Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με το ζόρι τα σκουπίδια στον Αυλώνα

Επικίνδυνα παιχνίδια, που τινάζουν στον "αέρα" τον επιστημονικό σχεδιασμό, εμφανίζεται να παίζει η κυβέρνηση με "διαρροές" για τον Αυλώνα, τον οποίο όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν έσχατη λύση. Εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη δυναμική αντίδραση των κατοίκων, αναμένονται και άλλες

Στη μέθοδο της "διαρροής" στον Τύπο επιθυμητών σε αυτήν λύσεων, οι οποίες παρουσιάζονται όμως ως δεδομένες, καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει την "ντε φάκτο" εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον Αυλώνα, ανατρέποντας εν ψυχρώ τη σειρά καταλληλότητας των υποψήφιων χώρων και τα επιστημονικά δεδομένα. Η προσπάθεια αυτή εκδηλώθηκε χτες με δημοσίευμα της απογευματινής εφημερίδας του συγκροτήματος Λαμπράκη, που επικαλείται στοιχεία επιστημονικών μελετών, τα οποία απέχουν παρασάγγας από τα πραγματικά στοιχεία, που περιέχουν τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν διάφορους χώρους. Πίσω από το συγκεκριμένο δημοσίευμα μπορούσε κάποιος εύκολα να διακρίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει διάφορα οικονομικά συμφέροντα και την εκλογική της πελατεία στη Βόρεια Αττική, σε περιοχές όπου η αξία της γης έχει φτάσει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον Αυλώνα, όπου η κυβέρνηση εκτιμά πως όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις, στο τέλος το κόστος για αυτήν θα είναι μικρό.

Με το δημοσίευμα, που ήδη "άναψε φωτιά" στον Αυλώνα (χτες το βράδυ έγινε αιφνιδιαστική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών και έπεται συνέχεια), υποστηρίζεται ότι οι επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετά την επαναξιολόγηση της αρχικής μελέτης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, προτείνουν τη θέση "Πηγάδι Παππά" του Αυλώνα για την εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων και ότι ακολουθούν οι θέσεις "Μηλιές" στο Γραμματικό και η θέση "Πέτρα Σταυραετού" στο Βαρνάβα.

Σύμφωνα, όμως, με εγκυρότατες πληροφορίες του "Ρ", τα στοιχεία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, όχι μόνο δεν έχουν βάση, αντίθετα μάλιστα, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τη μελέτη διαβεβαιώνουν ότι και μετά τις επαναξιολογήσεις, τόσο ο Αυλώνας όσο και ο Βαρνάβας συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και να προηγείται με μεγάλη διαφορά το Γραμματικό. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι γεωλογικές έρευνες που έγιναν "υποβιβάζουν" ακόμα περισσότερο τον Αυλώνα σε σχέση με το βαθμό που είχε πριν.

Αλλά και σε ό,τι αφορά ειδικά τον Αυλώνα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι γεωλόγοι της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν υποδεικνύουν ως καταλληλότερο χώρο το "Πηγάδι Παππά", αλλά μια άλλη θέση περίπου 500 μ. μακρύτερα της προαναφερόμενης, που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ίδια. Και αυτό ενώ ο "Αυλώνας 2" εκτιμάται ως μικρότερης χωρητικότητας και με εδαφολογικο-μορφολογικές διαφορές από την πρώτη θέση. Βρίσκεται, δηλαδή, σε πλαγιά λόφου αντί σε λεκάνη, που είναι το "Πηγάδι Παππά", και στην αντίθετη πλευρά της εκεί ρεματιάς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ενώ ο "Αυλώνας 2" παρουσιαζόταν χτες ως επικρατέστερος για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, μόλις σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ για να αποφασίσει αν θα αναθέσει τη διερεύνηση της καταλληλότητας της θέσης "Αυλώνας 2" σε μελετητή.

Από τα παραπάνω ενισχύεται η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ στον Αυλώνα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το πολιτικό κόστος και να μειώσει τις αντιδράσεις. Αλλος ένας λόγος για την απόφασή της είναι και ότι με τη "λύση" του Αυλώνα κατορθώνει να μην έρθει σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα, καθώς ο Αυλώνας έχει χαμηλή οικιστική ανάπτυξη και επομένως δεν υφίσταται ισχυρές πιέσεις, που έχουν να κάνουν με την οικοπεδοποίηση της γης και την πώλησή της έναντι υψηλού αντιτίμου. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η απόρριψη από την κυβέρνηση των θέσεων Ριτσώνα 1 και 2 για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, με μόνο γνώμονα και πάλι την αποφυγή πολιτικού κόστους και ενώ οι θέσεις αυτές είναι πρώτες και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα σημεία, στη σειρά επιστημονικής αξιολόγησης για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ηγεσία του οποίου χτες τήρησε σιγήν ιχθύος, ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής και πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος,διέψευσε ότι έχει συνταχτεί το πόρισμα που περιλαμβάνει τις οριστικές αξιολογήσεις για τις θέσεις που προτείνονται στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Ο ίδιος εξήγησε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα ώστε να λάβει υπόψη της και τις νέες γεωλογικές έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για ορισμένες από τις θέσεις που προτάθηκαν για τη Βορειοανατολική Αττική και ότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να προκύψει το οριστικό πόρισμα αξιολόγησης με τις βαθμολογίες. Διευκρίνισε επίσης ότι το πόρισμα αναμένεται να καθαρογραφεί την Πέμπτη και να ανακοινωθεί από την ίδια την επιστημονική επιτροπή. Ο Ν. Μαρκάτος δήλωσε ακόμη ότι η επιτροπή εξετάζει το ζήτημα με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και δεν έχει σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν όταν υποβληθεί το πόρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ