Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
"Φωτιά" στο λιμάνι από απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση επιτρέπει την από - επιβίβαση επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο", με το οποίο επιχειρείται το σπάσιμο του καμποτάζ. Δυναμική απάντηση από τα χαράματα σήμερα. Σε συγκέντρωση στην ακτή Ξαβέρη καλούν τα συνδικάτα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει τους Αμερικανούς με εκατοντάδες πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ

Την έντονη αντίδραση των ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων συναντά από τα χαράματα σήμερα η χτεσινή απόφαση του ΣτΕ, που επιτρέπει το σπάσιμο του καμποτάζ. Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την άρση του καμποτάζ, οι ναυτεργάτες, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά συγκεντρώνονται σήμερα στις 7 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη για να μην επιτρέψουν να "δέσει" στο ελληνικό λιμάνι το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",που για δεύτερη φορά επιχειρεί να "σπάσει" το καμποτάζ! Ο αγώνας των ναυτεργατών δυσχεραίνεται, βέβαια, από τη χτεσινή απόφαση του ΣτΕ,η οποία επιτρέπει τον κατάπλου και την απο-επιβίβαση τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά από το "Μάρκο Πόλο" και αναστέλλει την εκτέλεση της μέχρι τώρα απαγορευτικής απόφασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά,αλλά ταυτόχρονα η απόφαση του ΣτΕ "άναψε τα αίματα".

Ειδικότερα, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει: "Αναστέλλει την εκτέλεση της υπ. αριθμό 1310/04/96/10/5/96 απόφασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά - απόφαση που απαγορεύει τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και την απο-επιβίβαση των τουριστών - μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της εκκρεμούς αίτησης ακυρώσεως". Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε σαν συνέχεια στη μέχρι τώρα εκφρασμένη δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μπροστά στις αμερικανικές απειλές υποτάχτηκε στην κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας και στο σπάσιμο του καμποτάζ!

Ταυτόχρονα, με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΕΝ είναι υποχρεωμένες να "συμμορφωθούν" με τη δικαστική απόφαση και να επιτρέψουν τον κατάπλου του πλοίου στον Πειραιά για απο-επιβίβαση των επιβατών!

Κάλεσμα της ΚΟΠ

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση και το ΥΕΝ "αξιοποιούν" το ΣτΕ για να καλύψουν την υποτέλειά τους απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους "εταίρους" τους και να καταργήσουν στην πράξη το καμποτάζ. "Η ΚΟΠ - τονίζεται στην ανακοίνωση - καλεί όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τα σωματεία τους και ιδιαίτερα τους ναυτεργάτες, να αντιπαλέψουν αυτή την απόφαση του ΣτΕ, ενισχύοντας με την παρουσία τους τη σημερινή κινητοποίηση".

"Το σενάριο ξεπουλήματος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που στήθηκε από την κυβέρνηση και τον αμερικανικό παράγοντα για τη νομιμοποίηση των πειρατικών ενεργειών του υπό σημαία ευκαιρίας αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου Μάρκο Πόλο",καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ (ΚΟΝ). Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΝ τονίζει ότι, όταν υπονομεύονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, τότε καμία δικαστική απόφαση δεν είναι ικανή να σταματήσει τους αγώνες του ναυτεργατικού και εργατικού κινήματος. "Οι ναυτεργάτες - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΝ - συνεχίζουν τον αγώνα τους. Μ' αυτόν τον αγώνα απαντούν στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στην άλωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών από τις πολυεθνικές και στο διωγμό τους από τα καράβια. Η ΚΟΝ του ΚΚΕ καλεί όλους τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν την πολιτική της υποτέλειας και να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, που οργανώνεται σήμερα το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη για να μη "δέσει" το πειρατικό πλοίο "Μάρκο Πόλο"".

Παράλληλα, χτες μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,προκειμένου να εξετάσει τις νέες εξελίξεις.

Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να είναι σήμερα στο λιμάνι και να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά των Ελλήνων ναυτεργατών, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, τα ανασφάλιστα και υπό σημαία ευκαιρίας πλοία, που με την ανοχή της κυβέρνησης στην πράξη καταργούν το καμποτάζ και επιχειρούν την άλωση του τομέα της ακτοπλοϊας και της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά. Γεγονός που, όπως τονίζουν, αφορά την ίδια την άμυνα της χώρας και προκαλεί σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Συναγερμός" στα λιμάνια (1996-07-05 00:00:00.0)
"Μπλόκο" στα λιμάνια για το "Μάρκο Πόλο" (1996-06-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνες επιλογές για το καμποτάζ (1996-06-13 00:00:00.0)
"Τρικυμία" στο λιμάνι (1996-06-07 00:00:00.0)
ΤΡΙΚΥΜΙΑ στην ελληνική ακτοπλο'ϊα (1996-05-25 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στην παραβίαση του καμποτάζ! (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ