Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αυταρχικός κατήφορος

Δέκα αγρότες καταδικάστηκαν στις Σέρρες σε φυλάκιση 5-9 μηνών. Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μαζικές διώξεις αγροτών

Βαρύτατες ποινές επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών σε 10 από τους 31 αγρότες καταδικάζοντάς τους από 5 μέχρι 9 μήνες, γιατί συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε έξω από τη Νομαρχία τον Απρίλη του 1992, διεκδικώντας τιμές στα προϊόντα τους και προστασία από την ασυδοσία των καπνεμπόρων. Η ποινικοποίηση των αγώνων παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με καθαρό πλέον στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των αγροτών, μπροστά στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζοντας πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση και αφανισμό.

Η δίκη κράτησε τρεις μέρες και ολοκληρώθηκε χτες αργά το απόγευμα. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινές από 13 μέχρι 15 μήνες και ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από αντίσταση κατά της αρχής σε στάση, σημειώνοντας πως οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επεισόδια και να προκαλέσουν ζημιές στη Νομαρχία. Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Αντίθετα οι κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών μετατράπηκε σε απλές σωματικές βλάβες και αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Ολοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 8 γιατί η ποινή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οι άλλοι δύο, γιατί άσκησαν έφεση. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο συνήγορος υπεράσπισης Ν. Ηλιάδης απέδωσε ευθύνες για τα γεγονότα στις προκλητικές ενέργειες της αστυνομίας και στον τότε αυταρχικό νομάρχη κ. Λιάσκο, που με την άρνησή του να δεχτεί την επιτροπή αγώνα εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους αγρότες.

"Οι μαζικές δικαστικές διώξεις των αγροτών (των Νομών Σερρών και Μαγνησίας) με βαριές και αστήριχτες κατηγορίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τις πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις για να κάμψει την αγωνιστική αντίσταση των αγροτών στην αντιαγροτική και καταστροφική πολιτική της", επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ."Οι διώξεις αυτές που θυμίζουν άλλες εποχές αποδείχνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και την αδυναμία της να δώσει λύσεις στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα των αγροτών. Είναι όμως, γελασμένη η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι μπορεί με τέτοια τρομοκρατικά μέτρα να εκφοβίσει και να υποτάξει τους αγρότες.

Αντίθετα, οι διώξεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν νέες μαζικότερες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν όχι μόνο στην αποτροπή του κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που χρεοκοπεί και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Το πρωτοφανές σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα, πρόσφατο, αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση και δείχνει ότι όλοι οι αγρότες πια είναι αποφασισμένοι ενωτικά και αγωνιστικά να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και την αντιαγροτική της πολιτική και συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στους διωκόμενους αγρότες. Καλεί όλους τους αγρότες αγωνιστικά να απαντήσουν στις τρομοκρατικές κυβερνητικές προκλήσεις και να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των νοικοκυριών τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ