Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν και ρέστα από τους βαμβακοπαραγωγούς

Καλούνται να πληρώσουν και επιπρόσθετη συνυπευθυνότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτιμάται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν τελικά περίπου 100 δισεκατομμύρια δραχμές!

Να πληρώσουν και πρόσθετη συνυπευθυνότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί, μετά τις σχετικές αποφάσεις που πήρε η διαχειριστική επιτροπή βάμβακος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τις οποίες χάνονται για τους Ελληνες αγρότες άλλα 8 δισ. δραχμές.

Η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ πέρα από 67 δραχμές ανά κιλό που είχε οριστεί αρχικά η συνυπευθυνότητα, ζητά να επιστραφούν πίσω άλλες 0,65 δραχμές ανά κιλό για συνυπευθυνότητα, με υπολογιζόμενη τελικά παραγωγή 1.364.000 τόνους για την Ελλάδα και 104.000 τόνους για την Ισπανία. Με δεδομένη την παραγωγή αυτή, η απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής σημαίνει ότι οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν ακόμα 1 δισ. δραχμές.Επιπλέον, η διαχειριστική επιτροπή αποφάσισε να μη διαθέσει το σύνολο των 770 εκατ. ECU που είναι το κονδύλι για τις κοινοτικές ενισχύσεις στο βαμβάκι και να παρακρατήσει 25 εκατ. ECU, δηλαδή γύρω στα 7 δισ. δραχμές για τους Ελληνες παραγωγούς, επειδή η διεθνής τιμή στο βαμβάκι ήταν υψηλή... Ετσι, συνολικά από την πολιτική της ΕΕ στο βαμβάκι, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση, στα 90 δισ. που έχασαν μέχρι τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί,προστίθενται άλλα 8 δισ. και η τελική απώλεια αγγίζει τελικά τα 100 δισ. δραχμές!

Τα παραπάνω, έρχονται και με τη "βούλα" της ΕΕ, να ξεσκεπάσουν πλήρως την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι παραγωγοί θα πάρουν πίσω γύρω στις 30 δραχμές από επιστροφή συνυπευθυνότητας και ότι η τελική τιμή στο προϊόν θα φτάσει τις 310 - 320 δραχμές το κιλό. Αυτό που γίνεται πλέον οριστικά καθαρό είναι ότι οι παραγωγοί εισπράττουν γύρω στις 250 - 260 δραχμές το κιλό, ενώ για την ερχόμενη περίοδο τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και εκτιμάται ότι θα εισπράξουν ακόμα πιο λίγα (γύρω στις 210 - 220 δραχμές). Οσο για τους βαμβακοπαραγωγούς και ειδικά αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί με βάση τις αναγραφόμενες τιμές στις συμβάσεις, στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν πια μετά τις αποφάσεις της διαχειριστικής επιτροπής, είναι να εισπράξουν στο επόμενο διάστημα - πιθανότατα κατά τον Αύγουστο - κάποια ψίχουλα, από το υπόλοιπο ποσό (διαφορά) που έχουν να λαμβάνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ