Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με βήματα χελώνας και χωρίς σχεδιασμό

Χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό και με τους ιδιώτες να δεσμεύουν ανεξέλεγκτα χώρους για να στήσουν έργα, στο όνομα του κέρδους από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίχτηκε τελικά όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό που ονομάζουμε ήπιες μορφές ενέργειας. Αποδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι και η πολύ μικρή απορρόφηση κονδυλίων κατά τα έτη 1994 - 1999 μέσω του Β` ΚΠΣ, αλλά και η μεγάλη υστέρηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αλλωστε, ήταν επόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού καμία μελέτη δεν είχε γίνει για την εγκατάσταση ΑΠΕ, δηλαδή για το αιολικό και υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας, αφού από αυτές τις μορφές ενέργειας αποκλείστηκε η ΔΕΗ που έχει καταγραμμένα αυτά τα στοιχεία. Βασικός, επίσης, παράγοντας της μεγάλης καθυστέρησης είναι ότι το έργο ξεκίνησε, χωρίς καν να έχει αποσαφηνιστεί το τι επιδιώκουμε πραγματικά από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ιδιώτες, που με επιδοτήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έστηναν όπου τους βόλευε τις εγκαταστάσεις, ενώ έχουν και εξασφαλισμένο πελάτη, τη ΔΕΗ, που υποχρεούται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια των ιδιωτικών ΑΠΕ σε τιμή που να τους εξασφαλίζει εύλογο κέρδος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στον τομέα των ΑΠΕ, διότι παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, που οφείλονται στη γραφειοκρατία, στη χρήση γης και σε άλλες αιτίες, που δεν είχαν προβλεφτεί.

Ωστόσο, όμως, οι αδρές επιδοτήσεις των ιδιωτών έχουν ως αποτέλεσμα να τους αποφέρουν μεγάλη κέρδη, που συνολικά υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς των ΑΠΕ ανέρχεται σε 99,2 μεγαβάτ, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα έργα που έχουν επιδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκαταστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρή, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που η ισχύς τους σε κάθε χώρα ανέρχεται σε χιλιάδες μεγαβάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ