Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιορτάζει το νέφος και τα ... αυθαίρετα!

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος βρίσκει για άλλη μια χρονιά τον πλανήτη να αναμετράει τις πληγές του. Προβλήματα όπως η μείωση της στιβάδας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση των θαλασσών, του αέρα και του εδάφους, η εξαφάνιση των ειδών και η ληστρική εκμετάλλευση των αποθεμάτων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, αφού το περιβάλλον παραμένει στο στόχαστρο των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν με κάθε τρόπο την ασύδοτη δράση τους.

Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι διαφορετική και στη χώρα μας, όπου:

  • Κάθε χρόνο χύνονται στη θάλασσα 650.000 τόνοι περίπου πετρελαιοειδών.
  • Κάθε χρόνο γίνονται στάχτη 400.000 στρέμματα δασών, ενώ η δασοκάλυψη από 54%που ήταν πριν από 150 χρόνια έφτασε το 19%.
  • Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες πόλεις και χωριά υποφέρουν από λειψυδρία.
  • Υπάρχουν 2.500 - 3.000 παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές. Κάθε χρόνο 530.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων "ψάχνουν" αποδέκτες.
  • Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναπνέουν κάθε χρόνο 530.000 τόνους ρύπων, που προέρχονται από τα αυτοκίνητα, τις κεντρικές θερμάνσεις και τις 3.500 περίπου βιομηχανίες.
  • Τα υπόγεια νερά του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Θριάσιου Πεδίου είναι ήδη μολυσμένα σε πλείστες θέσεις, με συνεχιζόμενη βαρύτατη ρύπανση, από τη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων και άλλους χώρους που παράγουν λύματα μολυσμένα και ρυπαινόμενα από τοξικές ουσίες, καθώς επίσης βαρέα μέταλλα και συνθετικές οργανικές ενώσεις.
  • Οι βιότοποι και οι Εθνικοί Δρυμοί καθημερινά καταστρέφονται, οικοπεδοποιούνται και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται.
  • Η χωροταξική - οικιστική αναρχία, η οικοπεδοποίηση, η κερδοσκοπία στη γη, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου οδηγούν σε μια αντιανθρώπινη ανάπτυξη, με κυρίαρχο το κέρδος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν το πολύ 3 τετραγωνικά μέτρα πράσινου, όταν αλλού αντιστοιχούν 40 τετραγωνικά μέτρα.
Με πρωθυπουργική εντολή

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κι ενώ από χτες την πρωτεύουσα σκιάζουν οι δηλητηριώδεις ρύποι του νέφους, αποκαλύπτεται ότι με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να συντάξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δοθεί φως, νερό και τηλέφωνο σε 100.000 τουλάχιστον αυθαίρετα!Τη ρύθμιση αυτή, προσπάθησε με χτεσινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους να αποκηρύξει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται να κατατεθεί ούτε ως τροπολογία στο νέο οικιστικό νομοσχέδιο. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρόμοια εντολή του πρωθυπουργού για την έμμεση νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπάρχει και απλώς η κυβέρνηση θα περιμένει την κατάλληλη συγκυρία, για να τη νομοθετήσει. Οπως φαίνεται, λοιπόν, για άλλη μια φορά θα παιχτεί το ίδιο σκηνικό της προεκλογικής εκμετάλλευσης των αυθαιρέτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την έξαρση των πυρκαγιών και την καταστροφή του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Λαλιώτης έριξε, για άλλη μια φορά χτες, την ευθύνη για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους νομάρχες! Παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφο της 13/12/1995 που απευθύνει προς τους νομάρχες όλης της χώρας και με το οποίο τους ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος βρίσκει σε έξαρση και το θέμα της χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική, που αγγίζει τα όρια του αδιεξόδου, εξαιτίας της αναβλητικότητας της κυβέρνησης.

Σε ύπνωση βρίσκεται ακόμη και η εφαρμογή του προγράμματος "Αττική SOS", που με τόσες τυμπανοκρουσίες είχε εξαγγείλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πριν ακριβώς από δύο χρόνια. Ετσι, το μόνο που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα είναι η αποψίλωση των ελεύθερων χώρων της (π.χ. Πάρκα Ελευθερίας και Ρηγίλλης), από μεγαλοεκδότες και άλλους μεγαλοσχήμονες "ευεργέτες", αλλά και η υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η περιφερειακή Υμηττού και το αεροδρόμιο στα Σπάτα που θα καταστρέψουν τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά:

  • Συνεχίζεται και σήμερα η ίδια η πολιτική της κομπίνας, των μεγαλοκαταπατητών, της εξυπηρέτησης "ημετέρων", του ξεπουλήματος απέναντι στο περιβάλλον.
  • Υπάρχει έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Νόμος 1650/86 για το περιβάλλον, όχι μόνο παραμένει ανενεργός, αλλά τροποποιείται συνεχώς προς το χειρότερο.
  • Υπάρχει έλλειψη θεσμικών περιφερειακών δομών για το σχεδιασμό και την άσκηση περιφερειακής περιβαλλοντικής πολιτικής.
  • Ανύπαρκτος είναι ο συμμετοχικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β και Γ Βαθμού.
  • Λείπουν οι αξιόλογοι οικονομικοί πόροι προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Καθυστερεί η ένταξη της εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.
Μηνύματα

Με μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, τονίζει ότι το αμείλικτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που απαιτεί πολιτική βούληση και τεράστιες οικονομικές δαπάνες.

Μέρα ευθύνης και περισυλλογής για κάθε πολίτη και πολιτικό χαρακτηρίζει, με μήνυμά του, τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ.Η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Μηνύματα εξέδωσαν, επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ευάγ. Κουλουμπής,ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας τονίζει ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας διάλογος κράτους - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική.

Η "Γκρίνπις" σημειώνει ότι η Ελλάδα, αν και διαθέτει την πλουσιότερη (μαζί με την Ισπανία) πανίδα και χλωρίδα στην Ευρώπη, είναι πρώτη σε μία σειρά περιβαλλοντικών δεικτών, όπως θόρυβος, ρύπανση του αέρα, διαχείριση απορριμμάτων, έλλειψη πρόσβασης σε ανοιχτούς χώρους και στην ύπαιθρο, ρυθμός απώλειας γεωργικής γης και καταστροφές του τοπίου.

Εκδηλώσεις
  • Ημερίδα, αφιερωμένη στο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, διοργανώνει σήμερα, στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  • Η εξέλιξη του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου θα συζητηθεί σε δεύτερη ημερίδα, που διοργανώνει το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, την Παρασκευή 7 Ιούνη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας.
  • "Γιορτή για το περιβάλλον" διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. στο Αλσος Ιλισίων, οι μαθητές των σχολείων της Α Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας.
  • Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: "Ο Νότιος Ευβοϊκός απειλείται", παρουσιάζουν σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής του Δήμου Ιλίου, οι μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με τίτλο "Ο κακός ρύπος, η μάνα φύση και τα εφτά παιδιά της".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ