Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Μηνύματα αδελφών κομμάτων

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Κεντρική Επιτροπή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου σας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστραλίας στέλνει τις καλύτερες ευχές του και τους επαναστατικούς του χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη και τους οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το Συνέδριό σας συνέρχεται σε μια στιγμή αλλαγών και πάλης, χωρίς προηγούμενο, ανά τον κόσμο. Το καπιταλιστικό σύστημα υφίσταται ολοένα και περισσότερο την κυριαρχία των διεθνών ομίλων, που η πολιτική τους έχει επιφέρει μαζική ανεργία, αύξηση της φτώχειας χωρίς προηγούμενο, οικολογικές καταστροφές, απώλεια δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως και της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας πολλών λαών.

Ωστόσο, αυξάνονται επίσης σε παγκόσμια κλίμακα οι αγώνες της εργατικής τάξης και άλλων τομέων της κοινωνίας, που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τους διεθνείς ομίλους. Το κίνημα μεγαλώνει σε όγκο, αγωνιστικότητα και συνειδητοποίηση και θα είναι έτσι ικανό να αναχαιτίσει, την κατάλληλη στιγμή, την επίθεση της αντίδρασης.

Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που έχει υποφέρει πολλά πισωγυρίσματα, βρίσκεται τώρα σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και σε θέση να ξεπεράσει διάφορες ιδεολογικές και πρακτικές στρεβλώσεις του μαρξισμού - λενινισμού. Εχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον του κινήματός μας, καθώς και στο ότι θα κερδίσει τη μαζική υποστήριξη των εργαζομένων με την αγωνιστική, ταξική και σοσιαλιστική του πολιτική.

Με πνεύμα προλεταριακού διεθνισμού, σας στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για την επιτυχία του Συνεδρίου σας, καθώς και για τη συνέχιση της δουλιάς και των αγώνων του Κόμματός σας.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς,

Peter Symon

Γενικός Γραμματέας

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Κεντρική Επιτροπή

Σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του PCPE (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας) χαιρετίζει τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου και απευθύνει τις καλύτερες ευχές του για επιτυχία στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Από τις 6 Μάη έχουμε στην Ισπανία νέα κυβέρνηση του PP (Λαϊκό Κόμμα, που σημαίνει Δεξιά, με όλους τους πρώην οπαδούς του δικτάτορα Φράνκο), χάρη στις συμφωνίες με τα εθνικιστικά κόμματα της Δεξιάς (Καταλωνίας, Χώρας των Βάσκων και Καναρίων). Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε ήδη την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και την περικοπή των κοινωνικών παροχών (ξεκινώντας από τις συντάξεις και την υγεία).

Το PSOE (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας), που ήταν στην κυβέρνηση τα τελευταία 13 χρόνια, δήλωσε ήδη δημόσια την αμέριστη υποστήριξή του προς τη σημερινή κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή των κατευθύνσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ετσι το PSOE δίνει συνέχεια στην κυβερνητική του δράση και ελπίζει ότι το PP θα αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες και σημαντικότατες περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς και τρομοκρατίας (29 δολοφονίες), όπου εμπλέκονται εμφανώς αρκετοί πρώην υπουργοί, όπως βεβαίως επίσης και ο Φελίπε Γκονζάλες.

Συμμεριζόμαστε τον αγώνα σας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με αυτούς τους στόχους δουλεύουμε, ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία ενός Μετώπου της Αριστεράς στην Ισπανία, που να μπορεί να συντονιστεί με άλλα αντιιμπεριαλιστικά και αντιμονοπωλιακά κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.

Συμμεριζόμαστε επίσης την πάλη σας με στόχο το σοσιαλισμό. Δουλεύουμε για τη συσπείρωση όλων όσων δρουν ως κομμουνιστές στην Ισπανία, συμβάλλοντας έτσι στο συντονισμό νέου τύπου των κομμουνιστών όλου του κόσμου.

Χαιρετισμούς και καλό κουράγιο

Εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του PCPE

Quim Boix, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

***

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, σας μεταφέρουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια, και τις ευχές μας για μεγάλες επιτυχίες του Συνεδρίου σας. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις τις οποίες θα πάρετε θα είναι στην κατεύθυνση του συμφέροντος των εργαζομένων και του φίλου ελληνικού λαού.

Στη σημερινή τεταμένη διεθνή κατάσταση και προπαντός στη γειτονία των χωρών μας, η στενή συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στον κόσμο, και περισσότερο στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου, θα πρέπει να υπηρετούν όλο και περισσότερο την υπόθεση της Ειρήνης και της Συνεργασίας ανάμεσα στους Λαούς, έτσι ώστε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργούν τοπικές συρράξεις, ή ακόμη και σε διεθνές επίπεδο να μην καταγράψουν επιτυχίες.

Σ' αυτό το πνεύμα, και τη γραμμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας είναι αποφασισμένο και στο μέλλον να συνεργαστεί με το Κόμμα σας, σε πολλαπλά επίπεδα.

Δεχτείτε, σας παρακαλούμε τον αδελφικό μας χαιρετισμό.

DR. GHEORGHE PELE

ΔΡ. ΓΚΕΟΡΓΚΕ ΠΕΛΕ

Γραμματέας των Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργασίας

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σρι Λάνκα στέλνει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θερμό αδελφικό χαιρετισμό, με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του και εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Το Συνέδριό σας συνέρχεται σε μια στιγμή όπου οι παγκόσμιες σοσιαλιστικές δυνάμεις και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης, μετά από μια περίοδο σημαντικών οπισθοδρομήσεων, που ξεκίνησαν με την πτώση των σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στην πρώην Σοβιετική Ενωση και την Ανατολική Ευρώπη και τη διάλυση της ίδιας της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι ακόμα τεράστιες. Η κατάσταση αυτή απαιτεί, όχι μόνο την άσκηση ρεαλιστικών πολιτικών, σκληρή δουλιά και οργάνωση επίμονων αγώνων από πλευράς κομμουνιστών, αλλά και τη σύναψη κατάλληλων συμμαχιών και τη διεξαγωγή κοινών δράσεων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή μας, οι κομμουνιστές θα πρέπει επίσης να συμβάλουν ενεργά στην εδραίωση ενός συντονισμού μεταξύ αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μιας κοινής αντίστασης απέναντι στις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επιβάλει την ηγεμονία του στον κόσμο, σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων των εργαζομένων ανά την υφήλιο.

Το CPSL συγχαίρει το ΚΚΕ για τις επιτυχίες που σημείωσε στην πολιτική του δραστηριότητα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε επίσης ευτυχείς που μαθαίνουμε ότι το ΚΚΕ ξεπέρασε πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε μετά το 14ο Συνέδριό του και ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του, διευρύνοντας τη λαϊκή του βάση και βελτιώνοντας την οικονομική του κατάσταση.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διεθνείς δραστηριότητες του ΚΚΕ για την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας και της ενότητας μεταξύ των κομμουνιστών. Εκφράζουμε τη βαθιά μας επιθυμία για την περαιτέρω σύσφιξη των αδελφικών δεσμών, που ήδη υπάρχουν μεταξύ του CPSL και του ΚΚΕ.

Ευχόμαστε το 15ο Συνέδριο να σημειώσει πλήρη επιτυχία και να περάσει στην ιστορία του ΚΚΕ ως ένας σημαντικός σταθμός για την περαιτέρω πορεία του.

Raja Collure

Γενικός Γραμματέας

***

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών της Κορέας απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του και θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη του Κόμματός σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το Συνέδριο θα σημάνει μια ιστορική ευκαιρία στον αγώνα για την οργανωτική και ιδεολογική οικοδόμηση του Κόμματός σας, καθώς και για την ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ανεξάρτητης ανάπτυξης της χώρας σας.

Πεπεισμένοι ότι οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ των δύο κομμάτων μας, στην κοινή προσπάθεια για αντιιμπεριαλιστική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό, θα συσφιχτούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον, ευχόμαστε με αυτήν την ευκαιρία κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών της Κορέας

***

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μας χαρά πήραμε την πρόσκληση για το 15ο Συνέδριό σας. Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να παραβρεθώ. Ο εκπρόσωπός μας στην Αθήνα, Τζεμίλ Τουράν, που συμμετέχει στο Συνέδριο σας μεταφέρει το χαιρετισμό μου.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους όλων των συντρόφων μου και εγώ προσωπικά χαιρετίζω το 15ο Συνέδριό σας.

Οπως γνωρίζετε και εσείς, το κόμμα μας στο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας (που σήμερα βρίσκεται μέσα στα σύνορα της Τουρκίας) αγωνίζεται για την ελευθερία του κουρδικού λαού, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Με τον ελληνικό λαό ζούμε στην ίδια περιοχή και μερικά προβλήματά μας είναι συνδεδεμένα. Το κουρδικό ζήτημα, το Κυπριακό, τα προβλήματα του Αιγαίου και τα άλλα προβλήματα της περιοχής ενδιαφέρουν από κοινού τους δύο λαούς. Η ειρηνική επίλυση όλων των προβλημάτων της περιοχής και η δημιουργία φιλικών σχέσεων στην περιοχή, βασισμένων στην αρχή της ισότητας και της φιλίας, είναι ανάγκη και όφελος των Κούρδων, των Ελλήνων, των Τούρκων και των άλλων λαών της περιοχής.

Οπως, άλλωστε, ένας κόσμος απαλλαγμένος από τον πόλεμο, από την εκμετάλλευση, ένας κόσμος δίκαιος και ειρηνικός, με προστασία του περιβάλλοντος, όπως ζητούν οι προοδευτικές και ειρηνιστικές δυνάμεις όλων των χωρών, είναι κοινό μας αίτημα. Και το μελλοντικό όραμα για έναν κόσμο πραγματικά δίκαιο και ισότιμο, ο σοσιαλισμός, είναι κοινός μας στόχος.

Εμείς για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είμαστε υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από τις φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Κόμματός μας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Οπως γνωρίζετε και εσείς, στη Μέση Ανατολή ο λαός μας με διαμελισμένη την πατρίδα του, κάτω από μεγάλη καταπίεση, κάτω από άνισους όρους αγωνίζεται για την ελευθερία του. Λόγω των διεθνών ισορροπιών, ο κουρδικός λαός στο δίκαιο αγώνα του στερείται από μια σοβαρή διεθνή υποστήριξη.

Τα όπλα του ΝΑΤΟ και τα άλλα όπλα που δίνονται στην Τουρκία από ορισμένες δυτικές χώρες, χρησιμοποιούνται ενάντια στο λαό μας. Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία, δυναμώνει τον μιλιταρισμό, και το αστυνομικό κράτος στη χώρα. Ακόμα δίνει παράταση ζωής στο βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον μας εδώ και χρόνια.

Αυτοί που έχουν ανάγκη από διεθνή υποστήριξη, είναι ο κουρδικός λαός και γενικά όλες οι δυνάμεις ειρήνης και δημοκρατίας στο Κουρδιστάν και στην Τουρκία.

Αλλη μια φορά, σας χαιρετίζω και εύχομαι κάθε επιτυχία στο 15ο Συνέδριό σας.

ΚΕΜΑΛ ΜΠΟΥΡΑΪ

Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν

***

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Λάβαμε την πρόσκλησή σας να συμμετάσχουμε στο Συνέδριό σας με μεγάλη ευχαρίστηση και είμαστε αληθινά ευγνώμονες.

Εξαιτίας σοβαρών κομματικών υποχρεώσεων, δε θα μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο συνέδριό σας, στέλνοντας αντιπρόσωπό μας.

Από την άλλη μεριά, σας ευχόμαστε ειλικρινά καλή επιτυχία στη δουλιά σας στο Συνέδριο και μεγάλη ευημερία στην Ελληνική Δημοκρατία και στους Ελληνες πολίτες, με την ελπίδα ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση της Μακεδονίας

Ljubomir Popovski


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ