Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο "πλανητάρχης" υποκλίθηκε στη "Μεγάλη Κυρία" και της παρέδωσε τον

Ο "πλανητάρχης" υποκλίθηκε στη "Μεγάλη Κυρία" και της παρέδωσε τον ευρωπαϊκό θρόνο. Η Γιουβέντους από χθες το βράδυ είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αξια καθόλα παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε τον τίτλο στα πέναλτι (4 - 2).

Οι "μπιανκονέρι" μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και από το πρώτο λεπτό έδειξαν ότι θα παλέψουν σκληρά για να φύγουν νικητές. Ισως γιατί ήθελαν τη ρεβάνς από τον τελικό του 73, ίσως γιατί μόνο αν κατακτούσαν το τρόπαιο θα συμμετείχαν στο θεσμό και τη νέα περίοδο. Σε αντίθετη περίπτωση τους... περίμενε το "υποτιμητικό" ΟΥΕΦΑ.

Από την άλλη τα "μωρά" του Φαν Γκάαλ φάνηκαν κουρασμένα και... ορφανά από τις απουσίες τους. Η απώλεια του Ράιζιγκερ αποδείχτηκε δυσαναπλήρωτη. Σε συνδυασμό με τον αρνητικότατο Μπλιντ αλλά και τους άλλους αμυντικούς, τα μετόπισθεν του Αγιαξ ήταν ανοχύρωτα.

Το ίδιο νωθρό ήταν και το κέντρο αφού ο κινητήριος "μοχλός" Ντάνιτς έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του. Ετσι το 1 - 0 έγινε μόλις στο 13 ύστερα από ολέθριο σφάλμα (ασυνενοησία) των Ντε Σάαρ και Ρ. Ντε Μπουρ. Ο Ραβανέλι υπέροχα "τσίμπησε" την μπάλα και από πολύ πλάγια (σχεδόν στη γραμμή του άουτ) με γυριστό την έστειλε στα δίχτυα.

Οι "Γιουβεντίνοι" είχαν και άλλες ευκαιρίες για να μεγαλώσουν τον δείκτη του σκορ όμως δεν τις αξιοποίησαν. Ο Αγιαξ ξεπέρασε το σοκ, βγήκε μπροστά και στην πρώτη ουσιαστικά επίθεση του ισοφάρισε. Βέβαια χρειάστηκε ένα λάθος του Περούτζι, τύχη αλλά και τη δεινότητα του Λιτμάνεν. Ηταν το 40 και ο Φ. Ντε Μπουρ εκτέλεσε φάουλ. Ο ιταλός τερματοφύλακας έδιωξε με γροθιές, η μπάλα βρήκε πάνω στον Φεράρα και έφτασε στον Φιλανδό μέσα στη μικρή περιοχή. Ηταν πλέον ζήτημα χρόνου η ισοφάριση.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ως τη λήξη της παράτασης. Η "Βέκια Σινιόρα" έχανε τις ευκαιρίες τη μια μετά την άλλη, ενώ ο Αγιαξ προσπαθούσε (μάταια) να βρει τον καλό του εαυτό. Η ισοπαλία παρέμεινε και ο αγώνας πήγε στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι. Ακόμα και εδώ οι "οικοδεσπότες" ήταν καλύτεροι. Ο Περούτζι απέκρουσε τα σουτ των Ντάβιτς, Σιλόι όχι όμως και των Λιτμάνεν, Σχόλτεν. Από την άλλη ευστόχησαν οι φεράρα, Πεσότο, Παντοβάνο, Γιούγκοβιτς παρ ότι ο ολλανδός τερματοφύλακας έπεσε και τις τέσσερις φορές σωστά.

Η "Μεγάλη Κυρία" της Ιταλίας λοιπόν δικαιώνει από χθες το βράδυ τον τίτλο της και στην Ευρώπη.

ΑΓΙΑΞ: Φαν Ντε Σάαρ, Σιλόι, Μπλιντ, Φ. Ντε Μπουρ (Σχόλτεν), Μπόγκαρντε, Ρ. Ντε Μπούρ (91 Βούτερ), Φίνιντι, Ντάβιτς, Κανού, Λιτμάνεν, Μουσάμπα (46 Κλάιφερτ).

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Περούτζι, Φεράρα, Πεσότο, Τοριτσέλι, Βιέρκοβουντ, Σόυοσα (Ντι Λίβιο), Ντε Σαμπ, Κόντε (43 Γιούγκοβιτς), Βιάλι, Ντελ Πιέρο, Ραβανέλι (Παντοβάνο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ