Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

"Απ' αυτό το βήμα διακηρύσσουμε, με το ρεαλισμό του μαχητή που έχει περάσει πολλές φορές μέσα από συμπληγάδες πέτρες, ότι ο 21ος αιώνας θα αναδειχτεί αιώνας ανασύνταξης, απόκρουσης της επίθεσης του κεφαλαίου, αιώνας αντεπίθεσης. Μέσα από τη διαδικασία της αναγκαιότητας και του απρόβλεπτου, του τυχαίου, θα ξεσπάσει ένας νέος κύκλος επαναστατικών κινημάτων και σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Δεσμευόμαστε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές και κομμουνίστριες θα είμαστε ανάμεσα στους πρωτοπόρους μαχητές των μεγάλων κινημάτων που κυοφορούνται".

Η διακήρυξη έγινε. Το πυκνό, επίμονο και παρατεταμένο χειροκρότημα, που τη συνόδευσε, ήταν η επικύρωση της δέσμευσης, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης της χώρας μας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οι εργασίες άρχισαν χτες το πρωί και για τρεις ακόμα μέρες, εδώ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, εκατοντάδες αντιπρόσωποι κι ακόμα τόσοι παρατηρητές από τις οργανώσεις - με παρόντες σ' αυτή τη σύναξη και τους δεκάδες εκπροσώπους κομμουνιστικών, εργατικών και προοδευτικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο (66 κόμματα από 47 χώρες) - κάνουν κατάθεση ζωής, τη σκέψη του κομμουνιστή που συλλογάται ελεύθερα, πράττει συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα, ό,τι το χρέος απέναντι στην εργατική τάξη επιτάσσει.

Κάνουν κατάθεση ζωής τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις τους για να καταλήξουμε σ' ένα πρόγραμμα ικανό να καθοδηγήσει τους αγώνες, που μέλλεται να έρθουν. Ικανό να καθοδηγήσει το ίδιο το Κόμμα σ' αυτόν το δύσκολο, τον καθημερινό, αλλά με βαθύ ορίζοντα δρόμο, για να στηθεί το κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης, το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα βάλει φραγμό στα όλο και πιο ελεεινά για τους εργαζόμενους σχέδια της άρχουσας τάξης. Ενα πρόγραμμα "οδηγό" στο σκληρό μα τόσο δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου, την ανατροπή, δηλαδή, του καπιταλισμού. Τη σοσιαλιστική επανάσταση, το σοσιαλισμό.

Και καθώς το μέλλον - κατά πώς λέει κι ο ποιητής - δε θα 'ρθει από μονάχο του, καθώς για ένα επαναστατικό κόμμα σαν το ΚΚΕ η ενίσχυση των κομμουνιστικών του χαρακτηριστικών επιβάλλεται να είναι μόνιμη φροντίδα, η συζήτηση για το Καταστατικό του Κόμματος αναμένεται να απασχολήσει και αυτή ένα σημαντικό μέρος των εργασιών, παράλληλα με το χρόνο που θα χρειαστεί για τη συζήτηση του τρίτου κειμένου, της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου. "Κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη συλλογικότητα και την κομμουνιστική υπευθυνότητα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας", είπε στην αρχή ακόμα της εισηγητικής της ομιλίας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στους στόχους που είχε να υλοποιήσει η απερχόμενη ΚΕ του Κόμματος. "Εμείς δε διακηρύσσουμε την εσωτερική δημοκρατία, προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη κάθε μέρα, με ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και φροντίδα όταν πρόκειται για συζήτηση κεντρικών επιλογών του Κόμματος", είχε πει λίγο πριν. Κι όταν αργότερα ανέβηκαν στο βήμα για να χαιρετίσουν το συνέδριο οι εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων, μπορούσε εύκολα κάποιος να διακρίνει στις τοποθετήσεις τους το σεβασμό για το Κόμμα που μπολιάζει, κοντά 80 χρόνια τώρα, με τις ιδέες του και με τις πράξεις του όλο το φάσμα της ζωής στη χώρα.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σημαδεύτηκε και από μία εκτίμηση - πρόσκληση. Τη διατύπωσε η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή τη σημαντική παρουσία εκπροσώπων των κομμουνιστικών, εργατικών και προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων. "Εξηγούμε, είπε, αυτήν τη μαζική συμμετοχή ως δείγμα ωρίμανσης της ανάγκης για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση. Αλλά και κοινή δράση, συντονισμό, έμπρακτη αλληλεγγύη".

Μαζί με τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στις εργασίες του συνεδρίου "παρόντες" και οι σύντροφοι, που χάσαμε στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 14ο Συνέδριο του Κόμματος. Ενα λεπτό σιγής ήταν ό,τι λιγότερο μπορούσαμε να κάνουμε, για να τιμήσουμε συντρόφους όπως ο Κ. Τσολάκης,ο Α. Αμπατιέλος,η Α. Παρτσαλίδου,ο Κ. Βασάλος.

Ξεχωριστή στιγμή και η διατύπωση, για μια ακόμα φορά, της ευγνωμοσύνης του Κόμματος προς όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα τον Οκτώβρη του 1994 και στη διάσωση του πολύτιμου αρχείου του ΚΚΕ.

Η συζήτηση επί των κειμένων - σχεδίων που κατέθεσε η απερχόμενη ΚΕ στο συνέδριο άρχισε χτες το μεσημέρι. Τελειώνει το Σάββατο το απόγευμα και ακολουθούν αμέσως μετά οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων καθοδηγητικών οργάνων, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση των εργασιών το πρωί της Κυριακής, έτσι που, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα στο τέλος της ομιλίας της, "στις 27 του Μάη, με μεγαλύτερη μαχητικότητα και επάρκεια θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ