Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι κινητοποιήσεις θα δυναμώσουν

του Τάσου Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας

- Ο νομός σας θεωρούνταν παλιότερα ως ένας από τους πλουσιότερους της χώρας. Πόσο ανταποκρίνεται αυτό στη σημερινή πραγματικότητα;

- Ο νομός, παρά τις πολλές δυνατότητες που έχει για να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα και στη βιομηχανία - βιοτεχνία, την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής του βάσης και ταχύτατη διόγκωση της ανεργίας. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της πλήρους καταστροφής τους και του παραπέρα ξεριζώματός τους από τα χωριά τους, που προωθείται μέσω των ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ και των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Τα χτυπήματα που δέχτηκαν καλλιέργειες, όπως ο καπνός και τα σιτηρά, οδήγησαν αρκετούς αγρότες στο ξεκλήρισμα και τους υπόλοιπους στη βαμβακοκαλλιέργεια, που σε ορισμένες περιοχές τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια. Ομως, τα νέα μέτρα της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Βαμβακιού έχουν φέρει στο χείλος της καταστροφής και αυτήν την πλέον δυναμική καλλιέργεια και φυσικά τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, που μαζί με τους άλλους καλλιεργητές ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που θα δυναμώσουν, καθώς τα προβλήματα οξύνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Λάρισας, από το '81 μέχρι το '91 ο απασχολούμενος στον αγροτικό τομέα οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 23,27%. Επιπλέον, σημαντικά χτυπήματα δέχτηκε και η βιομηχανία - βιοτεχνία. Εκλεισαν 12 εργοστάσια που απασχολούσαν περίπου 2.000 εργαζόμενους και δεκάδες άλλες μικρότερες σε αριθμό απασχολουμένων επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξαν κάποιες σοβαρές παραγωγικές επενδύσεις, πλην ενός ή δύο ιδιωτών και της κατασκευής μιας σύγχρονης βιομηχανίας παρασκευής φίλτρων τεχνητού νεφρού, που, όμως, παρότι περατώθηκε στις αρχές του '92, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Φυσικά, η παραγωγική αποδιάρθρωση, η ανεργία και η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας για τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν προκαλέσει ισχυρούς τρανταγμούς και στο εμπόριο.

- Πού αποδίδετε την "καθίζηση" του "κάμπου";

- Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα, που βιώνει η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, έχουν τη ρίζα τους στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Οξύνθηκαν και θα οξυνθούν παραπέρα εξαιτίας των πολιτικών που ασκούν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την ανοχή της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Πολιτικές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξάρτησης της χώρας. Ετσι εξηγείται η απουσία εθνικής αγροτικής πολιτικής, έργων υποδομής, στήριξης των προϊόντων και του εισοδήματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η πλήρης υποταγή στις κατευθύνσεις και τα μέτρα της ΚΑΠ, της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ. Ετσι εξηγείται η απουσία βιομηχανικής πολιτικής και επιμέρους κλαδικών πολιτικών, η υιοθέτηση των κανόνων και της θέσης που επιφυλάσσει για τη χώρα μας στον καταμερισμό εργασίας η ΕΕ, η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων από την πλευρά του δημόσιου τομέα, η καθήλωση του εργατικού εισοδήματος και οι αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές των εργασιακών σχέσεων.

- Η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη, και μέσα από ποιες κατευθύνσεις; - Η ανακοπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής για τους εργάτες, την πλειοψηφία της αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών και στο νομό μας, είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάπτυξη επιμέρους αγώνων, αλλά και το συντονισμό τους σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Και φυσικά, δεν πρέπει να σταματήσουν μονάχα στο να ανακοπεί αυτή η καταστροφική πορεία του νομού και της χώρας. Χρειάζεται να στοχεύουν στην ανατροπή συνολικά των αντιλαϊκών πολιτικών και στην εφαρμογή βαθιών αντιμονοπωλιακών και αντιιμπεριαλιστικών αλλαγών. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Οι κομμουνιστές του νομού προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουν και θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ