρώτα μας", "Οι αγώνες της αγροτιάς δεν ποινικοποιούνται", ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς βουλευτές Ν. Σηφουνάκη και Δ. Βουνάτσο,κατηγορώντας τους γιααδιαφορία στη λύση των προβλημάτων τους που αποτελούν και προβλήματα της οικονομίας του νησιού.

Αποδοκιμάστηκε, επίσης, και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, γνωστός πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Λιόλιος,που μπροστά στην αγανάκτηση και αποφασιστικότητα των αγροτών... υποχρεώθηκε να "επιτεθεί" στην κυβερνητική πολιτική που επιτρέπει την αθρόα εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τη νοθεία και την κερδοσκοπία των εμπόρων. Ενώ ζήτησε να μειωθούν οι τιμές στις ζωοτροφές και το ύψος της αγροτικής σύνταξης να οριστεί στις 90.000 δραχμές.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θ. Τσακαρέλλης στο χαιρετισμό του κάλεσε τους εργαζόμενους της Λέσβου να αντιταχθούν μαζικά στην πολιτική της εξαθλίωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε βάρος των λαϊκών τάξεων και χαρακτήρισε τον αγώνα των κτηνοτρόφων, αγώνα όλου του λαού της Λέσβου. Χαιρέτισαν ακόμα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ Α. Γιαζιτζόγλου και ο γραμματέας της ΟΑΣ Μ. Αψόκαρδος, ο οποίος μίλησε με δραματικό τρόπο για την οικονομική εξαθλίωση των κτηνοτρόφων του νησιού, ενώ κατάγγειλε τον υποκριτικό ρόλο του Ν. Λιόλιου, ο οποίος "τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση, ενώ όταν συζητούνταν στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, ζήτησε την υπερψήφισή της με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος"! Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν μαζικοί φορείς του νησιού, καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι επαγγελματίες έκλεισαν για δύο ώρες τα καταστήματα σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Εξω από το υπουργείο Αιγαίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, αφού προετοιμαστούν καλά και ενημερώσουν τους κατοίκους ολόκληρου του νησιού. Η Επιτροπή Αγώνα έδωσε κατεύθυνση να δημιουργηθούν μόνιμες επιτροπές κατά χωριό, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή, για να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη νέα κινητοποίηση κλπ.

Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας - είχε συγκεντρωθεί δύναμη από ολόκληρη τη Λέσβο, ενώ μεταφέρθηκαν και από τη Χίο 30 αστυνομικοί και δεκάδες άλλοι ένστολοι ή με πολιτικά περιφρουρούσαν δημόσια κτίρια, όπως τη νομαρχία, το παλαιό Δημαρχείο και τράπεζες, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια των κατοίκων της Μυτιλήνης.

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα στη μεταφορά της αστυνομικής δύναμης στη Λέσβο, στέλνοντας στους επιβιβαζόμενους αστυνομικούς, το δικό της μήνυμα: Να μην ξεχνούν (οι αστυνομικοί) πως είναι εργαζόμενοι και οι ίδιοι και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λόγω της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από την οποία πλήττονται και οι αγρότες της Λέσβου. Η ΝΕ καλούσε τους αστυνομικούς να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους και να μη δέχονται να χρησιμοποιούνται, για να χτυπήσουν τους αγώνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ