Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουμπουροφόροι οι "σεκιουριτάδες"

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης νομιμοποιεί τις "ιδιωτικές αστυνομίες", δίνει τη δυνατότητα στα μέλη τους να οπλοφορούν και τους υποχρεώνει "να παρέχουν πληροφορίες" στην Αστυνομία!

Στη λογική της έντασης της αστυνόμευσης κινείται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που γνωστοποίησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονας και με το οποίο όχι μόνο νομιμοποιούνται οι διάφορες εταιρίες παροχής "υπηρεσιών ασφαλείας", οι γνωστές ως "σεκιούριτι", αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να οπλοφορούν! Ανοίγει ο δρόμος δηλαδή, για τη δημιουργία οπλισμένων μικρών ή μεγάλων ομάδων "ιδιωτικής αστυνομίας", οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με την επίσημη και θα αποτελούν ταυτόχρονα ένα τεράστιο δίκτυο χαφιέδων της, αφού υποχρέωσή τους είναι "να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές και να παρέχουν στις αρχές αυτές οποιεσδήποτε πληροφορίες ζητηθούν". Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους με αφορμή συνδικαλιστικές δραστηριότητες ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς είναι πλέον κατακτημένο στην πράξη για τα διάφορα αφεντικά να χρησιμοποιούν τους "σεκιουριτάδες" τους για αστυνόμευση των εργαζομένων, ως απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κλπ.

Οι "Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας" θα καλύπτουν πλέον μεγάλο φάσμα των δραστηριοτήτων της Αστυνομίας. Το άρθρο 4 του σχεδίου ΠΔ αναφέρει ότι "δύναται να χορηγούνται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τις περί κατοχής όπλων και οπλοφορίας ισχύουσες διατάξεις, άδειες κατοχής περιστρόφων - πιστολιών στο όνομα του νομίμου εκπροσώπου των ως άνω επιχειρήσεων,καθώς και οπλοφορίας σε πολύ περιορισμένο αριθμό, μόνο για τη συνοδεία χρηματαποστολών ή μεταφοράς άλλων σημαντικών αξιών. Το όπλο φέρεται από τα δικαιούμενα οπλοφορίας πρόσωπα μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους". Επίσης, άδεια οπλοφορίας θα δίνεται στους υπαλλήλους των εταιριών στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη διαφόρων δημοσίων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο αριθμός αδειών οπλοφορίας που θα πρέπει να χορηγηθούν, θα είναι τεράστιος, ενώ το "αφεντικό" της κάθε εταιρίας θα διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο. Οσο για την εκπαίδευση αυτών που θα φέρουν τα όπλα, επαφίεται στην ευθύνη της κάθε εταιρίας "σεκιούριτι"...

Τέλος, νομιμοποιείται και η παρουσία άοπλων ιδιωτικών αστυνομικών στα αεροδρόμια, ενώ δε διευκρινίζει αν θα προσλαμβάνονται ως "σεκιουριτάδες" πρώην αστυνομικοί ή στρατιωτικοί.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ