Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι τυφλοί θα στείλουν αγωνιστικό μήνυμα

Μιλούν στο "Ρ" για τις εκλογές της Κυριακής, 9 Ιούνη 1996, οι υποψήφιοι της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" Χ. Χουρδάκης και Β. Μπαρέκας

Η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών είναι ζητήματα, που, τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, αντί να προχωρήσουν σε εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις και ναβελτιώσουν την κατάσταση, τα έχουν υποβαθμίσει και τα έχουν εγκαταλείψει σχεδόν στην τύχη τους. Παράλληλα, οι μεγάλες περικοπές κονδυλίων στην υγεία και στην πρόνοια οδηγούν τις υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην ιδιωτικοποίηση.

Τα σημαντικά αυτά προβλήματα καταγράφει, στην προεκλογική της ανακοίνωση, η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) και τονίζει ότι υπαίτιοι για τη δημιουργία τους είναι, τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς και οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που οδηγούν στη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και στην ελεύθερη επιχειρηματική δράση στην πρόνοια και την ειδική αγωγή.

Την Κυριακή, 9 Ιούνη, θα γίνουν εκλογές, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, καθώς και για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.Οπως τονίζει η ΕΣΚ, από αυτές τις εκλογές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί.

Το κλείσιμο βασικών τμημάτων της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για τη λειτουργία τους, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τέτοιες πολιτικές επιλογές οδηγούν τα δημόσια ειδικά σχολεία στο κλείσιμο και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης των τυφλών. Ο εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης"και υποψήφιος στις εκλογές, Χ. Χουρδάκης, σχετικά με το θέμα, τόνισε: "Η κατάσταση που διαγράφεται για την εκπαίδευση των τυφλών στη χώρα είναι πολύ άσχημη, αλλά δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες επιλογές για την παιδεία στη χώρα μας". Το κλείσιμο της σχολής στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας, συνέχισε, είναι μέσα στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Παιδείας - που εκφράστηκε και από το νομοσχέδιο - προκειμένου οι σχολές αυτές να συρρικνωθούν και ουσιαστικά να μετατραπούν σε υπηρεσίες παροχής κάποιων υποβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους τυφλούς και να φορτωθεί η εκπαίδευση των παιδιών στους γονείς τους.

Εξάλλου και ο πολύ σημαντικός τομέας της πρόνοιας οδηγείται στα χέρια των μεγαλοϊδιωτών. Οπως καταγγέλλει η ΕΣΚ, "αν συμβεί κάτι τέτοιο, το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα θα μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος". Η ψήφιση νόμου για τη συνταξιοδότηση των τυφλών, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνήσεων, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Οπως επισημαίνει η ΕΣΚ, ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση έχει και η παράταξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου των Τυφλών, που έχει αναλάβει εργολαβικά την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών και την καθυπόταξη και διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος των τυφλών. Πράγμα που φάνηκε μέσα από την ξεπούλημα των αγώνων και την ανοιχτή υποστήριξη προς την κυβέρνηση για τα δυο νομοσχέδια, σχετικά με την πρόνοια και την ειδική αγωγή.

"Στις εκλογές αυτές, που κρίνονται σε μεγάλο βαθμό σημαντικά ζητήματα των τυφλών και των αναπήρων, είναι παραπάνω από αναγκαία η ψήφος στην παράταξη της αντίστασης, της πάλης και του αγώνα", τόνισε ο γραμματέας της ΕΣΚ και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Β. Μπαρέκας.Πρέπει, συνέχισε, από αυτές τις εκλογές να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ το κίνημα στο χώρο μας, προκειμένου να παλέψει από καλύτερες θέσεις για την προάσπιση και διεύρυνση των βασικών κατακτήσεων, που σήμερα κινδυνεύουν.

Ο Χ. Χουρδάκης επισημαίνει: "Οι τυφλοί βιώνουν διπλά τα σοβαρά προβλήματα, σαν εργαζόμενοι, σαν συνταξιούχοι ή σαν άνεργοι. Συνειδητοποιούν τις αιτίες και τους υπεύθυνους και αισιοδοξούμε ότι θα εκφράσουν αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με την υπερψήφιση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της ΕΣΚ. Για να μπορέσουμε, από καλύτερες θέσεις, όλοι μαζί, να ορθώσουμε ένα αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης και υπεράσπισης στην επίθεση που γίνεται ενάντια στις κατακτήσεις μας, σ' αυτούς που εμπορευματοποιούν τους τυφλούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εχουμε πείρα και θα την αξιοποιήσουμε".

Οι εκλογές γίνονται στην έδρα του συλλόγου στην Αθήνα (Βερανζέρου 31, 7ος όροφος) και στις οχτώ τοπικές ενώσεις (Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Αργους, Τρικάλων, Καλαμάτας και Ηρακλείου Κρήτης).

Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ