Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Σήμερα η συζήτηση

Χωρίς πρόβλημα θα διεξαχθούν οι γενικές εξετάσεις, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

Κανονικά θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή τη διαβεβαίωση έκανε για μια ακόμα φορά χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του επίμαχου θέματος της συνταγματικότητας ή μη της διάταξης που επιτρέπει στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ να κατοχυρώνουν βαθμολογία από προηγούμενα έτη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους και πιθανότατα θα εκδοθεί πριν την έναρξη των γενικών εξετάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 1922/96 απόφασή του έκρινε ότι η κατοχύρωση βαθμολογίας είναι αντισυνταγματική και εισάγει ένα ιδιαίτερα ευμενές προνόμιο στους υποψήφιους που κατοχυρώνουν μαθήματα έναντι αυτών που δίνουν για πρώτη φορά εξετάσεις, αφού δεν εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι στον ίδιο αριθμό μαθημάτων. Ωστόσο, το ΣΤ Τμήμα λόγω μείζονος σημασίας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση. Εισηγητής στην Ολομέλεια ορίστηκε ο Φ. Αρναούτογλου,ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει την κατοχύρωση βαθμολογίας. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση δε θα υπάρξει πρόβλημα στις φετινές εξετάσεις.

Το "Εθνικό Απολυτήριο"

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι οι αλλαγές του συστήματος βρίσκονται στην τελική τους μορφή και μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, με στόχο να ισχύσει το νέο σύστημα από το 1999.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το απολυτήριο του λυκείου θα αποκαλείται πλέον "Εθνικό Απολυτήριο" και θα αποκτάται με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 - 6 μαθήματα κορμού και σε κάποια μαθήματα επιλογής. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθιερώνονται συντελεστές διαφορετικοί κατά μάθημα του "Εθνικού Απολυτηρίου", οι οποίοι θα ορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα, θα είναι διαφορετικοί για κάθε σχολή και θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στους υποψηφίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ