Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Δεν υποστέλλουν τη σημαία

Οι λαϊκές δυνάμεις δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αντιπρόσωποι έξι κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων, από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας, που επισκέφτηκαν την Πάτρα.

Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της αχαϊκής πρωτεύσας, συζητήθηκαν στη συνάντηση των αντιπροσώπων με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Παράλληλα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μορφές πάλης και διεκδίκησης που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τόσο στις χώρες που εκπροσωπούσαν οι αντιπρόσωποι όσο και για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Χρ. Λιακόπουλος,επισήμανε ότι "η Πάτρα ήταν ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο για την Ελλάδα, που πρόσφερε εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους. Δυστυχώς, η περιοχή μας, συνέχισε, επλήγη από ραγδαία αποβιομηχάνιση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας". Ο Χρ. Λιακόπουλος έδωσε μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. "Χάσαμε περίπου 25.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%".

Οι αντιπρόσωποι στις παρεμβάσεις τους υπογράμμισαν ότι "από τις μέχρι τώρα επαφές τους με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια".

Η έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς που αγωνίζονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και η αλληλεγγύη για τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους εναντίον της "νέας τάξης πραγμάτων" ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Β. Πιούλκιν από τη Ρωσία ενημέρωσε για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα του και επισήμανε ότι "τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ έπληξαν με τον πιο άμεσο τρόπο τη θέση των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις της αντίδρασης αποθρασύνθηκαν όσο ποτέ πρωτύτερα". Ο Ε. Μπένετ από την Αυστραλία τόνισε ότι "ο ταξικός εχθρός σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πάρει τη μορφή των πολυεθνικών εταιριών, που οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια".

"Η ανεργία, η άγρια εκμετάλλευση, η εγκληματικότητα και η φτώχεια είναι φαινόμενα που εμείς οι άνθρωποι που ζήσαμε επί σοσιαλισμού είχαμε ξεχάσει ή και δεν είχαμε γνωρίσει", υπογράμμισε ο Μ. Μίντσεφ από τη Βουλγαρία.

Οι εκπρόσωποι από την Κολομβία και τη Ν. Αφρική αναφέρθηκαν στην τρομοκρατία, την έλλειψη ελευθερίας και τη μεγάλη φτώχεια που πλήττει τις χώρες τους. Τέλος ο Γ. Σεβτσ,από τη Σλοβακία, έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα και τόνισε ότι "οι κομμουνιστές είναι ταγμένοι στο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ