Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε οριακό σημείο το σύστημα ύδρευσης

Το υδροδοτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), Λ. Παπαδημητρίου, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχτές με θέμα "Υδρευση Θεσσαλονίκης, παρόν και μέλλον".

Ενώ αντικειμενικά τα υδάτινα διαθέσιμα γύρω από την περιοχή Θεσσαλονίκης επαρκούν, υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς και διανομής του νερού. Ετσι, μόλις η θερμοκρασία ανεβαίνει, παρατηρείται έλλειψη νερού στα υψηλά κυρίως σημεία της πόλης, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες. Οπως ανέφερε ο Λ. Παπαδημητρίου, τα προβλήματα υδροδότησης θα επιλυθούν με το έργο του Αλιάκμονα, η πρώτη φάση του οποίου έπρεπε να είχε τελειώσει το 1988 και που τελικά θα στοιχίσει 30 δισ. δραχμές.

Ερωτηματικά γεννά η σκοπιμότητα της επιλογής του Αλιάκμονα για την υδροδότηση της πόλης, τη στιγμή που ο Αξιός, για παράδειγμα, έχει τεράστια υδάτινα αποθέματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Θ. Κουιμτζή,διευθυντή Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, στα νερά του Αλιάκμονα έχουν προσδιοριστεί φυτοφάρμακα και ίνες αμιάντου. Να σημειωθεί ότι στα έργα περιλαμβάνεται και το διυλιστήριο νερού, προϋπολογισμού 6,9 δισ. δραχμών, το οποίο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της μελέτης - κατασκευής.

"Η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη και η αστυφιλία, με τη μεγάλη συγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων και πληθυσμών στα αστικά κέντρα, έχουν προκαλέσει ασφυκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα, με κυριότερα αυτά της εξάντλησης των τοπικών φυσικών πόρων, της ρύπανσης των οικοσυστημάτων και της διάθεσης - διαχείρισης των απορριμμάτων", είπε στην ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής Γ. Μυλόπουλος."Το παράδειγμα της Αθήνας - πρόσθεσε - που ξεκινώντας από τα τοπικά υπόγεια νερά της και αφού εξάντλησε τα αποθέματα του Μαραθώνα και της Υλίκης έφτασε μέχρι το Μόρνο και σήμερα τον Εύηνο, φαίνεται να ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη, που υλοποιεί σήμερα το έργο υδροδότησής της από τον ήδη υπερεκμεταλλευμένο ποταμό Αλιάκμονα".

Το 1/3 του νερού χάνεται από τις διαρροές, υποστήριξαν πολλοί ομιλητές, με συνέπεια πέραν των άλλων να αυξάνει το λειτουργικό κόστος. Η κυπριακή εμπειρία είναι από αυτή την άποψη πολύ χρήσιμη. Οπως τόνισε ο Β. Μαυρουδής,προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Λευκωσίας, μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος εντοπισμού και μείωσης των αφανών διαρροών στη Λευκωσία, το ακοστολόγητο νερό (διαρροές κλπ.) είναι σήμερα 15,5%. Αυτό σημαίνει ότι ότι 10 εκατομμύρια κ.μ. νερού εξοικονομήθηκαν, αλλά και 1,22 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ