Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον όμιλο της ΦΑΓΕ ο «ΜΙΜΙΚΟΣ»

Καμιά κατωχύρωση για τους 600 εργαζόμενους

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη βδομάδα, οι διαδικασίες πώλησης της μεγαλύτερης καθετοποιημένης, σύγχρονης επιχείρησης λευκού κρέατος της χώρας, της ?ΜΙΜΙΚΟΣ? και από την ΑΤΕ το πακέτο μετοχών θα περάσει στην εταιρία ?ΚΑΝΑΚΗ? του ομίλου Φιλίππου έναντι του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών καταβλητέο, 2,5 δισεκατομμύρια εφάπαξ και τα υπόλοιπα σε μία δεκαετία.

Ενώ όμως, όπως όλα δείχνουν τελειώνει το οικονομικό αλισβερίσι - αν και ο βουλευτής Β. Κεδίκογλου διατυπώνει σε επιστολή του προς το Εργατικό Κέντρο, διαφορετική άποψη για την περίοδο που η ΑΤΕ είχε τη διαχείριση και διοίκηση της ?ΜΙΜΙΚΟΣ? επισημαίνοντας ότι ?στη φάση αυτή απωλέσθηκαν τεράστια ποσά, εξοφλώντας χρέη ανέλεγκτα και πάσης μορφής, πιθανώς και αμφιβόλου νομιμότητας, με αποτέλεσμα η ζημιά της ΑΤΕ και η υπερχρέωση της ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ να αυξηθεί κατά αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές και αναδείχτηκε η ανεπάρκεια της τράπεζας να διαχειριστή τρέχοντα κρίσιμα θέματα? - καμία κατοχύρωση και δέσμευση δεν υπάρχει για τους 600 εργαζόμενους που αφήνονται έρμαιο στα χέρια του καινούριου ιδιοκτήτη και από πλευράς θέσεων εργασίας και εργασιακών σχέσεων και αμοιβών.

Σ' αυτό το ζήτημα ούτε και ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Λάμπρου, απάντησε στους εκπροσώπους των εργαζομένων που τον επισκέφτηκαν τη Δευτέρα στο γραφείο του.

Η προφορική δέσμευσή του δε δεσμεύει κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο, αν δε συμπεριληφθεί ως δεσμευτική συμβατική υποχρέωση του αγοραστή, κάτι που δεν έχει γίνει. Ετσι, με δεδομένη τη σαφήνεια του άρθρου 46α του ν. 1892/90 περί ?εκκαθάρισης εν λειτουργία?που τελούσε η επιχείρηση και καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας όλων των εργαζομένων και απολύονται, όλοι βρίσκονται στον αέρα και όσοι επαναπροσληφθούν θα τελούν υπό καθεστώς ?εργασιακού μεσαίωνα? (εξάλλου ο όμιλος Φιλίππου είναι γνώριμος στους εργαζόμενους της περιοχής για τους πολλούς εποχικούς ή ορισμένου χρόνου που απασχολεί στο εργοστάσιο ?πρώην Αλλατίνη?).

Εκτός αυτού, βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα με την καταβολή από την ΑΤΕ ενός αρκετά σημαντικού ποσού, ύψους πάνω από 1 δισεκατομμύριο δραχμές στους εργαζόμενους, από διαφορές μισθών, επιδομάτων και αναδρομικών επί διοίκησης Μιμίκου. Τι θα γίνει μ' αυτά; Είναι χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Παρότι όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες έχουν φτάσει στο τέλος τους, έχουν να γίνουν πολλά ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ