Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικό "δωράκι" 200 δισ. σε ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ΠΕΤΡΟΛΑ

Με άλλοθι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να χαρίσει περίπου 200 δισ. δραχμές βεβαιωμένα τέλη υπερημερίας στους Ομίλους Βαρδινογιάννη - Λάτση

"Δωράκι" ύψους 200 δισ. δραχμών - τουλάχιστον - ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις εταιρίες πετρελαιοειδών ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (Βαρδινογιάννης) και ΠΕΤΡΟΛΑ (Λάτσης), με τη διαγραφή τελών υπερημερίας που είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη από τις παραπάνω εταιρίες. Το "δωράκι" αυτό, που είχε προαναγγελθεί προ διμήνου από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ - με το επιχείρημα ότι αν το δημόσιο προχωρούσε στην είσπραξη των παραπάνω ποσών, θα δημιουργούνταν προβλήματα στη λειτουργία των εταιριών Λάτση και Βαρδινογιάννη - αναμένεται να γνωστοποιηθεί και επίσημα στις επόμενες μέρες, μετά την τυπική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.Γνωμοδότηση, την οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει αποδεκτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, η οποία, εκτός από το εισπρακτικό της μέρος, έχει να κάνει τόσο με το καθεστώς φορολογικής ασυδοσίας που έχουν επιβάλλει οι πετρελαϊκές εταιρίες, όσο και με άλλες πιο σκοτεινές πλευρές. Πλευρές, οι οποίες αφορούν τους ελλιπείς κρατικούς ελέγχους των εισαγόμενων πετρελαιοειδών, σαν ένα δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν είναι ξένη με τον πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά αποτελεί ενεργό συστατικό του ακήρυκτου αυτού πολέμου.

Αν και η γνωμοδοτική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (την οποία επιβεβαίωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών), δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα την κάνει αποδεκτή και θα τη χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για να χαρίσει τα 200 δισ. δραχμές από τέλη υπερημερίας στους Λάτση και Βαρδινογιάννη.Κάτι βέβαια το οποίο είχε προεξοφλήσει έμμεσα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από δύο περίπου μήνες, δικαίωνε τη θέση των δύο πετρελαϊκών ομίλων να μην καταβάλλουν τέλη υπερημερίας. Πρόκειται για τέλη τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να καταβάλλουν οι εισαγωγείς τελικών προϊόντων πετρελαίου, στην περίπτωση που δεν τα έχουν διαθέσει στην αγορά, και συνεχίσουν να τα διατηρούν στους αποθηκευτικούς χώρους, μετά από παρέλευση 15 ημερών.

Το θέμα είχε ανακινηθεί το Μάρτη του 1995 από τον τότε επιθεωρητή τελωνείων Χ. Ρέτζιο,ο οποίος μετά από ελέγχους στα τελωνεία της αρμοδιότητάς του (Πειραιά και Κορίνθου) διαπίστωσε ότι οι εκεί υπηρεσίες δε βεβαίωναν και δεν εισέπρατταν δικαιώματα υπερημερίας, με κίνδυνο την παραγραφή τους. Οπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Ρ" ο Χ. Ρέτζιος, η μη επιβολή τελών υπερημερίας από τις τελωνειακές αρχές, οφειλόταν κυρίως στην ασαφή ερμηνεία του σχετικού νόμου από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να θυμίσουμε, ότι ο Χ. Ρέτζιος, είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και είχε ζητήσει τη στήριξή του. Ομως, ο τελευταίος εκδίδει "σολομώντεια" διαταγή σύμφωνα με την οποία, τέλη υπερημερίας θα επιβάλλονται από την 1/1/93 (από την ισχύ του νόμου 2127/93, ο οποίος χαρακτήριζε τις αποθήκες των κρατικών και ιδιωτικών διυλιστηρίων σαν φορολογικές αποθήκες) ενώ τις απάλλασσε για το προηγούμενο διάστημα. Μ' αυτή την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, οι πετρελαϊκές εταιρίες, χαρακτηρίζουν τους αποθηκευτικούς χώρους ελεύθερες ζώνες (απαλλαγμένους δηλαδή από κάθε τελωνειακό έλεγχο). Αν λάβουμε υπόψη την αδράνεια των τελωνειακών αρχών, σε συνδυασμό με το καθεστώς ασυδοσίας των πετρελαϊκών εταιριών, δημιουργούνται βάσιμες υποψίες για τον τρόπο χρήσης των αποθηκευτικών χώρων των πετρελαιοειδών. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει ότι το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε τέλος, ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αυτή η μεσοβέζικη απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπαίνει στο αρχείο, μιας και οι τελευταίοι, πολιτικοί στην ουσία τους, χειρισμοί, απαλλάσσουν πανηγυρικά τις πετρελαϊκές εταιρίες. Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και ετοιμάζει σκλήρυνση της λιτότητας για τους εργαζόμενους με νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 - 300 δισ. δραχμές!

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς ένας μεγιστάνας... (2002-06-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (1999-02-11 00:00:00.0)
Να πού πάνε τα τρισεκατομμύρια! (1996-12-08 00:00:00.0)
Χρέη υπερημερίας και "γραμμάτια" (1996-05-23 00:00:00.0)
Δε φταίνε οι τελωνειακοί αλλά η κυβέρνηση (1996-04-20 00:00:00.0)
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση; (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ