Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΧΙ στις κυβερνητικές εξαγγελίες από την ΟΛΜΕ

Τονίζει ότι "θα σπουδάζει όποιος έχει λεφτά" και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στην εκπαίδευση, οξύνοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του "όποιος έχει χρήματα σπουδάζει. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία καταγγέλλει ότι το Εθνικό Απολυτήριο θα διευρύνει αναπόφευκτα την παραπαιδεία, και, ιδιαίτερα σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας, ουσιαστικά, θα αποκλείει μεγάλα κοινωνικά στρώματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η ΟΛΜΕ σημειώνει ότι το ΥΠΕΠΘ, χωρίς να έχει προχωρήσει σε διαδικασία διαλόγου, επέλεξε τον εύκολο αλλά αδιέξοδο δρόμο των μονομερών εξαγγελιών και των εντυπώσεων. Θεωρεί επίσης βέβαιη την αποτυχία και αυτού του συστήματος, γιατί και "αυτή τη φορά η απόπειρα παρέμβασης παραμένει στο επίπεδο των εξετάσεων και κάτι τέτοιο προσδιορίζει από τώρα τη μη βιωσιμότητά της".

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ευρύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης - κάτι που δεν έγινε - τα οποία είναι:- Υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

- Δημοκρατική μεταρρύθμιση στο περιεχόμενο, τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου.

- Διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

- Ενσωμάτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο δημόσιο και εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να αποκτούν ουσιαστικά εφόδια οι μαθητές για την επαγγελματική τους εξέλιξη και την ολόπλευρη κοινωνική τους ένταξη.

- Ανάπτυξη του ενιαίου τύπου λυκείου με την ανάδειξη της μορφωτικής και εκπαιδευτικής του αυτονομίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Παιδείας προχωρά στη θεσμοθέτηση του νέου συστήματος χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος. "Πώς τολμά ο υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι γι' αυτό το κρίσιμο και σημαντικό για την εκπαίδευση θέμα έγινε διάλογος, όταν απέφευγε τη συζήτηση, αλλά και την οποιαδήποτε αναφορά στις λίγες συναντήσεις που είχε αυτή τη χρονιά με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρά τη δική μας επιμονή και απαίτηση;", σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Τέλος, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έστω και αυτήν τη στιγμή, να δεχτεί επιτέλους να συζητήσει με την ΟΛΜΕ για τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού διαλόγου, για τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτιασιδώματα στην αντιμεταρρύθμιση (2001-01-06 00:00:00.0)
Δεδομένη η αντιδραστική γραμμή πλεύσης (2000-04-25 00:00:00.0)
Προχειρότητα και για το πρόγραμμα των εξετάσεων (2000-04-22 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και αλαζονείας (1999-02-03 00:00:00.0)
Απεργία διαρκείας των καθηγητών (1997-01-18 00:00:00.0)
Ταξικοί φραγμοί και πριμ στην παραπαιδεία (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ