Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακυρη και παράνομη η επέκταση της "Πετρόλα"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο Λάτσης δεν μπορεί να κατασκευάσει νέες μονάδες στην Ελευσίνα, γιατί δεν είχε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Η επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία σκόρπισε πολλές φορές το θάνατο στην Ελευσίνα και στη γύρω περιοχή, είναι άκυρη και παράνομη. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι οι πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες δόθηκε άδεια στον Λάτση να επεκτείνει τις θανατηφόρες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις του στην Ελευσίνα, δεν είναι νόμιμες, επειδή δεν είχε προηγηθεί η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δεκέμβρη του 1991, είχε χορηγήσει στον Λάτση άδεια εγκατάστασης μονάδας συμπαγούς ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδας ποιοτικής αναβάθμισης προϊόντων του διυλιστηρίου της και μονάδας εξοπλισμού παραγωγής αζώτου από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, με την υπ' αριθμόν 2537/96 απόφαση, έκρινε ότι η χορήγηση άδειας επέκτασης είναι άκυρη, γιατί δε συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από τις πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες παραχωρήθηκε η άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων στον Λάτση. Παράλληλα, στην απόφαση του ΣτΕ γίνεται σαφές ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι απαραίτητο να προσκομίζεται πριν από την έκδοση των αδειών λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και όχι η σύνταξη των μελετών να γίνεται εκ των υστέρων, αφού έχει παραχωρηθεί άδεια επέκτασης.

Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι η μη συμμόρφωση της έκδοσης των περιβαλλοντικών μελετών πριν τη χορήγηση της άδειας επέκτασης των εγκαταστάσεων του Λάτση δεν αίρεται από τη ρήτρα της 154/91 της πράξης του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Ελευσίνας και όλου του Θριάσιου Πεδίου, σε τοπικό δημοψήφισμα που έγινε τον Οκτώβρη του 1991, σχετικά με την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, εξέφρασαν τη ριζική αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ποσοστό 98%.

Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατο στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής το τρομερό δυστύχημα, που έγινε το Σεπτέμβρη του 1992, και κόστισε τη ζωή σε 14 εργαζόμενους των διυλιστηρίων. Αλλά και δύο χρόνια αργότερα οι κάτοικοι της Ελευσίνας έζησαν τον εφιάλτη του κινδύνου, όταν από βραχυκύκλωμα σε πίνακα διανομής χαμηλής τάσης εκδηλώθηκε φωτιά, που ευτυχώς πρόλαβαν να τη σβήσουν πριν επεκταθεί.

Η άδεια για επέκταση των εγκαταστάσεων του Λάτση δόθηκε, όπως αναφέραμε, από την κυβέρνηση της ΝΔ το Δεκέμβρη του 1991, με την υπ' αριθμόν 154 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία τροποποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα με άλλη πράξη, την 20/1992. Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Ελευσίνας, που ζήτησε την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων. Ωστόσο, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική της προκατόχου της και των προνομίων στον Λάτση, αφού κατά τη διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής στο ΣτΕ, στις αρχές Μάρτη 1996, ο εκπρόσωπος του δημοσίου συμπαρατάχτηκε με τον μεγαλοβιομήχανο Λάτση και πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση των δήμων του Θριάσιου και να δοθεί η άδεια επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Πάντως, οποιαδήποτε επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, πράγμα που είχε αναγνωρίσει και το υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο σε σχετικό έγγραφό του στις 24 Αυγούστου 1993, όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ", μεταξύ άλλων ανέφερε: "Σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, με συνέπειες απρόβλεπτες στην εξίσου ευπαθή και ιδιαίτερα επικίνδυνη βιομηχανία ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά και με προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή".

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ