Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη εννιά αιώνων

Επόπτης του έργου ήταν ο κορυφαίος βυζαντινολόγος Μανώλης Χατζηδάκης.Η χαρά του ήταν διπλή. Είχε να κάνει με μια πολύχρονη μελέτη βυζαντινολόγου και με ένα από τα κορυφαία, διεθνούς φήμης, βυζαντινά μνημεία μας. Συγγραφέας της μελέτης "Οσιος Λουκάς (Βυζαντινή Τέχνη στην Ελλάδα)" η κόρη του, επίσης, βυζαντινολόγος (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) Νανώ Χατζηδάκη και μνημείο το, τραγουδισμένο από τον ποιητή, μοναστήρι των αρχών του 11ου αιώνα. Η μελέτη, με φιλολογική επιμέλεια της Λαμπρινής Βαγενά - Παπαϊωάννου και καλλιτεχνική της Ραχήλ Μισδραχή - Καπόν,εκδόθηκε από τη "Μέλισσα" και παρουσιάστηκε χθες από τον καθηγητή και διευθυντή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και τη συγγραφέα, παρουσία πολλών διακεκριμένων, ειδικών σε θέματα μνημείων επιστημόνων.

Η Ν. Χατζηδάκη μελετά χρόνια το μνημείο, ιδιαίτερα τη ζωγραφική του. Μια ζωγραφική εκπληκτικά ζωντανή στην έκφρασή της, η οποία όπως και τα ψηφιδωτά, αποτυπώνεται στο σημαντικό αυτό βιβλίο με 92 θαυμάσιες έγχρωμες φωτογραφίες και 6 σχέδια. Η επιστημονική της μελέτη, γραμμένη με γλώσσα θερμή και μεστή, γίνεται παραστατική καθώς συνοδεύεται με τα θαυμαστά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών σε όλο το μνημείο: από την εκκλησία της Παναγίας, την κόγχη του ιερού, το Καθολικό, τους σταυρόλιθους, τα παρεκκλήσια, και την περίφημη κρύπτη.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε τη διεθνή, πλέον, "καριέρα" της σπουδαίας έκδοσης της "Μέλισσας" "Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεότερα χρόνια" (1994, συλλογική μελέτη έντεκα επιφανών επιστημόνων - αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων). Ο τόμος αυτός περιελήφθη στις εκδόσεις του διεθνούς φήμης αμερικάνικου οίκου "Χάρι Αμπραμς",(ειδικεύεται αποκλειστικά σε θέματα Τέχνης) και κυκλοφόρησε σε ΗΠΑ, Καναδά και Αγγλία, αποσπώντας εξαιρετικούς επαίνους των κριτικών μεγάλων εφημερίδων(χαρακτηρίστηκε ως "η σπουδαιότερη ιστορία της Αρχιτεκτονικής κατά τον 190 αιώνα). Θυμίζουμε ότι η έκδοση αυτή συνοδεύτηκε και με τη φωτογραφική έκθεση "Παρθενώνας, Αλληγορίες και Πραγματικότητα",η οποία θα παρουσιαστεί από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη, τον προσεχή Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ