Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχειακό αρχιτεκτονικό υλικό

Εκθεση αρχειακού υλικού, διοργανώνει μέχρι τις 14 του Ιούνη, στα γραφεία του (κτίριο "Γκίκα", Κριεζώτου 3), το "Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής".

Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου "το Κέντρο ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο, στα πλαίσια του Μουσείου Μπενάκη.Στόχος του, είναι η αποδελτίωση, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση κάθε γραπτής και προφορικής πληροφορίας (έντυπα - χειρόγραφα), καθώς και σχεδίων, προπλασμάτων, χαρακτικών, φωτογραφιών, επιστολικών δελταρίων, σχετικά με τη νεότερη αρχιτεκτονική, πολεοδομία και τοπογραφία. Επίσης, η συγκέντρωση και διαφύλαξη διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών".

Ενα χρόνο μετά την ίδρυσή του, συγκεντρώθηκε και παρουσιάζεται στην έκθεση, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και πλούσιο υλικό: βιβλία, ανάτυπα επιστημονικών άρθρων και μελετών, φωτογραφίες κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το υλικό των αρχιτεκτονικών αρχείων που παραχωρήθηκαν στο Κέντρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αρχεία: Νικολάου Μητσάκη, Αλέξανδρου και Στέφανου Δραγούμη, Κυριακούλη Παναγιωτάκου, Μαρίκας Ζαγορισίου κ.ά.

Σημειώνουμε ότι το "Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής", λειτουργεί υπό την εποπτεία πενταμελούς επιτροπής με ένα μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μπενάκη και τέσσερις ερευνητές της νεότερης αθηναϊκής αρχιτεκτονικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ