Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, λοχαγός ε.α., έφυγε από κοντά μας στις 29 Μάη 1996 και ενταφιάστηκε στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Πετράλωνα Ολυμπίας. Τίμιο χωριατόπαιδο αγροτικής οικογένειας, ο πόλεμος του '40 τον βρήκε μόνιμο υπαξιωματικό του Στρατού. Με την επιβολή της τριπλής κατοχής, δεν μπόρεσε να μείνει αδιάφορος από το δράμα του λαού. Κοντά του, τα βουνά της Αρκαδίας και Αχαϊας. Το Μαίναλο, ο Χελμός. Οταν το σάλπισμα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ καλούσε κάθε Ελληνα πατριώτη σε αντίσταση, βρέθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ με το όπλο στο χέρι. Καπετάνιος του 3ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μπροστάρης στις μάχες με τους Γερμανο-Ιταλούς κατακτητές στη Γλόγοβα Γορτυνίας, στο Χορέμι, στην Τουνάικα, στο Δεμέστιχο, στον Πύργο με τους ταγματασφαλίτες. Στη συνέχεια, στους νέους αγώνες του λαού, στον Εμφύλιο, διοικητής του 3ου λόχου του ΔΣΕ στην Αιγιαλεία Καλαβρύτων.

Τρις σε θάνατο ζητούσε ο επίτροπος του Στρατοδικείου Τρίπολης στις 10 Γενάρη 1950. Ισόβια τελική καταδίκη του, στις φυλακές Κεφαλονιάς, στα Γιούρα στη συνέχεια.

Δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του αγώνα. Πιστός στις αρχές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Γενικός γραμματέας της ΠΕΑΥΕΑ μέχρι το τέλος της ζωής του, πρόσφερε ακούραστα τις υπηρεσίες του στον αγώνα των ΕΑΜογενών οργανώσεων για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, για τα προβλήματα των αγωνιστών της και του λαού γενικότερα.

Τον γνήσιο πατριώτη, λαϊκό αγωνιστή, αγωνιστή της δημοκρατίας, συνόδεψαν στο τελευταίο του ταξίδι, δίπλα στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους του, οι συναγωνιστές του του ΔΣ της ΠΕΑΥΕΑ και χαιρέτισε ο αντικαταστάτης του, σημερινός γενικός γραμματέας της ΠΕΑΥΕΑ, Γιώργος Αντωνάκος.

Η οικογένειά του, οι συγγενείς του πρόσφεραν στη μνήμη του 25.000 δρχ. για ενίσχυση της ΠΕΑΥΕΑ.

Γιώργος Αντωνάκος

* * *


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ