Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Το "θέμα Πάγκαλου" επίκεντρο της διαμάχης
  • Σήμερα η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας
  • Υπευθυνότητα από όλους, συνιστά ο Α. Παπανδρέου

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Θ. Πάγκαλου και Γερ. Αρσένη,επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον της εσωκομματικής διαμάχης στο κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση της έντασης, όπως φάνηκε από την προχτεσινή συνάντηση των Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, αλλά και χτες, με την "ομόφωνη" εκλογή γραμματέα της ΚΟ, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Στη σημερινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τους Πάγκαλο - Αρσένη, θα συζητηθούν, τόσο οι γνωστές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, όσο και οι άσχημες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργών και οι επιπτώσεις που έχουν στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ο Γερ. Αρσένης άφησε χτες να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, αλλά παρέπεμψε την αντιμετώπιση του θέματος στον πρωθυπουργό. "Η αξιολόγηση δηλώσεων υπουργού είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού". Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε την τοποθέτησή του απέναντι στις δηλώσεις Πάγκαλου, με την οποία έχει "εξάρει το λόγο και τη στάση και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων". Πάντως, ο Γερ. Αρσένης επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή γι' αυτά τα θέματα.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, είπε ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Πάντως, οι Θ. Πάγκαλος και Γερ. Αρσένης στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΒ συνομίλησαν, καθήμενοι δίπλα δίπλα, για αρκετή ώρα και σε φαινομενικά "ευχάριστο" κλίμα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Πάγκαλου, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση συλλογής υπογραφών κάτω από κείμενο, με το οποίο θέτουν τον πρωθυπουργό ενώπιον των ευθυνών του.

Χτες, τελικά, ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί με την εκλογή γραμματέα της ΚΟ, το οποίο είχε δημιουργηθεί μετά την εμμονή των αντιμαχομένων ομάδων να αναδείξουν το "δικό τους" υποψήφιο. Μετά από "συμβιβασμό", στη θέση του γραμματέα της ΚΟ εκλέχτηκε ο Ν. Ακριτίδης,ο οποίος πρόσκειται στον Γερ. Αρσένη και από την αρχή είχε στηριχτεί από την ομάδα Τσοχατζόπουλου.

Α. Παπανδρέου - Γερ. Αρσένης

Την ανάγκη επίδειξης υπευθυνότητας από όλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στην πορεία προς το συνέδριο, προκειμένου να κερδηθεί η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης που είχε χτες βράδυ με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη.Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου, ο Α. Παπανδρέου, τον οποίο βρήκε ευδιάθετο και ομιλητικό, έδειξε ενδιαφέρον για την άμυνα και τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα με τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο Γερ. Αρσένης άφησε να εννοηθεί ότι συζητήθηκε, αλλά είπε ότι "δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες".

  • Η σύνθεση των απόψεων και κυρίως των νομοσχεδίων που έχουν εξαγγελθεί από ορισμένους υπουργούς για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου και τη "διαφάνεια στο δημόσιο βίο" αποτελεί το αντικείμενο της συνεδρίασης σήμερα της κυβερνητικής επιτροπής.

Μετά τη συνεδρίαση, αναμένονται ανακοινώσεις, οι οποίες θα κινηθούν στην κατεύθυνση της εντυπωσιοθηρίας και της απόσεισης κάθε ευθύνης από την κυβέρνηση Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ