Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επιτακτική ανάγκη για άμεση λύση

Συνάντηση του Κ. Λαλιώτη με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Την ανάγκη να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, καθώς επίσης και την ανάγκη να προωθούνται παράλληλα μια σειρά μέτρα για τη λύση συνολικά του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, επισήμανε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα,που συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού, στα πλαίσια των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους παρουσιάζει αυτές τις μέρες το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο ΕΣΔΚΝΑ και τον οποίο το υπουργείο δηλώνει ότι υιοθετεί και στηρίζει. Στη συνάντηση μετείχαν ο σύμβουλος του υπουργού για θέματα περιβάλλοντος, Κ. Δοντάς,ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, θ. Καρούντζος και από το ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ Σπύρος Χαλβατζής, η Β. Νικολαϊδου, επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος και ο Σταύρος Βαρουτσής, μέλος του Τμήματος.

Η ώρα της αλήθειας;

Στη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός έκανε μία εκτενή αναφορά στο πρόβλημα, σημειώνοντας και πάλι ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που επιβάλλουν να υπάρξει επιτέλους μία άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στις πάνω από 5.000, στην πλειοψηφία τους ανεξέλεγκτες, χωματερές που λειτουργούν πανελλαδικά υποδεχόμενες 3,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, καθώς και στο γεγονός ότι μόνο ένα 15% του συνόλου των χωματερών λειτουργούν με κάποιους στοιχειώδεις όρους ασφάλειας, ενώ το σύνολο όπως είπε στερείται υποδομών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Για την Αττική ανέφερε το στοιχείο των 25 παράνομων χωματερών που πρέπει να κλείσουν, καθώς εκτός των επιπτώσεων που έχουν για τον υδροφόρο ορίζοντα, γίνονται συχνά επικίνδυνες και για τις δασικές εκτάσεις (αναφέρθηκε το παράδειγμα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη χωματερή του Αυλώνα και έκαψε 60.000 στρέμματα αττικής γης). Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του υπουργείου, είπε πως αυτός βασίζεται στην αρχή της ανακύκλωσης και παίρνει υπόψη τις νέες τεχνολογίες. Εκανε αναλυτική αναφορά στο πρόγραμμα για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, λέγοντας πως μέχρι το τέλος του 1996, σε ό,τι αφορά το χαρτί θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολο των δήμων, ενώ ήδη λειτουργεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το αλουμίνιο, το πλαστικό και το γυαλί. Αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό για τους 6 σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα γίνεται μία πρώτη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, στο πρόγραμμα για τα νοσοκομειακά απόβλητα και τέλος στάθηκε στο πρόβλημα με τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, η χωροθέτηση των οποίων έχει "κολλήσει", γιατί - κατά τον υπουργό - υπάρχει από τη μία άγνοια στον κόσμο για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και από την άλλη αναγορεύεται από ορισμένους ως υπέρτατη αξία, η αξία των οικοπέδων. "Τώρα, κατέληξε, ήρθε η ώρα της αλήθειας".

Χρονικά όρια

Σε ό,τι αφορά τις χωροθετήσεις, ο Κ. Λαλιώτης είπε πως το υπουργείο στηρίζει το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ και ότι στις 25 Μάη θα καταθέσει στα Νομαρχιακά Συμβούλια τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών. Σε ένα μήνα από τότε θα πρέπει να έχουν παρθεί αποφάσεις από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, ενώ 10 μέρες μετά θα αποφασίσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα θα έρθει έτσι κι αλλιώς στη Βουλή για να καλυφθεί με σχετικό νόμο, διαβεβαίωσε ο Κ. Λαλιώτης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού δε θα ανατραπεί στην πορεία. Ο υπουργός επέμενε ότι οι χωροθετήσεις δεν μπορούν να περιλαμβάνουν και σημεία εκτός νομού Αττικής (σ.σ. τα επιστημονικά πορίσματα περιλαμβάνουν και δύο χώρους στη Ριτσώνα, τους οποίους όμως απορρίπτει η κυβέρνηση). Από τις συζητούμενες λύσεις, τόνισε και πάλι ότι αποκλείεται η καύση για τους γνωστούς λόγους (έκκληση διοξείνων και φουρανίων, υψηλότατο κόστος), ενώ σ' ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση για μία τέτοια λύση από το Ταμείο Συνοχής, ο υπουργός απέκλεισε τη δυνατότητα καρποφόρησης μίας τέτοιας προσπάθειας.

Διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ;

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κατήγγειλε με έμφαση ότι από ορισμένες δυνάμεις επιδιώκεται η διάλυση του Συνδέσμου, γιατί οι τεκμηριωμένες προτάσεις του μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια διαφόρων οικονομικών συμφερόντων. Τόνισε επίσης πως το γεγονός ότι ο Δήμος Ανω Λιοσίων έχει δεχτεί προς το παρόν την παράταση λειτουργίας της χωματερής εκεί, δεν εξασφαλίζει και τη συνέχεια της λειτουργίας της, καθώς η χωματερή θα κλείσει τελικά από το ίδιο το προσωπικό που δουλεύει εκεί και το οποίο απλά δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον υπερκορεσμό της (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η χωματερή έπρεπε να έχει κλείσει από το 1984).

Ενημερώστε τον κόσμο

Την υποστήριξη του ΚΚΕ στο πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ και την αναγνώριση από το Κόμμα του δικαιώματος του Συνδέσμου να είναι αυτός ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε στη διάρκεια της συζήτησης η Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα σημείωσε το γεγονός πως "η καθυστέρηση τελικά πληρώνεται, αφού από το 1992 υπάρχει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν προωθήθηκε η υλοποίησή του, ούτε καν η πλατιά ενημέρωση του κόσμου που χρειαζόταν να γίνει από τότε". Παρ' όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, είπε η γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, έχει μεγάλη σημασία και σήμερα η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, να καταλάβει και την οξύτητα του προβλήματος και την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι προτεινόμενες λύσεις. Σε ερώτημα που τέθηκε για τους κινδύνους εισδοχής των ιδιωτών στην όλη υπόθεση, αφού τέτοια περιθώρια αφήνονται από το εναρμονισμένο με τις οδηγίες της ΕΕ θεσμικό πλαίσιο, ο υπουργός παρέπεμψε στους Οργανισμούς της ΤΑ, λέγοντας πως "είναι δικό τους πρόβλημα το πώς θα διαχειριστούν το έργο τους". Σε άλλο ερώτημα, για τα κενά που υπάρχουν στην πολιτική γης και το γεγονός ότι δεν προβλέπονται από τον οικιστικό νόμο συγκεκριμένες χωροθετήσεις για τα απορρίμματα, ο υπουργός περιόρισε το πρόβλημα σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ