Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η σύγκρουση "κοσμικών" - ισλαμιστών συνεχίζεται...

ΑΓΚΥΡΑ.- Και σε νέες συλλήψεις ισλαμιστών διαδηλωτών προέβη χτες η τουρκική αστυνομία, σε εκδηλώσεις εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο των θρησκευτικών σχολείων. Εκατό ισλαμιστές συνελήφθησαν στο Κοτσαελί και άλλοι 29 στο Ερζερούμ. Οι αντιδράσεις των ισλαμιστών αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή, μέρα κατά την οποία - σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες - θα διεξαγάγουν μεγάλη πορεία στην Αγκυρα.

Εκτός των διαδηλώσεων, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει αντιδράσεις και από την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, η οποία είναι αρμόδια για την Παιδεία. Η επιτροπή απέρριψε το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της στο Κοινοβούλιο, αφού έχει συμβουλευτικό ρόλο...

Σκληρό ύφος από το ΔΝΤ

Στο τελευταίο του ...φιρμάνι προς την τουρκική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κριτικάρει "τα αρνητικά αποτελέσματα του υψηλού πληθωρισμού στην ενίσχυση της αύξησης της παραγωγής" και συνιστά στην κυβέρνηση Γιλμάζ "να προχωρήσει σε ένα τολμηρό και περιεκτικό πρόγραμμα πολιτικής σταθεροποίησης και δομικών μεταρρυθμίσεων, για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να εισέλθει η οικονομία σε ένα δρόμο ανάπτυξης".

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η οικονομική ενοποίηση θα πρέπει να αποτελέσει το ζωτικό πυρήνα κάθε προσπάθειας σταθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας, το οποίο παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα, καθώς και της "επιτάχυνσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης". Τέλος, το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι και το τραπεζικό σύστημα της χώρας χρειάζεται "άμεσες αλλαγές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ