Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφέτες θα ερευνήσουν την υπόθεση των ψηφιακών

Η Ολομέλεια Εφετών εξουσιοδότησε τον εισαγγελέα Λ. Καράμπελα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

H Ολομέλεια Εφετών Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα χτες να αναθέσει σε εφέτες - ειδικούς ανακριτές τη διερεύνηση της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών, που προμηθεύτηκε ο ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ την άνοιξη του 1994. Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε, παράλληλα, τον εισαγγελέα εφετών Λ. Καράμπελα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα που ο ίδιος εντόπισε στο στάδιο της συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία είχε διενεργήσει με εντολή του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Χριστόφ. Τζανακάκη.

Η Ολομέλεια Εφετών συγκροτήθηκε από 169 εφέτες και προέδρους εφετών, σε σύνολο 195. Οπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, συνεδρίασε "εν συμβουλίω" (κεκλεισμένων των θυρών), το μεσημέρι, σε αίθουσα του 8ου ορόφου του κτιρίου της οδού Σωκράτους. Η όλη διαδικασία ήταν συντομότατη. Διήρκεσε μόνο μια ώρα. Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος εφετών Γ. Κρασσάς,επισημαίνοντας ότι λόγω της σοβαρότητάς του πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ολομέλεια έλαβε γνώση του πορίσματος Καράμπελα, ο οποίος ήταν παρών και αφού του ζήτησε να ασκήσει την ποινική δίωξη, του ανέθεσε και την εποπτεία των ανακρίσεων. Για το έργο του τακτικού ειδικού ανακριτή προτάθηκε ο εφέτης Γ. Ναυπλιώτης και ως αναπληρωτής του ο εφέτης Χρ. Γεωργαντόπουλος.Και οι δύο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.

Σε όλες τις αποφάσεις της Ολομέλειας υπήρξε μόνο μια διαφωνία, που διατυπώθηκε από πρόεδρο εφετών και αφορούσε τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκούσε την ποινική δίωξη. Η άποψη του συγκεκριμένου μέλους ήταν ότι αρμόδιος για την άσκηση της ποινικής δίωξης είναι ο εισαγγελέας πρωτοδικών.Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών είχε ζητήσει ο εισαγγελέας Λ. Καράμπελας, μετά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση κατακύρωσης αγοράς από τον ΟΤΕ 1.100.000 ψηφιακών παροχών από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ έγινε κατά παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού Προμηθειών του Οργανισμού. Ο εισαγγελέας έκρινε, επίσης, ότι "συντρέχει νόμιμος λόγος να κινηθεί ποινική δίωξη για: 1) Ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να περιποιηθεί σε άλλον αθέμιτο όφελος και βλάβη στον ΟΤΕ, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από κοινού και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή. 2) Απάτη κατ' εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ηθική αυτουργία σ' αυτήν. 3) Δωροδοκία και δωροληψία κατ' εξακολούθηση και συνεργία σ' αυτήν. 4) Παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. 5) Απιστία σε βάρος του ΟΤΕ κατ' εξακολούθηση και 6) Ψευδορκία μάρτυρα". Οι τρεις πρώτες πράξεις επιβαρύνονται από τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, είναι δηλαδή κακουργήματα. Οι υπόλοιπες έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Ουσιαστικά η ποινική δίωξη θεωρείται ότι έχει ασκηθεί, από τη στιγμή που ανατέθηκε στον προτείνοντα εισαγγελέα. Τυπικά, ωστόσο, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας, να κοινοποιηθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαρά και εν συνεχεία αυτός να τη διαβιβάσει στον Λ. Καράμπελα μαζί με τη σχετική παραγγελία. Οι εφέτες ειδικοί ανακριτές θα μελετήσουν τη δικογραφία (τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας Ζορμπά και της συμπληρωματικής έρευνας Καράμπελα, το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ.) και θα προχωρήσουν στην εξέταση μαρτύρων. Οι παραπάνω κατηγορίες θα προσωποποιηθούν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή η νέα προμήθεια

Στη Διοίκηση του ΟΤΕ έριξε το "μπαλάκι" για το ζήτημα της ανάθεσης των νέων 320.000 ψηφιακών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οπως είναι γνωστό η προμήθεια των νέων ψηφιακών αφορά στην επέκταση της σύμβασης που ήδη βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Ωστόσο για το ίδιο θέμα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης έχει υποστηρίξει πως πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με "ειδικό καθεστώς", και σχετική του εισήγηση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ