Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιομήχανοι και βιομηχανία

Ως είθισται, η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έδωσε την ευκαιρία για την ανταλλαγή των διαπιστευτηρίων μεταξύ των εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Η παράσταση, που παίζεται κάθε χρόνο στην πανηγυρική τελετή της συνέλευσης του ΣΕΒ, μπορεί να έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, στηρίζεται όμως πάντα στο ίδιο έργο. Οι βιομήχανοι να τα θέλουν όλα και οι κυβερνώντες να τους υπόσχονται όσο περισσότερα μπορούν. Ετσι και φέτος.

Η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε από την κυβέρνηση ένα "ταχύτερο, αυστηρότερο και συνεπέστερο πρόγραμμα σταθεροποίησης", ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποσχέθηκε την "ταχύτερη και χωρίς δισταγμούς υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος". Στο ρόλο του εγγυητή για την καλή εκτέλεση του "συμβολαίου" ήταν φέτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Σαντέρ.

Οι βιομήχανοι, που βλέπουν να υλοποιούνται όλες οι απαιτήσεις τους, συνεχίζουν να κρατούν σε απόσταση την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική του τύπου "ναι μεν, αλλά". Απ' την άλλη, η κυβέρνηση, που θεωρεί το δημόσιο έπαινο του ΣΕΒ ως απόδειξη των καλών της "επιδόσεων", προσπαθεί να ικανοποιεί με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα αιτήματα των βιομηχάνων.

Πάγια αιτήματα του ΣΕΒ είναι το φθηνότερο χρήμα από το κράτος και τις τράπεζες, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου (κυρίως των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα). Και τα τρία θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στην απαίτηση: Μεγαλύτερα, ευκολότερα, γρηγορότερα κέρδη.

Πάντως, και στα τρία αιτήματα, οφείλει να παραδεχτεί η ηγεσία του ΣΕΒ, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, η περικοπή 300 περίπου δισ. δραχμών από τον ήδη ισχνό κοινωνικό προϋπολογισμό, η επίσπευση των διαδικασιών μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, της ΔΕΗ, είναι η απόδειξη.

Είναι όμως χαρακτηριστικό και της φετινής συνέλευσης του ΣΕΒ, ότι οι συζητήσεις, τα αιτήματα, οι απαιτήσεις είχαν να κάνουν με τα συμφέροντα και με τα κέρδη των βιομηχάνων, αλλά δεν είχαν καμιά σχέση με την ελληνική βιομηχανία. Και είναι αυτό το πιο σημαντικό δείγμα της πραγματικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς των Ελλήνων βιομηχάνων, οι οποίοι κοιτάζουν μονίμως πώς θα αυξήσουν τα κέρδη και μόνο.

Ετσι, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο, οι βιομήχανοι να ευημερούν σκανδαλωδώς, να αυξάνουν τα κέρδη τους με ταχύτατους ρυθμούς και η βιομηχανία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ηδη, όπως έχει αναφερθεί, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας έχει πέσει στα επίπεδα του 1980. Αντίθετα, σε ιλιγγιώδη ύψη έχουν φτάσει οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στις τράπεζες της Ελβετίας και στις άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση, δεσμευμένη και από τα προγράμματα "σύγκλισης", όχι μόνο δεν έχει σκοπό να παρέμβει για την προστασία και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά, αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην πλήρη καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, στο όνομα μάλιστα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των βιομηχάνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» στους βιομήχανους (2015-12-31 00:00:00.0)
Βιομηχανικά ...κατάλοιπα (2003-05-16 00:00:00.0)
Ολα για τους βιομήχανους! (2000-09-14 00:00:00.0)
Βιομήχανοι και ... εμπρηστές (2000-07-23 00:00:00.0)
ΜΠΑΡΑΖ ΜΕΤΡΩΝ απαιτούν οι βιομήχανοι (1996-09-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων (1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ