Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Αρραγές μέτωπο ενάντια στις ασκούμενες πολιτικές

Την ανάγκη για νέους σκληρούς αγώνες σε συνεχή βάση και σε συμμαχία με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που θίγονται από τις γαλαζοπράσινες πολιτικές, λιτότητας υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Διαμαντής.Ο ίδιος, κάνοντας απολογισμό της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος το χρόνο που πέρασε και ειδικότερα της ΟΒΣΑ, αναφέρθηκε στις επιτυχημένες κινητοποιήσεις του 1995.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές άλλαξαν το συσχετισμό δυνάμεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο υπέρ των θέσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατήγγειλε όμως τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, καθώς από τα σταθεροποιητικά προγράμματα που επιβάλλει η ΕΕ, οι μεγάλοι χαμένοι είναι ο λαός και η εθνική οικονομία, ενώ κερδισμένοι η ολιγαρχία του πλούτου, οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα. Παρατήρησε επίσης τα εξής:

  • Ο τζίρος σημείωσε το 1995 και νέα, δραματική πτώση, εξαιτίας της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη διαρρέει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα πολυκαταστήματα κατέχουν το 40% του τζίρου στα είδη λαϊκής κατανάλωσης με προοπτική το 70% σε 4 χρόνια.
  • Τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά.
  • Οι φόροι που πλήρωσαν οι ΕΒΕ το 1995 αυξήθηκαν κατά 140%, ενώ μέχρι το τέλος του 1997 αναμένεται ότι τα επίσημα κλεισίματα θα κυμανθούν μεταξύ 70.000 και 90.000 επιχειρήσεων.

Στο ψήφισμά της, η ΟΒΣΑ ζητά την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τη βιοτεχνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ετσι, ζητείται κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επέκτασης των πολυκαταστημάτων, προστασία των παραδοσιακών κλάδων της βιοτεχνίας από τις αθρόες εισαγωγές, θέσπιση πλαισίου χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ με εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου, θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, για να αναθερμανθεί η αγορά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρενέβη και ο Χρ. Κορτζίδης,επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων μπορούν να βρουν λύση μόνο στα πλαίσια ριζικής αλλαγής στην οικονομική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ