Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότεροι φόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (μέχρι 268%) και η σχεδιαζόμενη αύξηση της εμπορικής αμοιβής κατά 9% από το υπουργείο Οικονομικών θα φέρουν πρόσθετα φορολογικά βάρη, για όσους φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Φορολογική αφαίμαξη θα υποστούν και το 1997 οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εξαιτίας των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους, τη στιγμή μάλιστα που η "συνταγματικότητα" τίθεται υπό αμφισβήτηση, μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο έτος, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1996 σημαντικά αυξημένο φόρο σε σχέση με φέτος, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης κατά 9% της εμπορικής αμοιβής που ετοιμάζει - βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης θα είναι η υπέρογκη αύξηση των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων.

Στην τσουχτερή αύξηση των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν το 1997 όσοι φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, θα συμβάλει - εκτός από την αναπροσαρμογή της εμπορικής αμοιβής - και η μεγάλη αύξηση (μέχρι και 268%) που επέβαλε η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Αναλυτικότερα, με εγκύκλιο που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο στις αρχές Ιούνη, θα αυξηθεί κατά 9% περίπου η εμπορική αμοιβή, δηλ. το ποσό, που, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των εμποροβιοτεχνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπορική αμοιβή αναμένεται να αυξηθεί από 1.900.000 δρχ., που είναι σήμερα, σε 2.100.000 δρχ. για όσους έχουν εμπορικές επιχειρήσεις και από 2.470.000 δρχ. σε 2.730.000 δρχ. για όσους έχουν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η εμπορική αμοιβή αντιστοιχεί στην ετήσια αμοιβή που λαμβάνει την 1η Γενάρη κάθε έτους εμποροϋπάλληλος με 5 χρόνια προϋπηρεσίας. Μ' αυτά τα δεδομένα, φέτος η αύξηση της εμπορικής αμοιβής θα αντιστοιχεί στις αυξήσεις που έλαβε το 1995 εμποροϋπάλληλος με πενταετή προϋπηρεσία, δηλ. θα είναι της τάξης του 5% + 4%, όπως προέβλεπε η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας, που είχε υπογραφεί από τις αρχές του 1994 για τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, από το 1997, για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων των εμποροβιοτεχνών, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης θα υπολογίζεται βάσει των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες έχουν αυξηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και 268%, πράγμα που σημαίνει ότι και το ποσό της μισθωτικής αξίας κάθε επαγγελματικής στέγης θα είναι κατά πολύ αυξημένο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό.

Αμφισβητείται η "συνταγματικότητα";

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη όλα τα παραπάνω, τίθεται για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση η "συνταγματικότητα" του - ούτως ή άλλως άδικου - θεσμού των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Ο λόγος γίνεται για την υπόθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλε ο δικηγόρος Κ. Βουτσάς, για λογαριασμό της συζύγου του οδοντιάτρου, η οποία ζήτησε να ανασταλεί η πληρωμή του φόρου της, που προέκυψε λόγω των κριτηρίων για το 1995, επικαλούμενη "αντισυνταγματικότητα του νόμου", αλλά και την αδυναμία της να πληρώσει. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε τελικά δεκτή εν μέρει την αίτησή της, διατάσσοντας την αναστολή της πληρωμής μέχρι τις 10 Νοέμβρη 1996, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή της ίδιας. Επιπλέον, το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του ότι "πιθανολογείται η ευδοκίμηση της προσφυγής".

Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο για ανάλογες προσφυγές στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες άλλους θιγόμενους, ώστε να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, με χτεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν κρίθηκε η συνταγματικότητα ή μη των "αντικειμενικών" κριτηρίων, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Ως πρόσχημα για τον παραπάνω ισχυρισμό, προβάλλει παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έκριναν ως συνταγματικό το νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ