Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη, αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ. Την Τρίτη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των νοσοκομειακών γιατρών, έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι από χτες, έχουν και τη συμπαράσταση του νοσηλευτικού προσωπικού

Αμετακίνητη στις θέσεις της όσον αφορά τις θεσμικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία παραμένει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη,ο οποίος είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι δε συζητά, όχι την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποτελεί κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ούτε καν την κατάργηση βασικών διατάξεων που αφορούν την άρση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών και την εξόφληση των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων με δανειοδότηση. Το μοναδικό αίτημα που ικανοποιεί είναι η εξομοίωση των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων απ' τις οποίες εξαιρέθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί το 1991. Επίσης διαφάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να δοθεί και το επίδομα διατριβής.

Στις θέσεις αυτές αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Χτες έγινε η Γενική Συνέλευση τηςΕνωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη 12 Ιούνη. Την ίδια μέρα θα γίνει νέα γενική συνέλευση στο "Σωτηρία", ενώ για την Τρίτη 11 Ιούνη αποφάσισαν πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Ακόμη, εξέλεξαν 30μελή Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή που θα συντονίζει τον αγώνα.

Στη χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ υπήρξε έντονο κλίμα και από ορισμένα στελέχη διαφάνηκαν διαθέσεις υπαναχώρησης με τις τοποθετήσεις τους περί τροποποιήσεων σε επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και όχι περί απόσυρσης του νομοσχεδίου. Οι τοποθετήσεις αυτές συνάντησαν έντονες αντιδράσεις. Ο Ηλ. Σιώρας απ' τον "Ευαγγελισμό", μίλησε για στημένες ενστάσεις ενώ η Κ. Μάτσα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής υπενθύμισε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δύο μεγαλύτερων ενώσεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για απόσυρση του νομοσχεδίου. "Δεν μπορούμε, είπε, να διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και να μη ζητάμε την απόσυρσή του".

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο Θ. Ζδούκος από την απεργιακή επιτροπή του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" και πρόεδρος του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ο αγώνας στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται μπροστά από την Αθήνα και είναι ανυποχώρητος. "Τον Οκτώβρη ο αγώνας ήταν σε τέλμα. Απεργούσαν μόνο τα ΔΣ των συλλόγων. Σήμερα έχουμε συμμετοχή 100%. Ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι είμαστε μαζί". Γυρνώντας στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, ρώτησε: "Θέλετε δημόσια υγεία επαρκώς χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα συνταχθείτε μαζί μας σ' αυτό τον αγώνα; ". Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ο σωστός δρόμος για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων είναι αυτός που ακολουθούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλαδή απεργιακές επιτροπές που συντονίζουν τον αγώνα και συγκεκριμένα αιτήματα. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων, πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως καταλήψεις νοσοκομείων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μπ. Στρογγυλός που είναι άνεργος τους τελευταίους οχτώ μήνες. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αφού το μόνο που "προσφέρει" είναι ανεργία μετά την τρίχρονη θητεία.

Η πορεία
της Θεσσαλονίκης

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, θα απαιτήσουν σήμερα από τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Αναστάσιο Πεπονή οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των γιατρών έξω απ' το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Και χτες τα νοσοκομεία της πόλης αντιμετώπισαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά ενώ η συγκέντρωση και η πορεία που έγινε στις 10 π.μ. από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ήταν η μαζικότερη κινητοποίηση γιατρών που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες γιατροί απ' τα δέκα νοσοκομεία συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία. Υπό κατάληψη παραμένουν τα νοσοκομεία "Γ. Παπανικολάου", "Αγ. Δημήτριος", "Αγ. Παύλος" και "Γ. Γεννηματάς" ενώ στο "Θεαγένειο",λόγω αντικειμένου, οι γιατροί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη για να μην προκληθούν προβλήματα στους καρκινοπαθείς.

Σε όλα τα νοσοκομεία, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν υψηλά και στα περισσότερα ξεπέρασε το 80%.

Μετά τη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ Β. Νάκος δήλωσε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αν η κυβέρνηση δε δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών. Στο μεταξύ νωρίτερα μετά τη συνάντηση που είχε η απεργιακή επιτροπή των γιατρών με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία πως κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης γενικής εφημερίας τα Νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" και ΑΧΕΠΑ που κυρίως λειτουργούν με πανεπιστημιακό ιατρικό δυναμικό που δεν απεργεί, για να αντιμετωπίζονται εκεί όλα τα έκτακτα περιστατικά. Επίσης η προγραμματισμένη για σήμερα στις 12μ, γενική συνέλευση των γιατρών αναβλήθηκε για αύριο στις 10 το πρωί στο "Ιπποκράτειο" και όπως τονίστηκε από τους γιατρούς όλα θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις του υπουργού.

"Μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δεν αναστέλλουν τον αγώνα τους αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ", δήλωσε στο "Ρ" ο Ν. Καπραβέλος, μέλος της απεργιακής συντονιστικής επιτροπής των γιατρών.

Το νοσηλευτικό προσωπικό

Στο πλευρό των γιατρών τάχθηκε χτες και η συντριπτική πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου "Αγ. Δημήτριος". Μετά από γενική συνέλευση οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές εξέφρασαν την πλήρη συμπαράστασή τους ενώ και σήμερα έχουν προγραμματιστεί ανάλογες γενικές συνελεύσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σε άλλα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα προβλήματα με τους ασθενείς δεν υπήρξαν. "Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες και τους ασθενείς και πιστεύουμε ότι ο λαός μάς συμπαραστέκεται" δηλώνει η Αλ. Σταυράτη, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ