Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε Κ Θ Ε Σ Η

ΕΚΘΕΣΗ

ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

(ΚΕΟΕ) ΣΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Τα τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες που μας χωρίζουν από το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ήταν περίοδος μεγάλης οικονομικής πίεσης στο Κόμμα μας. Η προέλευση αυτής της πίεσης μπορεί - κύρια - ν' αναζητηθεί στις συνέπειες επιζήμιων για τα οικονομικά του ΚΚΕ επιλογών, πριν το 13ο και μέχρι το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ και βέβαια, στις συνέπειες της καταστροφής κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου της ΚΕ στον Περισσό, από τις πλημμύρες Οκτώβρη '94 που επίσης έπληξαν τις εγκαταστάσεις του 902 ΡΔ/TV και της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ. Τα πλήγματα αυτά θα ήταν αδύνατο ν' αντιμετωπιστούν χωρίς τη μαζική συμμετοχή, την απλόχερη οικονομική βοήθεια και αυταπάρνηση όχι μόνο του κομματικού δυναμικού, αλλά και των χιλιάδων οπαδών και φίλων του ΚΚΕ.

Η δοκιμασία του ΚΚΕ απ' την καταστροφή του Οκτώβρη '94 έδωσε, άλλη μια φορά, την ευκαιρία ν' αναδειχτεί - σε πανελλήνια κλίμακα - η ακτινοβολία του Κόμματος της εργατικής τάξης, οι ακατάλυτοι δεσμοί του με τον ελληνικό λαό. Εκατοντάδες και χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις συμπαράστασης ατόμων και φορέων, πέρα από τα μέλη, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, που θεώρησαν χρέος τους τη στήριξη του Κόμματός μας σ' αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. Αρωγοί στη δοκιμασία του ΚΚΕ και ειδικότερα στην προσπάθεια διάσωσης του πολύτιμου ιστορικού Αρχείου του, στάθηκαν η Ελληνική Βουλή, η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ από το εξωτερικό, Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, τη μακρινή Αυστραλία κ.ά.

Το Κόμμα μας επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τη διάσωση πρώτ' απ' όλα του ιστορικού Αρχείου. Χιλιάδες εργατοώρες πρόσφεραν τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ για ν' ανασύρουν κυριολεκτικά απ' τα λασπόνερα, δεκάδες εκατομμύρια πολύτιμες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας, των κοινωνικών και πατριωτικών αγώνων του ΚΚΕ, των αγώνων για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία.

Το Κόμμα είχε διακηρύξει ότι "θα τα φτιάξουμε όλα το ίδιο και καλύτερα από πριν". Με κομματική περηφάνια, βεβαιώνουμε, ότι βρισκόμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση. Το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, όχι μόνο διασώθηκε, αλλά μπήκαν οι βάσεις για την επιστημονική συντήρηση και οργάνωσή του. Οι κτιριακές ζημιές αποκαταστάθηκαν. Σ' ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν βελτιώσεις.

ΙΙ. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Το μεγάλο κύρος του ΚΚΕ στη χώρα μας, η πρόνοια των κομματικών υπεύθυνων για την ασφαλιστική κάλυψη της κομματικής περιουσίας από κάθε ζημιά και η θετική και σταθερή πολύμηνη διαπραγμάτευση με τον ασφαλιστικό φορέα (IMPERIO), είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική οικονομική κάλυψη των καταστροφών του Οκτώβρη 1994. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε ως την τελική συμφωνία ήταν σε βάρος μας. Εκτιμούμε όμως, ότι το ύψος της απαίτησης δεν επέτρεπε άμεσες λύσεις.

III. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΟΕ ΜΕΤΑΞΥ

14ου ΚΑΙ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

α) Αδύνατη πλευρά στη δράση της ΚΕΟΕ στην τετραετία που πέρασε, ήταν η έλλειψη μιας πιο συστηματικής ενημέρωσης του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενημέρωση δε θεωρούμε μόνο τις επιμέρους εκθέσεις της ΚΕΟΕ που ήταν πάντοτε στη διάθεση των μελών του ΠΓ και της ΚΕ, αλλά και μια συνολική κατά διαστήματα έκθεση της ΚΕΟΕ για την όλη δράση της.

Εκτιμούμε ότι η νέα ΚΕΟΕ πρέπει κάθε χρόνο ή και εξάμηνο, να ενημερώνει συνολικά το ΠΓ και την ΚΕ του ΚΚΕ για το ελεγκτικό της έργο και τα προβλήματα που προκύπτουν.

β) Ιδιαίτερα στην περίοδο μετά τον Οκτώβρη '94 (πλημμύρες), η ΚΕΟΕ πρόσφερε σημαντική βοήθεια στη θετική αντιμετώπιση, μελέτη και προώθηση διαχειριστικών προβλημάτων της ΚΕ που αφορούν το ταμειακό της πρόβλημα, τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς της ΚΕ, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις προοπτικές τους κ.ά.

γ) Η εξαρχής συγκρότηση της ΚΕΟΕ και η επιλογή των μελών της δε συνδυάστηκε με την εκτίμηση του διαθέσιμου χρόνου τους.

Συνοψίζοντας, βεβαιώνουμε ότι η ΚΕΟΕ δεν είχε ποτέ στη διάθεσή της όλα τα μέλη της για μια προγραμματισμένη δουλιά και καταμερισμό, που θα κάλυπτε όλο το ελεγκτικό έργο στο κέντρο και την υπόλοιπη χώρα, στις κομματικές επιχειρήσεις, ΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις κλπ. Παρ' όλ' αυτά, μια καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση της δουλιάς και ένας πιο συστηματικός έλεγχος εφαρμογής αποφάσεων, θα οδηγούσε σε καλύτερα αποτελέσματα.

ΙV. ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με βάση τα δεδομένα μιας μακράς χρονικής περιόδου, διαπιστώνουμε:

- Οι συνδρομές μαζί με τις Οικονομικές Εξορμήσεις (περίπου μία σε κάθε χρόνο) δίνουν (συνδρομές και εξορμήσεις) το 45% των τακτικών εσόδων της ΚΕ. - Η κρατική επιχορήγηση, οι βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εισπράξεις φτάνουν - σε ποσοστό - το 55% των τακτικών εσόδων.

Είναι φανερό ότι αυτή η σχέση 44% - 55%, πρέπει - προοπτικά - να βελτιωθεί υπέρ της πρώτης. Μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου θα σημάνει την ουσιαστική εξυγίανση των οικονομικών του ΚΚΕ.

Η ΚΕΟΕ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε συνδυασμό με την πολιτική δουλιά, μία οικονομική εξόρμηση το χρόνο είναι απόλυτα αναγκαία για τη στοιχειώδη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΚΕ. Συνεπώς, η ετήσια οικονομική εξόρμηση πρέπει να μπει στη ζωή του Κόμματος, άσχετα από εκλογικές αναμετρήσεις, συνέδρια κλπ. Βέβαια, χρειάζεται να πάρει ξεχωριστό χαρακτήρα και επίσης να διευρυνθεί ο ρόλος των στελεχών στις οικονομικές εξορμήσεις.

Σημειώνουμε ότι το ποσοστό εισπράξεων από συνδρομές, είναι ιδιαίτερα ανεπαρκές. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως:

α) Ενας αριθμός κομματικών μελών δεν εκπληρώνει τις καταστατικές υποχρεώσεις του για καταβολή μηνιαίας συνδρομής αν και η συνδρομή προβλέπεται ανάλογη με τα έσοδά τους.

β) Υπάρχουν μέλη που πληρώνουν τη μηνιάτικη συνδρομή, όχι όμως στο προβλεπόμενο - από το Καταστατικό - ποσοστό πάνω στο εισόδημά τους.

γ) Το Τμήμα κομματικών συνδρομών που φτάνει στην ΚΕ δεν αντανακλά το προβλεπόμενο ποσοστό των εισπράξεων των Κομματικών Οργανώσεων. Μάλιστα, όταν προκύψουν ανάγκες επιτόπιας ανάλωσής τους, μπορεί να μη φτάσει τίποτε στην ΚΕ.

δ) Τέλος, ορισμένες ΚΟ με δική τους κακή τακτική, εξαιρούν, από τις τακτικές εισπράξεις τους, σημαντικά ποσά που δαπανούν για ενοίκια κ.ά. έξοδα. Ομως, κάθε είσπραξη μέλους, οπαδού, φίλου πρέπει να καλύπτεται αποκλειστικά απ' τα κουπόνια εισπράξεων του ΚΚΕ. Οταν τα εισπραττόμενα ποσά δε φτάνουν για κάλυψη των επιτακτικών εξόδων των οργανώσεων, αυτές ενημερώνουν την ΚΕ, χωρίς μεταβολή των δεδομένων εισπράξεων.

V. ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ

Παίρνοντας - ενδεικτικά - την ίδια μακρά χρονική περίοδο που χρησιμοποιήσαμε ως βάση ανάλυσης και κατανομής των εσόδων της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνουμε - παρακάτω - ανάλυση των δαπανών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι δαπάνες αυτές αφορούν:

1. Γενικά έξοδα

2. Δαπάνες αυτοκινήτων

3. Ταξίδια εσωτερικού

4. Ταξίδια εξωτερικού

5. Δαπάνες τμημάτων ΚΕ

6. Ενισχύσεις προσωπικού που εργάζεται στην ΚΕ και

επαγγελματικά στελέχη

7. Ασφαλιστικά Ταμεία

8. Δαπάνες συνεδρίων ΚΚΕ

9. Εξοδα εκλογών

10. Εκδόσεις

11. Οφειλόμενα παλαιά χρέη

12. Εξοδα αποκατάστασης ζημιών πλημμύρας

13. Επιδοτήσεις διάφορες

14. Διάφορα

Παρατηρήσεις:

Οι "ενισχύσεις" αφορούν δαπάνες εργαζομένων στην ΚΕ, καθώς και αμοιβές επαγγελματικών στελεχών και αποτελούν το 16,24% του συνόλου των δαπανών.

Αφορούν το τεχνικό προσωπικό των γραφείων της ΚΕ και τα επαγγελματικά στελέχη, των οποίων ο αριθμός είναι πολύ κάτω από τις σημερινές ανάγκες του ΚΚΕ. Η σημερινή μηνιάτικη αμοιβή των επαγγελματικών στελεχών είναι 191.000 δρχ. μεικτά.

Το κονδύλι 12 αφορά "δαπάνες αποκατάστασης ζημιών", αφορά χώρους άμεσης ευθύνης της ΚΕ, όπως το κτίριο και το αρχείο. Η δαπάνη αποκατάστασης των ζημιών του 902 ΡΔ/TV και της ΤΕ, καλύπτουν σημαντικό τμήμα των επιδοτήσεων του κονδυλίου 13.

Το κονδύλι 13 - επιδοτήσεις - αφορά κάλυψη λειτουργικών εξόδων, παλαιών χρεών και ελλειμμάτων, αποκατάσταση ζημιών Οκτώβρη '94, δαπάνες μεταφοράς εγκαταστάσεων κ. ά.

δ) Σημειώνεται το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό δαπανών για τη λειτουργία των τμημάτων της ΚΕ του ΚΚΕ, για έξοδα ταξιδιών και αυτοκινήτων κ. ά., που καλύπτουν - μερικά μόνο - τις υπαρκτές ανάγκες. Αυτό δρα σε βάρος της αποτελεσματικότητας της δουλιάς των κομματικών στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ