Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επέλαση "μετροπόντικα" - ιδιωτών κατά αρχαιοτήτων

Καταρρεύσεις αρχαίων και εδάφους καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι και επισημαίνουν γενικότερους κινδύνους για τις κατοικημένες περιοχές

Το βράδυ της 5ης Μάη,στις ειδήσεις, η "Αττικό Μετρό" πανηγύριζε για την "επιτυχή" διέλευση του "μετροπόντικα" προς το σταθμό του Συντάγματος. Οι πανηγυρισμοί ήταν η κορύφωση της αναλγησίας και ανευθυνότητας της εταιρίας απέναντι στις αρχαιότητες.Γιατί; Διότι οι υπεύθυνοι απέκρυψαν ότι "επιτυχής" διέλευση σήμαινε επέλαση σε τμήμα του Βαλεριάνειου Τείχους, στον Εθνικό Κήπο, το οποίο, όπως ήταν επόμενο, κατέρρευσε.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η προϊσταμένη της Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λ. Παρλαμά,κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το γεγονός και επισήμαναν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη προστασίας του Κεραμεικού, με μετατόπιση ή ακόμα και διακοπή της γραμμής.Αποκαλύφθηκε, όμως, περίτρανα, η αναξιοπιστία της "Αττικό Μετρό",αφού πριν την κατολίσθηση, συγκεκριμένα στις 23/4, είχε προκαλέσει κατάρρευση εδαφών.Κι αυτό, παρότι ο "μετροπόντικας" περνούσε στα 19 μέτρα, ενώ το τείχος βρίσκεται στα 3μ. Γεγονός που αποδείχνει την αστάθεια του υπεδάφους.Τότε η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε τη λήψη μέτρων και τη στερέωση του εδάφους. Ωστόσο, αν και τα μέτρα πάρθηκαν, στις 5 Μάη τμήμα του τείχους κατέρρευσε. Δικαιολογημένες, λοιπόν, οι γενικότερες ανησυχίες και για το μέλλον των αρχαιοτήτων,εκεί που οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί και δουλεύει το μετρό, αλλά και για εκεί που δεν υπάρχουν αρχαιότητες αλλά... σπίτια.Οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν υψηλού αρχαιολογικού κινδύνου τις θέσεις: Ολυμπιείο, Σύνταγμα, Ακαδημίας, Κεραμεικός, Μοναστηράκι.Αυτή τη στιγμή υπολείπονται να ολοκληρωθούν συμπληρωματικές ανασκαφές σε Σύνταγμα - Κεραμεικό και να ξεκινήσει ανασκαφή στην Ερμού.

Παρ' όλα αυτά, από το 1992 οι υπεύθυνοι του έργου ισχυρίζονταν ότι έχουν επαρκείς γεωλογικές - γεωφυσικές μελέτες και ότι δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι (!). Οι ισχυρισμοί τους άρχισαν να καταρρέουν, όταν σημειώθηκαν καταρρεύσεις στην πλατεία Καραϊσκάκη,όταν αργότερα ο καθηγητής Ηλίας Μαριολάκος,με έγγραφό του, προειδοποιούσε για τον Κεραμεικό και ζητούσε νέες μελέτες,χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις αντίστοιχες της "ΑττικόΜετρό" και τώρα με την κατολίσθηση τμήματος του τείχους.

Οι έρευνες του ΙΓΜΕ και της εταιρίας στον Κεραμεικό έχουν ολοκληρωθεί και μένει η έκθεση των συμπερασμάτων. Οι αρχαιολόγοι, όμως, δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν τη διέλευση της γραμμής,ακόμα και αν ευνοείται από τα πορίσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Σχετικά με το κόστος της μετατόπισης, τονίζουν ότι στον προϋπολογισμό του μετρό έχουν προγραφεί 21 δισ.για αρχαιολογικά έργα, από τα οποία δαπανήθηκαν μόλις 6 δισ.

Ανάλογοι κίνδυνοι,όμως, εγκυμονούνται και για το κτίριο Βάιλερ, και για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης,που θα χτιστεί πάνω ακριβώς από το σταθμό του μετρό (!). Αυτό υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Εφορείας Ακρόπολης, Πέτρος Καλλιγάς,ο οποίος στην αρχική του ομιλία αναφέρθηκε στο Μάαστριχτ και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,αποκαλύπτοντας ότι:

"Οργανωμένα συγκροτήματα θέλουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση, με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις μουσείων, τη δημιουργία γραφείων εκτέλεσης ανασκαφών και αναστηλωτικών έργων (βλ. ιδιωτικά αρχιτεκτονικά γραφεία). Ηδη, υπάρχει εταιρία που εκτελεί έργα διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιλεκτική... «πολιτιστική διπλωματία» (2013-07-20 00:00:00.0)
«Χωματερή» τα ενετικά τείχη Ηρακλείου (2007-02-15 00:00:00.0)
Τα αρχαία του μετρό αραχνιάζουν σε ...τολ! (1998-09-24 00:00:00.0)
Αρχαιότητες στην Αμαλίας (1998-01-09 00:00:00.0)
Τυφλο-μετροπόντικας στον Κεραμεικό (1997-09-25 00:00:00.0)
Διάβημα για το μετρό (1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ