Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Αγώνας πολιτικός

- Οι απόμαχοι της δουλιάς, τα τελευταία χρόνια, με τους αγώνες σας, έχετε εκπλήξει τον κόσμο. Δε λέτε "να το βάλετε κάτω". Τι είναι αυτό, που σας δίνει δύναμη;

- Αγωνιζόμαστε, γιατί η κυβέρνηση μάς εμπαίζει. Γιατί αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Γιατί, με το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής, που ασχολήθηκε με τις χαμηλές συντάξεις, όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα, αλλά γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των συνταξιούχων. Επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο των συνταξιούχων, ώστε να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δε διαχωρίζει τους συνταξιούχους μόνο σε υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους, αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους. "Βάζει χέρι" στο σύστημα καθορισμού των κατωτάτων ορίων συντάξεων του ΙΚΑ. Για να πάρει κάποιος τα κατώτατα όρια, πρέπει να δηλώσει τι άλλα εισοδήματα έχει και με τον τρόπο αυτό γίνεται ανατροπή του συστήματος των κατωτάτων ορίων συντάξεων. Ουσιαστικά, περνάει από "ακτίνες" τους συνταξιούχους, προκειμένου να πάρουν τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ). Η επιτροπή αυτή δίνει κάποια "ψίχουλα" (5.750 δραχμές). Πρόκειται για δραχμική αύξηση - δε συνδέεται με τα 20 ΗΑΕ - και τη δίνουν μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Είναι κι αυτή μια μεθόδευση διάσπασης του συνταξιουχικού κινήματος.

Από την άλλη, η ακρίβεια καλπάζει. Το 9,2% του πληθωρισμού, που λέει η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές, στα φαρμακεία, εκεί που κύρια διαθέτει ο συνταξιούχος το εισόδημά του. Ετσι, η κυβέρνηση, ενταγμένη στο πρόγραμμα "σύγκλισης", όλο και περισσότερο σφίγγει το ζωνάρι των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Ολοι αυτοί οι λόγοι μάς κάνουν να κατεβαίνουμε στους δρόμους και να αγωνιζόμαστε.

- Τι προσδοκάτε από τους αγώνες σας;

- Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Οσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά μας και δεν παίρνει μέτρα προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων, ο αγώνας θα συνεχίζεται. Ο αγώνας είναι πολιτικός, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν εργοδότη. Εργοδότη έχουν την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, υποσχέθηκε κάποια πράγματα, υπέκλεψε τους ψήφους των συνταξιούχων και τώρα τους "γράφει" κανονικά. Πιέζουμε το συνδικαλιστικό κίνημα να συμπορευτεί μαζί μας, γιατί τα προβλήματα για τα οποία παλεύουμε είναι και δικά τους. Πρέπει κι αυτοί να βγουν στους δρόμους, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο πάλης και αντίστασης, ενάντια σ' αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή, αντισυνταξιουχική πολιτική.

- Σήμερα, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας θα κατέβουν, για μια ακόμη φορά, στους δρόμους

- Στις μεγάλες πόλεις, ήδη, έχουν παρθεί μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Πύργο, Μυτιλήνη, Αγρίνιο, έχουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ετσι, σήμερα οι συνταξιούχοι θα διατρανώσουμε στους δρόμους την αγανάκτησή μας γι' αυτή τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά μας και ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες, αν είναι καύσωνας ή χειμώνας, με βροχές και χιόνια, οι συνταξιούχοι πάντα θα βρίσκονται στους δρόμους.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ