Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Με πυξίδα το Μουντιάλ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίνεται σε τελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου. Στόχος των "τραπεζιτών" να αποδείξουν ότι η πορεία τους στο Μουντιάλ '94 δεν ήταν τυχαία. Μπορεί σε σωματειακό επίπεδο να μην έχουν να επιδείξουν πολλά, όμως τα τελευταία χρόνια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Η συμμετοχή αρκετών ξένων παιχτών στο πρωτάθλημα και η καλλιέργεια του αθλήματος στη βάση επέτρεψε στα "Εντελβάις" να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. "Αρχιτέκτονας" της αναγέννησης είναι ο Ρόι Χόντσον, που μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στον πάγκο, αλλά τα αποτελέσματα της δουλιάς του φαίνονται στον αγωνιστικό χώρο.

Οπως και η Αγγλία, δε συμμετείχε στην πρώτη διοργάνωση. Ως τώρα έχει δώσει 58 αγώνες με 21 νίκες, 15 ισοπαλίες, 22 ήττες και 93 - 82 γκολ. Αποτελεί το ερωτηματικό του πρώτου ομίλου, αφού θεωρητικά δεν έχει τύχη απέναντι στην Αγγλία και την Ολλανδία. Ομως, η αγωνιστική της παρουσία ως και την προκριματική φάση απέδειξε ότι είναι ικανή για... ζημιές και εκπλήξεις.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Εξασφάλισε το εισιτήριο για την Αγγλία ως πρώτη του 3ου προκριματικού ομίλου. Σε οκτώ παιχνίδια συγκέντρωσε 17 βαθμούς με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, μια ήττα και 15 - 7 τέρματα.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Η Ελβετία θα παραταχθεί σχεδόν όπως και στις ΗΠΑ. Ο Αρτουρ Ζορζ, που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβρη, "σεβάστηκε" τη δουλιά του προκατόχου του και απλά προσπάθησε να προσθέσει ορισμένα στοιχεία τα οποία θα της δώσουν... ώθηση. Οι "τραπεζίτες" είναι ένα δυναμικό σύνολο.

Συμπαγείς σε όλες τους τις γραμμές διακρίνονται για την απλότητα των κινήσεών τους. Πρεσάρουν πολύ, έχουν πειθαρχία και ως καλύτερη γραμμή τους θεωρείται το κέντρο. Ο Πορτογάλος τεχνικός έριξε βάρος στην επίθεση, στηριζόμενος κυρίως στους Κνουπ, Σαπουιζά. Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε λίγες μέρες.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Το "γερμανικό" δίδυμο Σφόρτσα - Σαπουιζά είναι όλα τα... λεφτά. Ο πρώτος παίζει στην Μπάγερν και αποτελεί το "μυαλό" της ομάδας. Ο 25χρονος είναι αυθεντικό ταλέντο που καλλιέργησε τις ικανότητές του, γεγονός που φαίνεται στο γήπεδο.

Ο Σαπουιζά είναι 2 χρόνια μεγαλύτερος, αγωνίζεται στην Ντόρτμουντ και είναι ικανότατος εκτελεστής. Δεν περιορίζεται όμως σ' αυτό, αφού πολλές φορές "σερβίρει" έτοιμα γκολ στους συμπαίχτες του.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γεννήθηκε στις 13/2/1946 στη Λισαβόνα και κατέχει διδακτορικά στη Φιλοσοφία και τη Γερμανική Φιλολογία. Είναι ο μοναδικός τεχνικός των "16" που κάθισε στον πάγκο μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης. Ως ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα με την Μπενφίκα, κερδίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα.

Μεταξύ άλλων εργάστηκε ως προπονητής σε Γκιμαράες, Μπελενένσες Ματρά Ρασίγκ Παρισίων, Π. Σ. Ζερμέν, Μπενφίκα και Πόρτο. Με την τελευταία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και το κύπελλο Πρωταθλητριών. Εχει επίσης κοουτσάρει και την Εθνική Πορτογαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ